Kulturni in tehniški spomenik Grajski mlin v Grabčah je bil nedolgo tega obnovljen, poplava pa je povzročila precejšnjo škodo, ki po prvih ocenah lastnika verjetno znaša nekaj 10.000 evrov. Foto: preis-si.com
Kulturni in tehniški spomenik Grajski mlin v Grabčah je bil nedolgo tega obnovljen, poplava pa je povzročila precejšnjo škodo, ki po prvih ocenah lastnika verjetno znaša nekaj 10.000 evrov. Foto: preis-si.com
Grajski mlin v Grabčah
Lastnik Grajskega mlina Bojan Preis je prepričan, da za vsem tem stojijo tudi nekateri predstavniki občine, kjer pa o spletkah ničesar ne vedo. Foto: preis-si.com

Grajski mlin je ostal brez vode 17. januarja, potem ko so neznani storilci razkrili vodovodne cevi pri mlinu, zaradi česar je v ceveh zmrznila voda. Lastnik mlina Bojan Preis, ki je tedaj proti storilcem vložil kazensko ovadbo, je prepričan, da nekdo namerno povzroča škodo na objektu in se ga želi po nizki ceni polastiti. Pretekli teden je mlin torej zalilo več kot 20 kubičnih metrov vode iz počenih cevi, poplava pa je uničila omete in pode.
Čeprav je bilo na prvi pogled videti, da so zmrznjene cevi počile ob odjugi, je kasneje izvedenec ugotovil, da so bile cevi snete na spojih, kar se zgodi ob nenadnih visokih pritiskih na dovodu pitne vode zaradi hitrih odpiranj in zapiranj vode na ventilih javnega vodovoda.
Po Preisovih besedah je nedolgo nazaj obnovljena hiša trenutno neprimerna za bivanje. Ocena škode sicer še ni narejena, okvirne ocene pa napovedujejo na nekaj 10.000 evrov. Morda bodo potrebni novi ometi in zamenjava 300 let starega poda, le za popravilo cevi pa je odštel že več kot 1.000 evrov. Kot še pojasnjuje lastnik, je moral v preteklih letih plačati že visoke stroške za odvetnike, saj naj bi ga nekateri skušali spraviti iz mlina prek različnih inšpekcij. Prepričan je, da za tem stojijo tudi nekateri predstavniki občine.
"Nepotrebno tratenje časa z izmišljenimi zadevami"
O očitanih spletkah ničesar ne ve gorjanski župan Peter Torkar, ki pravi, da je nepotrebno, da z namišljenimi zadevami krade čas občini in javnemu podjetju Infrastruktura Bled. Preisu je na pomoč priskočilo gibanje Kultura-natura.si in zoper odgovorne na Infrastrukturi Bled že podalo kazensko ovadbo. Javno podjetje so namreč opozorili, da se očitno s primarnim vodovodnim omrežjem vsak lahko igra. "Reagirali so obešenjaško in se niso odzvali po svoji dolžnosti," je dejal predsednik gibanja Slavko Mežek.
Direktor Infrastrukture Bled Mirko Ulčar medtem trdi, da hišni priključek ni del javnega vodovoda, zato so Preisa pozvali, naj za posredovanje naprej dobi soglasje lastnikov zemljišč, po katerih poteka priključek. Glede očitkov o vzrokih za poplavo pa je Ulčar povedal, da je na ta del vodovoda priključenih več gorjanskih hiš, v katerih bi v primeru odpiranja in zapiranja ventilov prav tako prišlo do poplav.
Vendar lastniku mlina se ne zdi smiselno, da bi ponovno pridobival soglasja sosedov, saj jih je pridobil že pred desetimi leti, ko so priključek uredili. Možnost vidi tudi v tem, da vodovodni priključek spelje po drugi poti. A kot opozarja, je pred desetimi leti prav na prošnjo javnega podjetja priključek speljal po poti, ki teče prek treh tujih parcel, čeprav bi ga lahko speljal po svoji vzporedni parceli, kjer pa naj bi Infrastruktura Bled imela na črno zgrajen vodovod.