Drugo
Dejan Prešiček
Novi minister za kulturo Dejan Prešiček je napovedal, da se bo zavzel predvsem za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi "imeli malo več manevrskega prostora". Foto: BoBo
RTV Slovenija
Glede medijev je Prešiček poudaril zagotavljanje neodvisnosti in delovanje po profesionalnih standardih ter pluralnost v smislu, da so v poročanje zajeta mnenja celotne populacije. Foto: SOJ RTV SLO
Mitja Rotovnik
Prešičkova kandidatura je presenetila del kulturne javnosti, proti njej se je med drugim izrekel nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Miro Cerar in Marjan Šarec
Primopredaja poslov je potekala po četrtkovem imenovanju vladne ekipe, ki jo je DZ potrdil s 45 glasovi podpore. Že v četrtek je posle od dosedanjega premierja Mira Cerarja prevzel predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: BoBo
Jan Škoberne
Nova vlada se je v četrtek zvečer sestala na prvi seji in imenovala državne sekretarje na večini ministrstev. Na ministrstvu za kulturo bosta to Vojko Stopar in Jan Škoberne (na posnetku). Foto: Osebni arhiv

Prešiček je kot prvi glasbenik na tem položaju prevzel posle ministra za kulturo

Vojko Stopar in Jan Škoberne državna sekretarja na MzK-ju
14. september 2018 ob 13:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Zelo težko dam objektivno oceno o tem, v kakšnem stanju je ministrstvo. Upam, da v čim boljšem. Se mi pa zdi, da je v tem mandatu rešilo kar nekaj stvari, še veliko pa jih je odprtih, kar je normalno," je po primopredaji poslov od dosedanjega ministra Toneta Peršaka dejal novi minister za kulturo Dejan Prešiček, sicer prvi glasbenik na tem položaju v samostojni Sloveniji.

V izjavi po prevzemu poslov je Prešiček dejal, da se zaveda, kako široko področje prevzema, saj je v kulturi veliko odprtih vprašanj. Vendar verjame, da jih bo z dialogom, dobrim delom, zastavljenimi prioritetami in cilji mogoče razrešiti. Napovedal je, da se bo zavzel predvsem za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi "imeli malo več manevrskega prostora".

Glede na koalicijsko pogodbo namerava vlada proračunska sredstva za kulturo do leta 2020 postopno dvigniti na 0,5 odstotka BDP-ja, s čimer bi prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009. To je tudi leto, ko so začela sredstva za kulturo usihati.

Besede slovesa iz ust Toneta Peršaka
Zdaj že nekdanji minister za kulturo je po podpisu primopredajnega zapisnika dejal, da je področje, za katerega bo odgovoren njegov naslednik, "zelo široko in raznoliko, včasih tudi zelo dinamično, pričakovanja na področju kulture pa kot vedno zelo velika". Tone Peršak je dejal še, da je novemu ministru "najprej poskušal predstaviti strukturo ministrstva in pooblastila posameznih delov ministrstva, direktoratov in organov služb v sestavi ter ga opozoriti na nekatera odprta vprašanja," je pojasnil Peršak in svojemu nasledniku zaželel čim uspešnejše delo, čim manj težav in čim bolj ploden dialog s kulturno sfero. Dodal je še, da je po njegovem občutku primopredaja potekala zelo dobro.

NPK, kulturni evro, samozaposleni in mediji
Prešiček je v nedavni predstavitvi pred matičnim odborom izrazil prepričanje, da bi bilo treba preurediti aktualni sistem v kulturi, s čimer je meril na pripravo novega Nacionalnega programa za kulturo ter čimprejšnje sprejetje zakona o kulturnem evru, s katerim bi država zagotovila dodatna sredstva. Tako bi lahko po njegovih besedah bolje podprli kulturno produkcijo na državni ravni, sanirali ogrožene enote kulturne dediščine, izboljšali infrastrukturo javnih zavodov ter uredili status samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi, kar tudi sicer ocenjuje kot prednostno vprašanje.

Napovedal je, da se bo glede nevladnikov zavzemal za posebno postavko v proračunu. Nadalje meni, da bi bilo na trgu treba ustvariti pogoje, v katerih bi samozaposleni imeli toliko priložnosti za delo, da bi zaslužili primerljivo s kulturniki, zaposlenimi v institucijah. Glede medijev je poudaril zagotavljanje neodvisnosti in delovanje po profesionalnih standardih ter pluralnost v smislu, da so v poročanje zajeta mnenja celotne populacije.

Kdo je novi minister za kulturo?
Dejan Prešiček (1970) je po študiju saksofona v Frankfurtu kot solist in komorni glasbenik nastopal doma in v tujini ter snemal za radijske in televizijske hiše ter podpisal več glasbenih izdaj. Kot pravi, ima tudi izkušnje v svobodnem poklicu. To, da kot glasbenik vstopa v politiko, je po njegovem mnenju tako prednost kot pomanjkljivost: "Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo." Na njegovo pobudo je nastal Trio Slavko Osterc, je soustanovitelj glasbenega društva Ansambel Slavko Osterc, skupaj z Matjažem Drevenškom in Milkom Lazarjem je ustanovil tudi slovensko društvo saksofonistov Saksofonija. Je član kvarteta saksofonov Ensemble 4saxess, znan pa je tudi po nastopih v duu s sestro, pianistko Nino Prešiček. Več let je poučeval na ljubljanskem konservatoriju in akademiji. Kot pravi sam, ima izkušnje z organizacijo in vodenjem, saj je od leta 2010 vodil konservatorij z 250 zaposlenimi, ki organizira 200 prireditev na leto.

Pomembnost medresorskega povezovanja
Decentralizacija kulture, debirokratizacija in reforma razpisnih postopkov, priprava dolgoročnega načrta sofinanciranja in novih investicij v kulturno infrastrukturo, skrb za slovenski jezik in ureditev položaja knjige ter njenega pomena za družbo, je navedel kot prioritete svojega mandata. Velik potencial prepoznava tudi v medresorskem povezovanju kulture z drugimi sferami.

Prešiček je napovedal še, da se bo trudil za ureditev položaja likovne, plesne in slikarske umetnosti, za dodatno podporo digitalizaciji slovenske filmske, plesne in glasbene dediščine ter za ohranjanje kulturne dediščine. Po prenovi objektov kulturne dediščine si želi, da bi vanje vnesli vsebine.

Stopar in Škoberne na sekretarskih mestih
V vlado Marjana Šarca ga je predlagala stranka SD, ki ji je pripadel ta resor. Sicer pa se je nova vlada včeraj sestala na prvi seji in imenovala državne sekretarje na večini ministrstev, pri čemer so za sekretarja na ministrstvu za kulturo imenovali Vojka Stoparja in Jana Škoberneta.

VIDEO
Primopredaja poslov ministra za kulturo

12. septembra je bila na sporedu TV Slovenija oddaja Panoptikum, v kateri so o imenovanju novega ministra z voditeljico Špelo Kožar razpravljali gostje Jadranka Plut, Igor Samobor, Jedrt Jež Furlan in Vesna Čopič. Vabljeni k ogledu!

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
krucyfix
# 14.09.2018 ob 13:36
Upam da se bo znal bolj dostojno potegnit za svoj resor kot predhodnik. Na kulturi je bilo najbolj priročno varčevat.
pop-drakula
# 14.09.2018 ob 13:46
ta bo imel posluh....
pietetnik
# 14.09.2018 ob 15:22
Slabši od Peršaka ne more biti?
dayout
# 14.09.2018 ob 15:19
Kako kadruje SD. Kaj ima Jan Škoberne, razen tega da ni več poslanec DZ in posledično rabi novo službo, skupnega s kulturo? Super državni sekretar. Res bravo. Namesto da bi se uporabil ustrezen, s področjem povezan, kader. Verjamem, da imamo številne mlade ljudi, ki bi strokovno veliko bolj doprinesli resorju kot pa zgolj igrali diplomate in bili izbrani na pozicijo zgolj zaradi pripadnosti in lastne dejavnosti znotraj stranke...

Sarkazem na off.

Upam da Prešiček naredi kaj dobrega za kulturo. To je osnova vsake nacije in pri nas dajemo mizerni poudarek na to, kar je že zaskrbljujoče. Kultura je v glavah ljudi deseta briga in se ji pripisuje premalo pomena. Upam da se obrne na bolje in da se tudi kulturni lobij prestrukturira, sicer bo vse isto še naprej... Iste interesne skupine bodo financirane še naprej ipd.

Dam priložnost in nebom obsojal naprej. Ampak glede na kadrovanje do sedaj, nisem najbolj optimističen.
heristalski166
# 14.09.2018 ob 13:10
to bo predvsem podpisovalec špehov
gomro
# 14.09.2018 ob 13:24
ponavljač za šepetalci, korepetitor?
counsel
# 15.09.2018 ob 11:11
Katastrofa. Pejte vprašat mal zaposlene na Konservatorij za glasbo in balet kakšen je bil kot direktor. Samo ena dobra syran tega je, in to je ta, da ne bi več direktor konservatorija in upam, da se nikol več ne znajde tam.
dark sun
# 14.09.2018 ob 15:21
@Ples,
njegova predstavitev mi je ušla, v zvezi z izražanjem pa bi bila najmanj polovica kandidatov - zdaj ministrov - za na tečaj retorike.
Še dobro, da je bila prisega enostavčna, da smo se vsaj tam izognili jecljanju v stilu "tkole b reku, da .... e e e b reku ..." ;-)
Ples
# 14.09.2018 ob 14:49
Ne vem ... name je naredil zelo slab vtis na zaslišanju, kolikor sem videla. Še izražati se ne zna dobro.
Res upam, da se motim, ker tale vrsta zanič kulturnih ministrov je že nevzdržno dolga.
Radoveden
# 14.09.2018 ob 18:18
Kaj je rak rana kulturnega ministrstva, ki bi jo bilo potrebno ozdravit? Za kaj naj bi šel denar? Kdo so ti prekarci, kulturni delavci (torej kaj je njihovo delo ki ga opravljajo), ki si želijo zaposlitve za nedoločen čas? Rad bi razumel kam gre oz. naj bi šel denar, ker do sedaj drugega kot "več denarja za kulturo" nisem slišal. Rad bi razumel da ne bo samo poniknil lepo in ga nikjer ne bo videt.
Kazalo