Od 717 prispelih pravljic se jih je le 17 prebilo na zgoščenko Lahko noč, otroci ... 2013. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Od 717 prispelih pravljic se jih je le 17 prebilo na zgoščenko Lahko noč, otroci ... 2013. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Alja Verbole
Alja Verbole, dolgoletna urednica radijske oddaje Lahko noč, otroci! Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Interpretacija pravljice v živo
Na novinarski konferenci ob izdaji dvojne zgoščenke smo lahko eni pravljici prisluhnili tudi v živo. Pripovedovala jo je igralka Polona Jug, na klavirju pa jo je spremljal pianist Joži Šalej. Naslov pravljice je O zajčici Bibi avtorice Sonje Žnidaršič. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Mojca Menart
Mojca Menart, odgovorna urednica ZKP-ja RTV Slovenija, pri kateri vsako drugo leto v decembru izidejo pravljice, izmenjaje s pesmicami iz oddaje Violinček. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Igor Ribič
Igor Ribič, avtor ilustracij v knjižici, ki je priložena dvojni zgoščenki Lahko noč, otroci ... 2013. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

je pri ZKP-ju RTV Slovenija izšla dvojna zgoščenka s knjižico z izbranimi pravljicami, prijavljenimi na javni natečaj za izvirne slovenske pravljice. Na zgoščenki jih je zbranih 17, interpretirajo pa jih znana igralska imena.

Oddaja Lahko noč, otroci je sicer na sporedu že 48 let vsak večer ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija. Če ste katero izmed pravljic zamudili ali ji želite prisluhniti ponovno, lahko do njih dostopate prek MMC-jevega spletnega avdio-videoarhiva.

Najboljše pravljice na zgoščenki
Na novi dvojni zgoščenki s knjižico Lahko noč, otroci ... 2013 je 17 pravljic, poleg zmagovalnih treh še 14 najlepših zgodb, ki jih je vredno poslušati večkrat. Med 717 pravljicami, ki jih je novembra lani na javni natečaj za izvirne slovenske pravljice poslalo 420 avtorjev, je komisija izbrala 45 novih pravljic, ki se premierno vrtijo na Prvem programu Radia Slovenija.

Boj za uvrstitev na zgoščenko je bil težak
V komisiji natečaja so bili pesnik, pisatelj in univerzitetni profesor Peter Svetina, mladinski pisatelj Primož Suhodolčan ter novinarka in dolgoletna urednica oddaje Lahko noč, otroci! Alja Verbole. Prvo nagrado so podelili pravljici Polž + Bramorka. Gre za ljubezensko pravljico o polžu, ki se v pravljicah pojavlja mnogokrat, in bramorki, ki je bolj redek pravljični pojav. Asketski dialog, ki poteka v bramorkinem domu, je poln zadrege in pričakovanja. Z vsakim neizrečenim stavkom se vzdušje stopnjuje do srečnega, a odprtega konca.

Pravljica je mojstrsko izpisan prvi ljubezenski obisk, v katerem je razumevanje simpatije obeh junakov večplastno. Drugo nagrado je prejela pravljica Kostanjev duh. Verzificirana pravljica z znanim, aladinovskim zapletom: deklici Betki Zvonki Bibi se ob kuhanju kostanja odkrije kostanjev duh, ki bo deklici izpolnil željo. A tako nepričakovana želja je hudo sitna reč, le kaj naj si človek ob tem zaželi? Pesem-pravljica je skladno zgrajena, pisana v tekočih, brezhibnih verzih, ki jim piko na i postavljajo nekonvencionalne in dobro izbrane rime. Tretja nagrada: Pravljica o treh bagrih, ki je postavljena v zelo domače okolje in pripoveduje o zelo znani situaciji:

"Mami, prosim, povej mi pravljico." V pravljici nastopa mama, ki v pripovedovanju ni najbolj vešča. Je pa zato toliko bolj iznajdljiva: sinka sprašuje o pravljici toliko časa, da si jo pravzaprav pove kar sam.

Dodelana interpretacija in glasbena spremljava
Kdor je že kdaj prisluhnil kateri izmed pravljic v oddaji Lahko noč, otroci, ve, da so prav vse pravljice skrbno dodelane, tako v profesionalni interpretaciji kot tudi premišljeni glasbeni spremljavi. Nič drugače ni tudi na pravkar izdani dvojni zgoščenki. Za tiste, ki raje berejo, pa je zgoščenki priložena še knjižica z besedili in ilustracijami avtorja Igorja Ribiča. Pri interpretaciji so sodelovali gledališki mojstri pravljičnih interpretacij: Nina Ivanič, Vesna Jevnikar, Polona Juh, Asja Kahrimanović, Sabina Kogovšek Zrnec, Martina Maurič Lazar, Romana Šalehar, Tjaša Železnik, Primož Bezjak, Gregor Čušin, Brane Grubar, Tomaž Gubenšek, Primož Pirnat, Matej Puc, Uroš Smolej in Blaž Šef.

Alja Verbole z Radia Slovenija je ob izdaji sporočila to misel: "Pravljice so fina reč in otroci gredo z veseljem z njimi na potep. Lahko bi šli večkrat tudi odrasli, še posebno takrat, ko dan prekrije trapasta sivina. Jih pa moramo negovati, tako pravljice kot otroško domišljijo, in predvsem pripovedovati. Pa lahko noč, otroci!"

Zgoščenko lahko kupite na strani ZKP-ja RTV Slovenija.



Nagradna igra na Bansijevi spletni strani
V teh dneh bo na MMC-jevi spletni strani, namenjeni otrokom in staršem - Bansi.si, razpisana nagradna igra, v kateri bomo podelili kar pet dvojnih zgoščenk s knjižico Lahko noč, otroci ... 2013. Če želite, da priromajo v vaš nabiralnik, vabljeni k sodelovanju. Sicer pa bo na Bansijevi spletni strani ves december zelo prazničen in darežljiv, saj se obeta kopica daril, ki čakajo na vas - vse od knjig, družabnih iger do vstopnic in drugih prazničnih nagrad.

Obdaroval bo tudi Prvi program Radia Slovenija
V prazničnem in pravljičnem decembru bo Prvi program Radia Slovenija s pravljicami obdaroval otroke v različnih ustanovah. K sodelovanju so povabili Primoža Suhodolčana – pisatelja, ki zna stopati v svetove otrok in mladih bralcev. Pozna skrivnosti pravljic in čokoladnih vulkanov in zna napisati najbolj nore zgodbe. Z njimi bo 9. decembra očaral otroke v Mladinskem domu Malči Beličeve v Ljubljani, 12. decembra tiste v domu Ajda Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Libeličah, 27. decembra pa bo obiskal otroke v domu Vila ZPMS Ljubljana Moste Polje v Kranjski Gori.