Pivovarstvo je, kot so navedli na MOL-u, ena najstarejših delujočih industrij v Sloveniji, Pivovarna Union pa je nosilec tradicije industrijskega načina varjenja piva in kot taka
Pivovarstvo je, kot so navedli na MOL-u, ena najstarejših delujočih industrij v Sloveniji, Pivovarna Union pa je nosilec tradicije industrijskega načina varjenja piva in kot taka "živa" prenašalka industrijske dediščine neprekinjeno vse od leta 1867. Foto: BoBo

Kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, delno raziskano območje na Špici potrjuje najstarejšo naselbino na območju Ljubljane, ki sega v sredino tretjega tisočletja pr. n. št.

Spomenik so se na občini odločili razglasiti zato, da zagotovijo njegov nadaljnji obstoj in celovitost ter ohranijo vse arheološke ostaline.
Tradicija pivovarstva v Ljubljani
Svetniki so potrdili tudi osnutek odloka o razglasitvi muzejske zbirke Pivovarne Union v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena. Pivovarstvo je, kot so navedli na MOL-u, ena najstarejših delujočih industrij v Sloveniji, Pivovarna Union pa je nosilec tradicije industrijskega načina varjenja piva in kot taka "živa" prenašalka industrijske dediščine neprekinjeno vse od leta 1867, ko je na tem mestu začela delovati prva pivovarna, Pivovarna bratov Kosler.

Kalilnica velikih Slovencev
Prav tako so svetniki potrdili osnutek odloka o razglasitvi nekdanje realke na Vegovi ulici v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena. Ljubljanska realka je imela v zgodovini velik pomen na področju šolstva, na njej pa so poučevali številni profesorji, ki so s pisanjem učbenikov in druge literature veliko prispevali k širitvi slovenske strokovne literature in izobrazbe, so zapisali na občini.

Ljubljansko realko je obiskovalo veliko znanih slovenskih kulturnikov, umetnikov in znanstvenikov, med najbolj znanimi imeni so bili Ivan Cankar, Srečko Kosovel, Rihard Jakopič, Maks Fabiani, Slavko Pengov, Mile Klopčič, Jože Snoj in drugi.

Svetniki so vse tri predloge danes podprli brez glasu proti.