Stanislav Filko (1937-2015) Foto: nadaciatatrabanky.sk
Stanislav Filko (1937-2015) Foto: nadaciatatrabanky.sk
Happsoc III: Oltar sodobnosti
Happsoc III: Oltar sodobnosti (1966) Foto: Moderna galerija/Dejan Habicht

Moderna galerija v zbirki Arteast 2000+ hrani eno izmed njegovih najpomembnejših del, naslovljeno Happsoc III: Oltar sodobnosti, ki ga je umetnik ustvaril leta 1966. Filko je takrat izvedel več akcij z naslovom Happsoc (skovanka iz besed happening in socialen).

Sodelovanje brez posredovanja umetnika
"Happsoc III je bilo povabilo javnosti, da se udeleži svetovne akcije Stvarnost, vabilu pa sta bila priložena še zemljevid Češkoslovaške in žepno zrcalce.

Filko je na ta način povabil občinstvo, da se seznani z življenjem po vsej državi. Akcija si je prilastila družbo, v njej pa so sodelovali vsi ljudje brez posredovanja umetnika. Stvarnost je tako postala umetniško delo," so zapisali v Moderni galeriji.

Stanislav Filko (1937) je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Bratislavi in pritegnil pozornost leta 1960 s serijo mednarodnih razstav, sodeloval je tudi na Dokumenti v Kasslu leta 1982.

Leto predtem se je izselil iz takratne Češkoslovaške v Nemčijo. Živel je tudi v Kanadi in ZDA, v Bratislavo se je vrnil šele leta 1990. Leta 2005 je predstavljal Češko in Slovaško na Beneškem bienalu, skupaj z Jánom Mančuško in Borisom Ondreičko.

Stanislav (Stano) Filko je umrl v starosti 78 let.