Drugo
(3)
Nemški muzej v Münchnu
Nemški muzej na Muzejskem otoku v Münchnu je bil ustanovljen leta 1903. Muzej nima osrednjega depoja, zato je za hranjenje eksponatov, ki niso vključeni v trenutne razstave, najel več depojev po Bavarskem. Foto: Wikipedia Commons
Narodni muzej Brazilije
V preteklem mesecu so svet obšle slike požara v Narodnem muzeju Brazilije v Rio de Janeiru, ki se je razširil v skoraj vse dele najstarejše znanstvene ustanove v državi. Foto: Reuters

Dodaj v

Požar v muzejskem depoju: "Mikroskopa Nobelovega nagrajenca ne dobite še drugič"

Zgorel eden izmed depojev Nemškega muzeja v Münchnu
12. oktober 2018 ob 09:14
Ingolstadt - MMC RTV SLO, STA

V Ingolstadtu, ki leži v münchenski metropolitanski regiji, je v sredo ponoči zagorel depo Nemškega muzeja v Münchnu, ki spada med največje tehniške muzeje na svetu.

Požar je divjal več kot dve uri, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Med razstavnimi predmeti, ki jih je uničil, je na primer tudi mikroskop Nobelovega nagrajenca za kemijo Manfreda Eigena. "Mikroskopa Nobelovega nagrajenca ne dobite še drugič," je razsežnosti škode ponazoril predstavnik za stike z javnostmi v muzeju Gerrit Faust.

Za najmanj deset milijonov evrov škode
V muzejskem depoju je bilo shranjenih okoli 8.000 razstavnih predmetov. Gmotna škoda je ocenjena na najmanj deset milijonov evrov, nestvarna škoda je seveda neprecenljiva. Kot je sporočila policija, vzrok požara ni znan, zadevo tudi že preiskujejo kriminalisti. Poškodovanih v požaru ni bilo.


Nemški muzej na Muzejskem otoku v Münchnu je bil ustanovljen leta 1903. V njem letno naštejejo 1,5 milijona obiskovalcev. Sicer pa nima osrednjega depoja, zato je za hranjenje eksponatov, ki niso vključeni v trenutne razstave, najel več depojev po Bavarskem.

Od šivalnih strojev do jadralnega letala
Depo v Ingolstadtu je imel v uporabi že dalj časa, v njem pa je hranil od šivalnih strojev pa do jadralnega letala. To daje muzealcem upanje, da je veliko razstavnih predmetov prestalo požar, ker so izdelani iz kovin. Obstaja možnost, da so predmete le prekrile saje, ki se jih bo dalo v restavratorskih delavnicah očistiti in jih tako rešiti.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
pkrzic
# 12.10.2018 ob 09:39
Opa napaka - znesek razvoja tega muzeja v letih 2006 do 2025 je 400 milijonov EUR.
janroz
# 12.10.2018 ob 09:20
Ja, to je varčevanje. Počasi se na vseh področjih kažejo zablode varčevanja in vlaganja v varnost v najširšem pomenu besede. Vlagamo milijone v formulo ena, moto .. in ostale prestižne in zabavne zgodbe v to, kar je naša identiteta in stik s preteklostjo .. to, kar nas dela ljudi, v to pač ne!
pkrzic
# 12.10.2018 ob 09:37
Tu ne gre za varčevanje. Deutches Museum sedaj doživlja prenovo v vrednosti čez 100 milijonov EUR. Do 2025 bodo praktično celoten muzej prezidali na novo. Trenutno ga je slaba polovica 2020) zaprtega, eksponati pa so v depojih. Po 2020 bodo preuredili še drugo polovico. Pri nas lahko o podobnih zneskih in projektih samo sanjamo.

Tako, da ni treba kar "lapati" o stvareh o katerih ne veste nič.

še link: http://aufzu.deutsches-museum.de/index.php?id=11&L=1
Kazalo