Drugo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Pri Prežihovi bajti
Pri spominskem muzeju pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca na Preškem vrhu nad Kotljami bo drevi potekalo 15. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti. Foto: Primož Podjavoršek
Prežihov Voranc
Prežihovega Voranca kot pisatelja slovenska literarna zgodovina uvršča med predstavnike socialnega realizma. Foto: Primož Podjavoršek

Dodaj v

Pri Prežihovi bajti letos o likih s socialnega roba

15. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti
10. avgust 2017 ob 11:02
Ravne na Koroškem - MMC RTV SLO, STA

Hiša na Preškem vrhu nad Kotljami, v kateri je nekoč živela družina Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, bo že 15. prizorišče srečanja, na katerem se bodo poklonili dediščini tega pomembnega slovenskega pripovednika. Letos bodo pri Prežihovi bajti govorili predvsem o pisateljevih likih s socialnega roba.

Muzej Ravne na Koroškem, ki sodi pod okrilje Koroškega pokrajinskega muzeja, vsako leto na obletnico rojstva pisatelja in politika Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893—1950) pripravi tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, ki so jo Kuharjevi kupili leta 1911 in ki je od leta 1979 urejena kot spominski muzej.

Na drevišnjem, že 15. tradicionalnem srečanju pri Prežihovi bajti bo zbrane nagovoril Andraž Jež z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC-ja SAZU-ja.

Letošnje srečanje so posvetili likom s socialnega roba v Prežihovi literaturi. Prežihov Voranc je v svojih delih z izjemnim socialnim čutom opisal usode in pretresljive življenjske zgodbe posameznikov, njihovo izključenost in odrinjenost, zaradi katere so bili posamezniki v manjših vaških okoljih zasmehovani in označeni zaradi svoje pasivnosti, čustvenih deficitov in destruktivnega vedenja. S svojimi literarnimi liki posebnežev je tudi Prežih podal refleksijo skupnosti takratnega družbenega okolja.

O življenju preprostih ljudi
Slovenska literarna zgodovina uvršča Prežihovega Voranca med predstavnike socialnega realizma. Literarno pot je začel leta 1909 s črticami iz delavskega, kmečkega in potepuškega življenja. Zbrane so v knjigi Povesti, ki jo je izdal še pod svojim pravim imenom Lovro Kuhar. Sledijo njegove najbolj znane novele o življenju preprostih ljudi, kot sta Boj na Požiralniku in Odpustki, v katerih je opisal izjemne posameznike, ki so v sporu z okoljem.

Slikanje življenja v rodnih Kotljah
Osrednje mesto med pripovedniki socialnega realizma si je zagotovil z romanom Požganica, v katerem je upodobil boj za svobodo Koroške, vojnim romanom Doberdob in romanom Jamnica, s katerim je prikazal podobo življenja v rodnih Kotljah. Zadnji umetniški vrh so avtobiografske črtice Solzice, ena najlepših slovenskih mladinskih knjig. Pisal je tudi potopise (Od Kotelj do Belih Vod, Borba na tujih tleh) ter zgodovinsko-politične brošure in članke.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
kingestone
# 11.08.2017 ob 09:43
res je. samo socializem veje iz njegovih del. samorastniki; vse več jih bo in ne bo jih moč zaustaviti... moč proletarjata...
in potem se je to zgodilo, svojat je prevzela krmilo. in napisale so se nekatere najbolj tragične zgodbe 20. stoletja, generacije za nami si ne bodo opomogle od šoka imenovanega NEGATIVNA SELEKCIJA... družba se je sesula.

...označeni zaradi svoje pasivnosti, čustvenih deficitov in destruktivnega vedenja...

nič čudnega, nič nenaravnega, nič slabega. problem je nastal ko so socialisti to označevali kot zaželjeno, normalno. podpirali propalice, tlačli sposobne; zaradi 'enakosti'...

tragedija vseh tragedij.

mislim da bi lahko takšni pisatelji šli na smetišče zgodovine!
Lara Craft
# 10.08.2017 ob 13:05
"Osnova socrealizma je znanstveni socializem, ta izraz je pri nas uporabljal Boris Ziherl. Svet se razvija preko razrednega boja, na koncu zmaga proletarski razred, ustvarjena je brezrazredna družba, ki vodi v socializem in komunizem. Socrealizem je v bistvu ilustracija te ideološke teze. /.../ Po tem so si izmislili načela, recimo realizem, ampak ne tisti iz 19. stoletja, ki je prikazoval življenje, kakršno je, ampak življenje, kot naj bi bilo, torej v duhu socializma. Torej življenje s pogledom na prihodnost v brezrazredni družbi, ustvarjanje srečne utopije, družbe brez konfliktov. Kar je absurd, ker to ne more biti realizem." Drago Bajt o social realizmu.

http://www.vecer.com/zivljenje-kot-naj-bi-bilo-6286540
našejenaše
# 10.08.2017 ob 16:46
Prežihov Voranc postavlja danes več vprašanj, kot daje odgovorov. Plodovit pisec, ki je bil zaslepljen z ideali komunizma (ki se niso mogli uresničiti - niti skozi krute poboje miljionov ljudi!), Sam menim, da je pred smrtjo globoko v sebi vedel, da je svoje ime (nezavedno) povezal z zločinskim režimom (tako v Jugoslaviji, še bolj pa v Sovjetski zvezi), ni pa bil dovolj močan, da bi to zaslepljenost razkril zanamcem -po moje njegova največja napaka!!!! Sam se je tega moralnega neuspeha še kako dobro zavedal. Poznamo ga kot pisatelja, ne pa kot osebo... Veliko bodo razkrili arhivi v bivši sovjetski zvezi - vprašanje je samo kdaj!
Kazalo