Drugo
Kongresni trg
Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so navedeni kot dober primer uspešnega razvoja prestolnice. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Prenovi Kongresnega trga in arheoloških parkov mednarodna nagrado gubbio

Dosledno upoštevanje in vključevanje starejših kulturnih plasti
3. december 2012 ob 18:12,
zadnji poseg: 3. december 2012 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mestna občina Ljubljana je za prenovo Kongresnega trga in revitalizacijo arheoloških parkov prejela mednarodno arhitekturno nagrado gubbio.

Ljubljana je skupaj z Grenoblom prejela glavno nagrado v kategoriji evropske nagrade v konkurenci osmih evropskih projektov. Podelitev nagrad je bila v soboto v italijanskem mestu Gubbio.

Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so dober primer uspešnega razvoja prestolnice, ki povezuje dediščino in sodobnost, so v sporočilu za javnost zapisali v Muzeju in galerijah Mesta Ljubljana (MGML).

V obrazložitvi nagrade je izpostavljeno predvsem dosledno upoštevanje in vključevanje starejših kulturnih plasti - od rimske Emone do Plečnikove zasnove Kongresnega trga - z uporabo sodobnih arhitekturnih pristopov, kar omogoča revitalizacijo degradiranega javnega prostora in njegovo uspešno vključevanje v sodoben utrip mesta ter vsakdan njegovih prebivalcev in obiskovalcev.

Odgovorno ravnanje z dediščino
Projekt iEmona, nova podzemna promenado pod Kongresnim trgom, je bil pogojen z izgradnjo podzemne javne parkirne hiše in predstavlja vzorčni primer uspešnega prepleta rekonstrukcije arhitekturne dediščine in integracije arheološke dediščine v sodobno mestno strukturo. Namen postavitve je bil v prvi vrsti ozaveščanje domače javnosti, kar vodi tudi k odgovornemu ravnanju z dediščino. Temu sledi tudi koncept postavitve - uporabljene so sodobne tehnologije, interaktivnost in nivoji za različne ciljne skupine.

Po besedah Irene Šinkovec iz MGML-ja je iEmona del širšega koncepta prezentacije kulturne dediščine v kontekstu urbanega razvoja Ljubljane. Prva je predstavitev Emone, načrtujejo pa še predstavitev prazgodovinske Ljubljane ter srednjeveške in novoveške Ljubljane. Z nagrajenim projektom se Ljubljana pripravlja na obeležitev 2000 let Emone v letu 2014, ko načrtujejo številne programe na to temo.

Nagrado gubbio vsaka tri leta podeljuje Združenje zgodovinskih in umetniških centrov (L'Associazione Nazionale Centri Storico-Artistici - A.N.C.S.A.). Podeljuje jo v kategorijah nacionalna, evropska in akademska nagrada. Letošnja podelitev je bila sedma po vrsti, Ljubljana pa se je za nagrado potegovala v konkurenci osmih evropskih projektov iz Španije, Francije, Portugalske in Belgije.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
jurica
# 03.12.2012 ob 18:23
Še en kamen v hrbet tistim,ki nasprotujejo ureditvi Tržnice v Ljubljani...
Upam,da nekoč le prevlada stroka nad politiko in se tržnica uredi,da ne bo v sramoto Ljubljani in Sloveniji.
In prav zanima me,če so avtomobili,pa razpokan alsfalt,luže na vsakem koraku,pa senčniki z napisi Jupi,Fructal,Cocta ipd...v ponos ljubljanski tržnici...
Marko008
# 03.12.2012 ob 20:37
dober plac za proteste so zgradili..
Celjan27
# 03.12.2012 ob 22:14
Ja...meni je to najlepši projekt v Ljubljani...če se spominjam prej - razpadajoč asfalt, avtomobili & avtobusi drug mimo drugega, luže...v parku zraven ni bilo niti enega, ki bi sedel recimo.

Sedaj pa je slika popolnoma drugačna in prav s ponosom pokažem tujcem to pridobitev. Se mi zdi, da je Ljubljana prav dobila prvi RES mestni park.

Žal pa mi je za tržnico - prepričan sem, da bo isto kvalitetno narejeno...nekaj let bi bilo potrebno potrpeti, potem pa bi bila to dejansko ena izmed najlepših tržnic v Evropi...
bluppo
# 03.12.2012 ob 21:29
Ena najlepših in zanimivejših tržnic v evropi? Oprosti ampak s takim komentarjem, se mi zdi da nisi obiskal prav dosti evrope.

Precej zanimivejši (meni osebno) sta sigurno Borough Market v Londonu in Ballaro v Palermu. Sej ne rečem arhitekturno je luštna, kaj hudo zanimiva pa ne.
ivod
# 04.12.2012 ob 12:37
nekaj se je uredilo in to prav lepo ...
..nekaj se ureja ... bomo videli ...
nekaj je potrebno res zavrniti ali počakati na ugodnejše pogoje ...
nekaj ... al pa kar precej projektov pa je blokiranih nerazumno ... predvsem iz pritlehno-političnih razlogov ...
naš človek
# 04.12.2012 ob 10:58
@Jožeine
itak bi morali Resljevo zapret za tranzitni promet (nekje med Komenskega in Turbarjevo postavit količke), pa ne bi bil več tak problem. O preluknjanem grajskem griču pa raje ne bi, s prometnim kaosom v tunelu bi bil pa tudi cel žur.
Jožeine
# 04.12.2012 ob 00:11
Težave pri tržnici so v tem, da bi se prekopalo pokopališče, ki je tam spodaj v določenem delu. Drugi problem, ki ga tu vidim pa je slovenska nekultura vožnje. Zavijanje levo tam kjer ne smeš ali pa čakaš v vrsti za zavit desno in seveda garaža polna in tisti, ki so za tabo ne morejo dalje in imaš tako rekoč prometni infarkt v tem predelu. Še vedno je najboljša možnost gradnje garaže v grajskem griču z uvozom iz Dolenjke, če en pas stoji lahko še vedno po drugem mimo prideš.
Mr.D
# 03.12.2012 ob 21:55
Zahvalite se Zoranu Jankovicu! Kongresni trg je le en izmed 50 in vec megaprojektov, izpeljanih v casu njegovega zupanovanja!
rexi888
# 03.12.2012 ob 20:53
Lepo je urejen kongresn trg, ampak ce zgradis eno stvar prej kot slej dobis neko nagradjo k jih je tok
malidelnicar
# 03.12.2012 ob 20:04
Ja ampak verjetno bi bila garažna hiša pod tržnico res napaka. Naj zadevo pregledajo arheologi, naj se predstavi arheološke izkopanine, nato tlakuje zadevo in tipsko uredi stojnice. Garažna hiša pa tja po mojem mnenju ne spada.
A*
# 03.12.2012 ob 19:43
Ljubljanska tržnica je že sedaj super, taka kot je. Je ena najlepših in najzanimivejših tržnic v Evropi. Glede na krizo z njeno ureditvijo (sem sicer za!) lahko tudi malo počakamo.
Kazalo