Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 37 glasov Ocenite to novico!
Prešernova proslava
Podeljevanje nagrad ostaja v pristojnosti upravnega odbora Prešernovega sklada, ki pa bo zdaj pri izboru nagrajencev upošteval zgolj nominacije strokovnih komisij. Foto: Bobo
Prešernova proslava
Po novem zakonu bo upravni odbor prejemnike nagrad javnosti predstavil praviloma 3. decembra oziroma dva meseca pred podelitvijo, ki poteka ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju. Foto: Bobo
Prešernovi nagrajenci
Poslanci so v razpravi pred glasovanjem poudarili potrebo po novem zakonu, ker veljavni zakon tako dolgo ni doživel prenove, v tem času pa so se pojavile nove oblike umetnosti in so se nekatere obstoječe razmahnile. Foto: BoBo
Prešernova proslava
Pri izbiri nagrajencev Prešernovega sklada se bo po novem upoštevalo zadnje triletno in ne več dveletno obdobje umetniškega ustvarjanja. Foto: BoBo

Dodaj v

Potrjen zakon o Prešernovi nagradi: z več komisijami in upoštevanjem spolne uravnoteženosti

Nagrajenci bodo odslej znani že 3. decembra
19. september 2017 ob 19:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Državni zbor je potrdil zakon o Prešernovi nagradi, ki bo nadomestil obstoječi zakon iz leta 1991. Po novem zakonu bo v presojo o lavreatih v poštev prišlo zadnje triletno in ne več dveletno obdobje ustvarjanja. Med novostmi je tudi upoštevanje spolne uravnoteženosti tako samih komisij kot nominacij za nagrado, ki jih bodo te predlagale.

Zakon, ki določa najvišje nagrade na področju umetnosti, in sicer dve Prešernovi nagradi ter do šest nagrad Prešernovega sklada, ki jih vsako leto podeljujejo za umetniške presežke, se tako po 26 letih spreminja. Poslanske skupine so zakonu, ki so ga potrdili z 61 glasovi za in 10 proti, podporo izrazile že v razpravi, ki je sicer, podobno kot že na matičnem odboru, vnovič odprla vprašanje uravnoteženosti spolov.

Minister za kulturo Tone Peršak je uvodoma dejal, da želijo z novim zakonom nagrade ohraniti ter s tem spodbuditi k vrhunskosti, pri izbiri nagrajencev Prešernovega sklada pa se bo po novem upoštevalo zadnje triletno in ne več dveletno obdobje umetniškega ustvarjanja.

V poštev zgolj nominacije strokovnih komisij
Podeljevanje nagrad še naprej ostaja v pristojnosti upravnega odbora Prešernovega sklada, ki pa bo opravil izbor na podlagi javnega poziva za podelitev nagrad in predlogov strokovnih komisij, pri čemer bo odločitve o nagrajencih sprejel zgolj na podlagi nominacij strokovnih komisij. Z novim zakonom je število komisij, ki je bilo doslej omejeno na štiri, razširjeno na največ šest. Ob tem bodo morali upoštevati spolno uravnoteženost samih komisij, pa tudi nominirancev za nagrado, ki jih bodo predlagale.

Nagrajenci znani na ta veseli dan kulture
Nov zakon vrača pred leti opuščeno prakso, ko je bila javnost o dobitnikih nagrad obveščena že decembra. Upravni odbor jih bo razglasil 3. decembra oziroma dva meseca pred podelitvijo, ki poteka na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja.

Ker obstoječi zakon tako dolgo ni doživel prenove, v tem času pa so se pojavile nove oblike umetnosti in so se nekatere obstoječe razmahnile, so poslanci pred glasovanjem poudarili potrebo po novem zakonu. Saša Tabaković (SMC) je pohvalil novost, da bo upravni odbor nagrajenca izbral le na podlagi nominacij strokovnih komisij, ker se tako ne bodo ponovile "peripetije iz preteklosti".

Poslanec NSi-ja Jožef Horvat novi zakon razume kot posledico nesoglasij pri sodelovanju upravnega odbora s komisijami in režijo državne proslave, kar je po njegovih besedah treba preprečiti. Pri rešitvi, da bo upravni odbor lahko nagrajence izbral le na podlagi predlogov strokovnih komisij, pa se mu zdi, da bo odbor imel omejen prostor. Zato bi zakon po njegovem prepričanju moral omogočiti, da bi predlog strokovnih komisij tudi zavrnil.

Za enakovredno zastopanost spolov
Podobno kot že na matičnem odboru se je v razpravi odprlo tudi vprašanje uravnoteženosti spolov, in sicer tako pri nominiranju kot pri prejemanju nagrad. Mirjam Bon Klanjšček (NP), Primož Hainz (DeSUS) in Marija Bačič (SD) so kot pomembno zakonsko dopolnitev poudarili enakovredno zastopanost spolov na ravni komisij.

Poslanska skupina Levica je k temu še enkrat predlagala dopolnilo, s katerim bi bilo to doseženo še ob sami izbiri dobitnikov. Po besedah Violete Tomić namreč statistika kaže na neenakost v prid moških nagrajencev. Dopolnilo je bilo zavrnjeno, ker bi dobitnike, kot so opozarjali poslanci, v tem primeru izbirali na podlagi spola in ne umetniških dosežkov.

Anja Bah Žibert: Zakon je nedorečen in pomanjkljiv
Anja Bah Žibert
iz SDS-a je zakon opredelila za nedorečen in pomanjkljiv. Med drugim je vnovič izpostavila, da njegov naslov ne zajema nagrad Prešernovega sklada, na kar je opozorila tudi zakonodajnopravna služba. Vprašala pa se je tudi, ali bo zakon resnično spodbujal vrhunsko ustvarjalnost brez političnih konotacij, glede na to, da upravni odbor imenuje DZ na podlagi predloga vlade, ta pa predlog oblikuje po izvedenem javnem pozivu ministrstva za kulturo.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 19.09.2017 ob 20:37
Nagrado naj dobi tisti, ki si jo zasluži, ne pa zaradi neke spolne uravnoteženosti, kdo si je namislil to bedarijo?
mihael1
# 19.09.2017 ob 21:05
Spolna uravnotezenost. Neresno.

Ljudje si zasluzijo, ali pa ne, nagrado za svoje delo in ne za svoj spolni organ.
smeško 562
# 19.09.2017 ob 20:29
Kako bodo rešili, če kandidatov enega spola ne bo dovolj? kakšna bedarija.
Brisko
# 19.09.2017 ob 20:34
Razloga za neenakomerno zastopanost spolov sta po moje lahko dva:
a) nekompetentnost žirije, ki izbira nagrajence na podlagi parametrov, ki nimajo nobene veze s kakovostjo umetniškega ustvarjanja
b) med ženskami je enostavno manj kvalitetnih ustvarjalk.

Če je pravi razlog prvi, se s predpisano spolno uravnoteženostjo ne bo spremenilo nič, saj bo komisija izbirala pač po barvi oči ali dolžini priimka. Če je razlog pod točko b, potem bomo imeli prave nominirance in nominirance, ki si tega ne zaslužijo, a so pač pravega spola. In kako bo posamična nominiranka vedela, da je izbrana zaradi zaslug in ne iz usmiljenja?
heristalski166
# 19.09.2017 ob 21:02
zakaj se pa nebi lotili tudi spolne uravnoteženosti nad nadpovprečno dobro plačanimi in nadpovprečno stabilnimi službicami za nedoločen čas v javnem sektorju
Altair
# 19.09.2017 ob 20:13
In presernovo nagrado za življensko delo dobi ta in ta za neutrudno dvajsetletno vodenje svetovno znanega mešanega pevskega zbora. Nagrado za življensko delo pa dobi tud ta pa ta za spolno uravnoteženje.
Ali bo predsednik države tudi spolno uravnotežil zlati red za zasluge košarkašev, ima idealno priliko z našimi odbojkaricami...
aktivist
# 19.09.2017 ob 21:27
Kdaj bo spolna uravnotezenost med smetarji, v skladiscih, v tovornjakarskih prevoznikih, v rudnikih, v gostinstvu, v solah in se kje?
Zoro27
# 19.09.2017 ob 21:51
Ni pravice! Med prejemniki ni nikogar, ki je višji od 195 cm! Visoki protestiramo proti takšni diskrimnnaciji!!!
Bubbles
# 19.09.2017 ob 23:44
to je burleska in ne država......
sajovmir
# 20.09.2017 ob 00:49
Bedarija!
kovalenkov
# 19.09.2017 ob 22:19
Ta politična koreknost nas bo ugonobila.

Saj podobno so že dosegli s kvotami v parlamentih. Sedaj nima veza ali si dober politik ali ne, če si ženska boš sedela v parlamentu že smao zato, ker moraš.
snikers
# 19.09.2017 ob 23:41
Spolna uravnoteženost? Če je nekdo dober (moški ali ženska), naj se mu pač podeli nagrado. Bodo pri izboru za naj babico na ginekologiji tudi vpeljali spolno uravnoteženost?
bad brains
# 19.09.2017 ob 21:52
"spolna uravnoteženost" je pravzaprav velika diskriminacija. Imamo recimo dve ženski, ki si z naskokom zaslužita prvo in drugo nagrado , pa slednjo pobere moški z drugorazrednim izdelkom.
Skippy
# 19.09.2017 ob 23:34
Jaz pa sem vedno mislil, da je pomembna kakovost ustvarjenega dela ...

.... potem pa sem se spomnil, da imamo opravka z levičarji, kjer je pomembna politična korektnost in to, da so naši.
alyn
# 19.09.2017 ob 21:03
Za enakovredno zastopanost stolov!
5-RA
# 20.09.2017 ob 09:38
Kot da ženske niso dovolj sposobne s svojo pametjo uspeti. Tako so jim rezervirali mesta kot so parkirna mesta za invalide.
Sem ženska in sem proti ženskim kvotam saj so zame žaljive.
zapravico
# 20.09.2017 ob 07:51
Adijo pamet
Nemo
# 20.09.2017 ob 09:52
Se pa strinjam, da bi bilo nekaj v naši državi nujno potrebno spolno uravnotežit. In sicer naše šolstvo. Povsod se govori o nekih kvotah, a v katerokoli zbornico vstopiš, 90% žensk. Če rabimo odrasli spolno uravnotežene dejavnosti, ne vem, zakaj mislimo, da otroci ne potrebujejo zgleda obeh spolov.
smeško 562
# 19.09.2017 ob 22:47
Gremo pobirat stave kako hitro se bodo skregali?
Lintver
# 20.09.2017 ob 10:17
Kakšna družba smo postali, da nagrajujemo na podlagi kategorije spola in ne kategorije kvalitete. Kvaliteta umetnikovih del mora biti na prvem mestu. Če bi naredili moško in žensko nagrado, torej ločili kategoriji tako kot pri športu, potem je to ok. Da pa z zakonom določiš enakovredno zastopanost spolov ne glede na samo kvaliteto umetniškega dela, potem nagrada izgubi pomen in vrednost.
Ejnštajn
# 20.09.2017 ob 09:08
Sporočamo vam, da se žal niste uvrstili na seznam nominirancev, ker ste napačnega spola.

Lp,
Komisija
ajvard
# 20.09.2017 ob 10:46
v katero spolno kvoto sodi moški,ki je "ujet" v žensko telo in ženska, ki je "ujeta" v moško telo?
resno vprašam, glede na to, da smo uzakonili t.i. družbeni spol.
galoper
# 20.09.2017 ob 09:47
In na koncu branja prispevka imam vtis, da so nagrade le reklama.
daniela190
# 20.09.2017 ob 09:03
Spolna uravnoteženost!!?? a je pomemben spol ali talent osebe ne glede na spolnost? ta spolna uravnoteženost je diskriminatorna, neuravnotežena in lahko samo pripomore k negativni selekciji, ki pri naš jo je že tako preveč... sem ženska, ampak kaj takega sploh ne morem podpirati
Lintver
# 20.09.2017 ob 21:27
Snežinkica, a resnica boli? Kje so tvoja objektivna dejstva? Humanizem ima podlago v razsvetljenskem racionalizmu, le-tega pa ti popolnoma zanikaš, saj se raje opiraš na svojo ideologijo kot na realna dejstva, ki jih kažejo znanstvene raziskave.
Iz tega lahko zaključimo, da so ti načela humanizma tuja in da je tvoje glavno gonilo v življenju sovraštvo do moškega spola.
maher
# 20.09.2017 ob 09:51
S tem predlogom je Violeta Tomič dokazala, da si zasluži prav posebno, za zdaj še neobstoječo 1. nagrado v streljanju kozlov.
Nemo
# 20.09.2017 ob 09:50
Diskriminacija za vse, ki so neopredeljenega spola!!!!!!!!
Lintver
# 20.09.2017 ob 21:15
Snežinkica:"Vsekakor imaš pravico do svojega mnenja, ampak le-to ne sloni na objektivnih dejstvih temveč na predsodkih, zato ga seveda ni mogoče jemati resno."

Če bi se rada malo izobraževala na to temo:
https://www.ncbi.nlm.nih
.gov/pmc/articles/PMC3693622/


Če vse raziskave zavračajo tvoje teze, potem je resnica najbrž drugačna. In če si svet zgradila na tako napačnih premisah, potem ti ne pomaga nobena logika. Vsaka logika, ki temelji na napačnih premisah pripelje do napačnih zaključkov. Verjemi, nobene raziskave ne potrjujejo tega, kar ti trdiš.
Lintver
# 20.09.2017 ob 20:59
Snežinkica, takšne nebuloze lahko pišeš samo zato, ker nimaš pojma o endokrinologiji in vplivu hormonov na človeško telo. Višja stopnja hormona testosteron pomeni tudi višjo stopnjo agresivnosti. To so študije pokazale pri vseh sesalcih in tudi pri ljudeh. Torej so te po tvojem mnenju družbene lastnosti, v bistvu posledica bioloških razlik. Ampak, tega na družboslovnih faksih ne učijo.
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 19:34
Za to da boš zadostila enemu kriteriju (zastopanosti po spolu), si pripravljena spustit glavni kriterij pri izboru ustvarjalcev - ustvarjalnost.

To je zgolj tvoja interpretacija. Nominiranih bo denimo najboljših pet moških in pet žensk, nagrado bo dobil tisti ali tista, ki bo absolutno najboljši. Kje točno vidiš tukaj spuščanje kriterija ustvarjalnosti?
Lintver
# 20.09.2017 ob 18:32
Za to da boš zadostila enemu kriteriju (zastopanosti po spolu), si pripravljena spustit glavni kriterij pri izboru ustvarjalcev - ustvarjalnost. Človeka opisuje veliko kategorij. Zakaj pa je po tvoje ravno spol najpomembnejša kategorija? Tako pomembna, da ima prednost pred samim ustvarjalnim delom ustvarjalcev? Potem je nemara boljše, da se naredi kategorije po spolu, kakor je to že v filmski industriji, športu. Tako bo vsak moški in vsaka ženska v svoji kategoriji dobila svojo nagrado.
Lintver
# 20.09.2017 ob 17:45
da se spol* oblikuje šele v prvih 2 letih po rojstvu.

* mišljeno spolna identiteta
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 17:40
Večina razlik je res od narave dane , med drugim tudi spol,

Od narave je dan biološki spol, od družbe pa družbeni spol in slednji je bil ključen za to, da so bile ženske tisočletja odrinjene iz javne sfere, izobraževanja, ustvarjanja , kar se pozna še danes in zato so potrebne kvote, če bi bili že od vsega začetka enkovredni, jih danes ne bi potrebovali.

Debata je kakovost vs kvote.

Kvota ne izključuje kakovosti, zgolj daje obema spoloma enake priložnosti.
Lintver
# 20.09.2017 ob 17:28
Večina razlik je res od narave dane , med drugim tudi spol, čeprav je utemeljitel gender ideologije John William Money v 60. trdil, da se spol oblikuje šele v prvih 2 letih po rojstvu. Seveda so ga vse raziskave demantirale, bo pa ostal v zgodovini kot izvajalec neetičnih raziskav in poskusov na otrocih.

http://www.nytimes.com/2
006/07/11/us/11money.html


Kar je ta raziskovalec hotel dokazati na primeru Bruce(David) Reimer, se je izkazalo za ključen dokaz, ki je ipodbikl njegovo teorijo. Vse raziskave danes kažejo na vpliv prenatalnih hormonov na oblikovanje spola.

Ni pa to debata tega članka. Debata je kakovost vs kvote. Boga pa res ni treba mešat zraven, nobenega dokaza ni za obstoj boga, za to je o njem nesmiselno govoriti.
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 17:14
Vsi govorimo o enakopravnosti,

Kdo ste to "vsi"? Kot sem že večkrat povedala, mnoge države in mednarodne institucije uporabljajo tako besedo "enakost" kot zagovarjajo kvote za njeno doseganje, zato ker si ne zatiskajo oči pred realnostjo.

Kvota nikoli ne more pomeniti enakopravnosti, ker to pomeni, da pri izboru kandidatov uporabljen kriterij, ki nima nobene korelacije z kakovostjo.

Licemerje. Kot lepo kaže statistika je bil tudi do sedaj eden od kriterij za izbor spol, če si bil "pravega" spola si imel veliko večjo možnost za nagrado, očitno je sedaj problem v tem, da bi enako priložnost dobil tudi drugi, "napačni" spol.

Če hočemo pravično družbo, potem mora biti prehodnost družbe takšna, da je kriterij za napredovanje (nagrado) kakovost.


Če hočemo pravično družbo potem moramo najprej ugotoviti dejansko stanje, krivice in njihove vzroke, ter jih odpraviti, ne pa se sprenevedati, da živimo v popolnem svetu, kjer so razlike od narave/Boga dane.
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 16:56
Ok, do zdaj smo imeli v družbi posebne privilegije samo za otroke in invalide, zdaj jih bomo uvajali pa še za ženske.

Kakšne privilegije neki? Ženske zahtevajo ENAKO in ne priviligirano obravnavo. Da apriori sklepaš, da ženske niso dovolj sposobne in kvalitetne, da bi zasluženo zasedle enak delež v komisijah in med nominiranci zgolj dokazuje, da jih imaš za manjvredne.
Lintver
# 20.09.2017 ob 16:08
Snežinkica: "Če bo v določenem letu več kvalitetnih ženskih ustvarjalk, bodo po mojem mnenju na ta način oškodovane.

Zakaj bi bile oškodovane? Kolikor vem, to, da si nominiran, ne prinese nič posebnega, nagrada je tista, ki šteje, in je samo ena v posamezni kategoriji. Poleg tega se ocenjuje delo večih let, če bi se po nekem naključju zgodilo, da bi eno leto nekdo po krivici izpadel, se to še vedno lahko kompenzira naslednjič. Skratka to zo zgolj izgovori, sklicevanje na neke izjemne, malo verjetne scenarije."

A potem je zate scenarij, da ženske v nečem prekašajo moške, zgolj nek izjemen, malo verjeten scenarij?

V bistvu ti ponižuješ ženske, pri tebi gre za predsodek nizkih pričakovanj. V bistvu trdiš, da ženske brez pomoči sistema ne morejo parirati moškim v kulturi.
Lintver
# 20.09.2017 ob 15:02
V glavnem, tvoje razmišljanje ima več podlage v fašizmu kot liberalizmu.
Lintver
# 20.09.2017 ob 15:01
Snežinkica

1. Nekoč je bilo geslo: Vsi drugačni, vsi enakopravni.
2. Danes: Vsi enaki. (tvoje mišljenje)

Enakost je mogoča samo med enakimi.
Enakopravnost je mogoča med različnimi.
Lintver
# 20.09.2017 ob 13:20
Snežinkica, a lahko utemeljiš tvojo trditev o enakosti spolov?

Kar se tiče enakopravnosti, ni nobenega dvoma. Glede enakosti med spoloma pa nobenen znanstvena raziskava ne potrjuje tvojih trditev, kvečjemu obratno. In ko pridemo do tega, da tvoja trditev nima nobene znanstvene osnove, potem lahko zaključimo, da gre za ideologijo. Humanizem ima podlago v razsvetljenskem racionalizmu, le-tega pa ti popolnoma zanikaš, saj se raje opiraš na svojo ideologijo kot na realna dejstva, ki jih kažejo znanstvene raziskave.
Iz tega lahko zaključimo, da so ti načela humanizma tuja in da je tvoje glavno gonilo v življenju sovraštvo do moškega spola.
oliva
# 20.09.2017 ob 12:47
@Lintver:
"Kakšna družba smo postali, da nagrajujemo na podlagi kategorije spola in ne kategorije kvalitete. Kvaliteta umetnikovih del mora biti na prvem mestu. Če bi naredili moško in žensko nagrado, torej ločili kategoriji tako kot pri športu, potem je to ok. Da pa z zakonom določiš enakovredno zastopanost spolov ne glede na samo kvaliteto umetniškega dela, potem nagrada izgubi pomen in vrednost."

Tako je, podpis.

Potem je kot nagrada iz usmiljenja ali dolžnosti, ne ker je zaslužena glede na kakovost.
Lintver
# 20.09.2017 ob 11:52
feminist, pa saj spol sploh ni važen. Važna je kvaliteta. Ne vem, a ti izbiraš knjige za branje glede na spol avtorja? Jaz ne izbiram knjig po spolu avtorjev. Pač, kar je dobro je dobro. In če bodo določena leta samo ženske nominirane (zaradi kvalitete), potem nimam nič proti. Pač, kvaliteta mora zmagat. Če pa ni odločilna kvaliteta, potem prešernova nagrada ni več nagrada za umetniške presežke.

Kako bi rešila problem nagrade, ki je poimenovan po moškem? Če smatramo Prešernovo poezijo za presežek v umetnosti, potem je pač poimenovana po njem, dejstvo pa je, da je bil Prešeren moški.
mend055
# 20.09.2017 ob 09:01
O spolni uravnoteženosti pri teh Francetovih nagradah:

Sedaj bodo pa končno ženske predstavnice v Irwin skupini prejele kakšno nagrado.
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 22:56
Grozljivo! Raje naj poskrbijo za uravnoteženje tam kjer se to da ... v šolstvu npr., da bo vsaj polovica učiteljskega kadra moškega spola!!! Kako le boš dal nagrado nekomu samo zato, ker bo pravega spola???????!!
trpotec
# 19.09.2017 ob 22:34
Prav je, da se meritokratsko niža vse oblike diskriminacije, ki preprečujejo ustvarjanje oz. delovanje nekomu zaradi nebistvenih lastnosti. Ko pride do nagrad, pa morajo šteti zgolj in samo rezultati in konkretna argumentacija za sojenje teh rezultatov, ne neke posredne metrike in filtri. Tole posiljevanje s spolnimi kvotami na vsakem koraku je impotentno krpanje posledic, ne zdravljenje vzrokov in v taki obliki predstavlja pozitivno diskriminacijo žensk najmanj enako, kot naj bi prepričevalo negativno.

Kje so posebne komisije, ki bodo sestavljene tako, da se bo proporcionalno upoštevalo vse lastnosti, za katere lahko statistično ugotavljamo diskriminacijo na njihovi osnovi? Kje so predstavniki pritlikavcev, invalidov, gluhih in slepih, plešastih, debelih, ljudi z govorno napako ...? Nikjer, seveda, ker to ni agenda trenutnih salonskih kvazi-liberalnih elit, ki so zmožne zgolj še nekih uravnilovk in samozadovoljnih potez na področju politike identitete; resničnih problemov te dobe pa niso sposobne niti misliti, kaj šele reševati. Še ena ideologija oz. obdobje človeštva, enako slepa kot vse ostale; in enako kot vse ostale z mediji na svoji strani.
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 20:35
Ti govoriš o spolni identiteti jaz pa o družbenem spolu. Seveda se velika večina ljudi identificira s svojim biološkim spolom ampak pri družbene spolu gre pa za nekaj povsem drugega, gre za vlogo, skupek osebnih karakteristik, obnašanj, mišljenj, ki naj bi bili primerni za določen spol po mnenju družbe. Moški naj bi bili možati, aktivni, odločni, voditelji, skrivali svoje šibkosti in čustva, ženske pa ženstvene, pasivne, sledilke popustljive,podrejene, naj se jih bolj vidi in manj sliši. Najnovejše nevroznanstvene raziskave pa so pokazale da takšne ostre delitve v realnosti ne obstajajo, da ima vsak posameznik svoj lasten nabor lastnosti, iz česar sledi, da je družbeni spol navaden konstrukt, ki bi ga bilo dobro čim prej odpraviti.
Lintver
# 20.09.2017 ob 16:55
Snežinkica: "Patriarhalne ideje o večvrednosti določene skupine so tiste, ki težijo k totalitarnosti in avtoritativnosti in so tako izraz fašizma. "

Vsi govorimo o enakopravnosti, samo ti zagovarjaš kvote za določeno skupino, s čimer ta skupina postane večvredna - ima več pravic. Kvota nikoli ne more pomeniti enakopravnosti, ker to pomeni, da pri izboru kandidatov uporabljen kriterij, ki nima nobene korelacije z kakovostjo. Prehodnost družbe je bistven kriterij pravičnosti v organizaciji družbe. Če hočemo pravično družbo, potem mora biti prehodnost družbe takšna, da je kriterij za napredovanje (nagrado) kakovost. Enakost pred komisijo pomeni, da sta dva enako sposobna enako rangirana in tretirana. In če je nagrada za ustvarjalnost, potem mora bit kriterij ustvarjalnost in ne spol. Vse drugo je nepravično. In to bom zagovarjal vedno, tudi če bodo nekoč vsi nagrajenci ženskega spola.
Snežinkica
# 20.09.2017 ob 16:16
V bistvu ti ponižuješ ženske, pri tebi gre za predsodek nizkih pričakovanj. V bistvu trdiš, da ženske brez pomoči sistema ne morejo parirati moškim v kulturi.

Jaz živim v realnosti, kot ŽENSKA, in tudi na lastni koži občutim še vedno prisotno mentaliteto o manjvrednosti žensk, zato mi je povsem jasno zakaj so potrebni zakoni kot je tale. Ti si moški, ki nisi bil nikoli manjvredneje obravnavan zaradi svojega spola, zato se lahko predajaš utopičnim idejam o tem kako imamo danes vsi enake možnosti in je edino merilo sposobnost in kvaliteta.
Kazalo