Drugo
Novela predvideva 1,25-odstotni delež za naložbe v likovna dela za prenove ali novogradnje v vrednosti do 10 milijonov evrov oziroma odstotni delež za višje vrednosti. Novela, ki je usklajena s pristojnimi ministrstvi (za kulturo, javno upravo in finance), obeta - glede na trenutno stopnjo javnih investicij - od pet do deset milijonov evrov investicij v likovna dela na letni ravni. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Dodaj v

Predlog za kultiviranje javnega prostora: obvezni nakupi likovnih del

Dosedanji poskusi uzakonitve takega sistema propadli
17. julij 2017 ob 14:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Naložbe v likovna dela naj bodo po novem obvezni del investicij v javni prostor, predlaga predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić (SMC).

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki ga je v parlamentarno obravnavo posredoval Matić, predvideva obvezni delež za nakup likovnih del, ki ga bodo morali odmeriti investitorji obnov in novogradenj v javnem prostoru ali interesu. Gre za rešitev, ki jo že dolgo poznajo nekatere evropske države, oktobra pa naj bi jo sprejeli tudi pri nas, so v sporočilu za javnost zapisali v poslanski skupini SMC-ja.

Prvopodpisani pod novelo zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturo Matič je v izhodiščih za pripravo novele izpostavil, da je bilo kultiviranje javnega prostora že od osamosvojitve naprej deležno skromne podpore, tako na državni kot lokalni ravni. Novela je spisana po vzoru nekaterih drugih evropskih držav (Norveška, Italija, Nemčija, Velika Britanija ...), ki so uzakonile shemo obveznega deleža za umetnost in s tem pomembno vplivale na porast trga likovnih umetnin. S podobnimi idejami smo se po Matićevih besedah "srečevali tudi v Sloveniji, že od leta 2005, žal pa so vsi dosedanji poskusi uzakonitve takega sistema financiranja umetnosti neslavno propadli".

Med pozitivnimi učinki ukrepa izpostavlja Matić vzpostavitev dejavnejšega trga slovenskih likovnih del, stabilnejše razmere za delo in življenje likovnih ustvarjalcev, večjo kultiviranost javnega prostora in višjo vrednost javnih objektov. "Pričakujemo pa tudi pozitivne učinke v smeri nove kakovosti bivalnega okolja, spodbujanju in promociji arhitekture, umetnosti, dediščine in krajinske arhitekture in kulturnega turizma," dodaja.

Po mnenju prvopodpisanega pod novelo zakona so "najbolj socialno izpostavljeni na področju kulture prav likovni umetniki, ki bodo s tem ukrepom dobili dodatno možnost za delo in preživetje, prav tako pa to velja tudi arhitekte, ki predstavljajo kar tretjino samozaposlenih na področju kulture".

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 17.07.2017 ob 14:28
Spet bodo kasirali tisti s poznanstvi in ki imajo že tako visoke cene. Še en odvod davkoplačevalskega denarja tistim, ki imajo.
Prismuknjen
# 17.07.2017 ob 14:38
Smešno bo, ko se bodo vsako leto pojavljala ista imena na naši plačilni listi.
Zapomnite si - med 5 in 10 milijonov na leto.
Prismuknjen
# 17.07.2017 ob 14:16
Med pozitivnimi učinki ukrepa izpostavlja Matić vzpostavitev aktivnejšega trga slovenskih likovnih del, stabilnejše razmere za delo in življenje likovnih ustvarjalcev, večjo kultiviranost javnega prostora in višjo vrednot javnih objektov.

Aha, država bo neke vrste socialna služba.
Fluid
# 17.07.2017 ob 15:37
Predlagam tudi recimo obvezno bivanje javnih uslužbencev v mojih apartmajih v Kranjski Gori.
Zgodovinar_666
# 17.07.2017 ob 14:33
Spet nov davek za to da se bodo politični "umetniki" lahko mastili na naš račun.

Kar je preveč je pa preveč.
mend055
# 17.07.2017 ob 18:37
Počasi no, počasi.
Skrb, da se bo odkupovalo t. i. ''državne umetnike'', na primer IRWIN skupino, je sicer na mestu, a sedaj gre za dobro zamisel, ki jo gre podpreti. Ob tem pa se zavarovati z varovalkami, da ne bi prihajalo do teh ekscesov (podpiranja t. i. državnih umetnikov ali t. i. kvazi umetnikov - karkoli že to komu pomeni).
čofotalček
# 17.07.2017 ob 14:46
To se bo tako zlorabljalo, da res ni.
Izbrani likovniki in arhitekti si že manejo roke.
Saj bi napisal, da je vsaj namen zakona dober sam po mojih izkušnjah, zanj lobirajo ravno tisti, ki ga bodo v najbolj zlorabljali.
virus99
# 17.07.2017 ob 14:30
Kateri pa so ti likovni umetniki ki nujno morajo dobiti moj denar?

A lahko dobim nekaj linkov, da vidim kaj točno bom prisiljen podpirat?
ajvard
# 17.07.2017 ob 20:46
namen zakona podpiram.

v pošteno realizacijo ne verjamem.
oziris.va
# 17.07.2017 ob 17:38
Ali lahko prosim seznam tistih, ki so upravičeni, da jim javna ustanova odkupuje dela. Tudi moja sorodnica je akademska slikarka in enostavno ne pride v ta "program socialnega odkupovanja".
kamnosek
# 17.07.2017 ob 17:37
Vzpostavile se bodo sorodstvene in druge naveze. Packarije samo imenovanih umetnikov, bodo razglašene za vrhunsko umetnost in bodo s strani javnih zavodov odkupljene po astronomskih cenah.
paraBellum
# 17.07.2017 ob 15:35
Lačni telički že čakajo da država dobi nove seske. Ni bolšega kot sveže davkoplačevalsko mleko.
kralj matjaž
# 18.07.2017 ob 11:52
Socializem.
Denar vzamejo narodu in ga dajo sebi.
Zgodovinar_666
# 18.07.2017 ob 09:04
@ples

Ti si podpornik korupcije in visokih davkov. Te res ni nič sram?

Ta zakon bo prinesel samo to, da bodo vse investicije dražje. In to bomo na koncu plačali z višjimi davki. Večina nas bo imela manj. In zakaj? Zaradi političnih "umetnikov".
kapucinka
# 20.07.2017 ob 10:08
grinta, kje pa je tvoje mnenje o temi članka, g. argumentativna vrednost?
oziris.va
# 17.07.2017 ob 17:39
Ups, torej odkupovanja = podpore

V smislu, da ti Ministrstvo za kulturo plačuje prispevke in zdr. zavarovanje.
heristalski166
# 17.07.2017 ob 16:18
ja res bodo (še bolj) kasirali predvsem tisti s poznanstvi, ker bo maso iz katere se bo odkupovalo določilo ministrtvo, tam pa vemo kako grejo stvari, sej me čudi da ni iz ministrstva prišel ta predlog, al je pa to samo nujna kamuflaža zaradi že omenjenega
grinta
# 19.07.2017 ob 22:39
Rdeča Raketa, pa kaj potem če si šla študirat v tujino. Pa kaj potem če te moti "strupenost" tukaj. Nič od tega ne pove ničesar o tej temi, ne pove zakaj so pomisleki neupravičeni in ne pove zakaj bi tvoje mnenje štelo več kot naše. Pove le to, da bi ti rada živela v pravljičnem lalalandu, kjer bi bile rožice in dobrovoljčki in vsi bi se imeli radi. Lej, pokaži kakšno dobro sliko katero si naslikala ali napiši dober argument pa te bom imel rad. Tole tvoje naivno pozitivčkanje pa nima večje argumentativne vrednosti kot negativizem ostalih tukaj.
Rdeča Raketa
# 18.07.2017 ob 23:26
Kot študentka slikarstva sem se študirat odpravila v tujino. Razlog so bile predvsem razmere v slovenskem kulturnem polju, teh pa se mi zdi, da mi ni treba posebej opisovat. Möderndorfer jih je dobro povzel na letošnji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. Ni vsa krivda na državnih organih, predvsem ljudje so tisti, ki ustvarjajo to strupeno klimo v naši državi. To sem dobro izkusila na svoji koži, saj vedno ko se vračam domov naletim na samo negativo, pritoževanje, neprivoščljivost ... skratka na profil tipičnega slovenca. Neverjetno se mi zdi, da ste si dejansko vzeli čas in natipkali vse te negativne komentarje, to se mi zdi naravnost patetično. Nekje je pač treba odvržti ves ta gnev, ki ga tovorite od službe do doma ampak predlagam vam kak zdrav hobi, naprimer tek, kleklanje, hribe. Kakorkoli že, cenim tisti kratek trenutek optimizma, ko sem prebirala članek, z veseljem bi se po študiju vrnila domov, če bi se razmere izboljšale, ampak ko sem prebrala te gnusobne komentarje, sem samo vesela, da sem ena izmed mnogih, ki se oktobra vračamo nazaj študirat, v tujino, stran od slovenskega strupenega zraka.
Haso
# 17.07.2017 ob 15:14
Podpiram, a delež je pevisok. Do 1 miljon je 1% več kot dovolj, nad 1 miljon kvečjemu 0,5%
Ples
# 18.07.2017 ob 02:31
obvezni delež za nakup likovnih del, ki ga bodo morali odmeriti investitorji obnov in novogradenj v javnem prostoru ali interesu.

Kateri so ti investitorji? Če prav razumem, to nista le država ali občina? So tudi koncesionarji, pa zasebniki ...
V glavnem, zanima me to razmerje.

Na splošno pa se mi zdi, da je ideja ok - zgleduje se po (Norveška, Italija, Nemčija, Velika Britanija ...),
In me res zelo moti občutek, ki veje iz zgornjih komentarjev, da to pa pri nas ne bo šlo.
Že vnaprej se postavit v to pozicijo, da mi pa ne moremo, na živce mi gre to!!!
Ker, 'saj gre samo za kulturo'. Kaj pa druge stvari, ki niso nujne za preživetje, pa jih ti prostori v javnem interesu imajo, če hočejo nekako zgledat? A čmo prepovedat vse cvetlične/rastlinske aranžmaje, ker ziher so eni pijavke vsi ti vrtnarji, ki imajo veze? Da o marsičem drugem niti ne govorim ...
korejecTV
# 17.07.2017 ob 14:59
Približno tako kot pri zelenem javnem naročanju, kjer mora biti 30% materialov ter resitev iz paketa obnovljivih virov in pri celem konceptu energetskih sanacij. Še vedno me nihče ne bo prepričal da rabimo 25 cm izolacije, ko enako dobro delo opravi že 15 cm.

Ampak tako pač je, vsi si rihtajo posel. Če pa to pomeni, da bo Slovenija na kulturnem področju na malenkost višjem nivoju pa tudi nič hudega... Že tako sta naša kultura in krajina na nivoju džumbustana
Bivši uporabnik
# 17.07.2017 ob 14:29
Podpiram. Končno se bo tudi na tem področju stvari premaknile naprej. Država bi morala bolj podpirat kulturo in umetnost.
Kazalo