Galerija bo delovala tudi brez vodenega ogleda. Obiskovalci jo bodo lahko raziskovali sami tako, da bodo sledili zemljevidu galerije, na katerem so s številkami označene posamezne umetnine. Foto: Maribor 2012
Galerija bo delovala tudi brez vodenega ogleda. Obiskovalci jo bodo lahko raziskovali sami tako, da bodo sledili zemljevidu galerije, na katerem so s številkami označene posamezne umetnine. Foto: Maribor 2012
Pocestnica spreminja vsakdanje mestne elemente v umetniške mojstrovine. Foto: Maribor 2012

Pobuda sodi v okvir Evropske prestolnice kulture (EPK) kot povezava med Mariborom in Gradcem, zato bo sočasno potekala v obeh mestih.

Projekt je rezultat sodelovanja med graškim festivalom uličnega gledališča La Strada in ljubljanskim društvom KUD Ljud. "Gre za novo umetniško prakso v javnem prostoru, ki bo uporabljala že obstoječe koščke mesta in jih s pripisovanjem novih konceptov preoblikovala v umetnine," je povedala pomočnica programskega direktorja EPK-ja Nataša Kos. "Namen projekta je zgraditi predstavo mesta kot galerije, v kateri lahko vsak najde možnost tako za preživljanje prostega časa kot za umetniško ali osebno izražanje."

Mesto postane galerija sodobne umetnosti
Z uporabo domišljije in nizkoproračunskih "ready-made" principov naj bi Pocestnica spreminjala vsakdanje mestne elemente v umetniške mojstrovine. Mestne svetilke, prometne znake, razbrazdane fasade hiš, najdene predmete, zanimive poglede in druge potencialne umetnine bo opremila z galerijskimi tablicami in jih tako povzdignila v umetniška dela, mesto okoli njih pa spremenila v galerijo sodobne umetnosti.

Ogled je vodil kustos, ki je skupaj s svojimi pomočniki predstavljal in pojasnjeval razstavljene artefakte. Izzival bo komentarje občinstva in začinil obisk galerije s humornimi domislicami in presenetljivimi podrobnostmi iz življenja izmišljenih avtorjev in na ta način komentiral tako urbani javni prostor kot konvencije sodobnih galerijskih praks.

V Mariboru bodo javni intervenciji izvedli še v sredo ob 18.00, zbirno mesto bo v Hiši Stare trte na Lentu. Ogled Pocestnice v Gradcu bo v soboto in bo vključeval brezplačni avtobusni prevoz iz Maribora ob 15.00.