Rešitev Florami je dovolj majhna, da jo lahko prenašamo v kateri koli ročni prtljagi, kovčku ali torbici. Foto: ALUO
Rešitev Florami je dovolj majhna, da jo lahko prenašamo v kateri koli ročni prtljagi, kovčku ali torbici. Foto: ALUO
Embalaža omogoča popolno reciklažo brez dodatnih materialov in je trajnostno naravnana. Foto: ALUO
Po uporabi zavržemo del, ki smo ga porabili, in tako vsak dan oziroma z vsako uporabo zmanjšamo velikost embalaže. Foto: ALUO

Organizatorja omenjenega mednarodnega natečaja, Stora Enso Oyi in univerza Aalto na Finskem, sta tudi letos zbrala dela poklicnih oblikovalcev in študentov oblikovanja, ki razmišljajo o novih načinih oblikovanja papirnate embalaže za potovanja. Natečajnega izziva se je udeležilo več sto oblikovalcev in oblikovalskih skupin iz več kot dvajsetih držav po svetu. Zato je tako visoka uvrstitev izdelka Florami, ki je rezultat dela slovenskih študentov 3. letnika na ALUO-ju Gregorja Humarja, Vanje Lojen in Adeline Pervanje pod mentorstvom Jureta Miklavca in Ranka Novaka, izjemen uspeh in promocija slovenskega oblikovanja v mednarodnih vodah.

Številne prednosti Floramija
Finski proizvajalec celuloze in papirja Stora Enso je z natečajem Recreate Travel Packaging 2014 spodbudil mednarodno oblikovalsko skupnost k razmisleku o novih načinih oblikovanja papirne embalaže, ki je primerna za potovanja. Izziv je bil oblikovati embalažo, ki olajša potovanje ter omogoča pametnejšo in odgovornejšo rabo izdelka. Mednarodna žirija je ocenjevala funkcionalnost izdelka in uporabniško izkušnjo, tržni potencial, inovativno uporabo materialov, možnosti za produkcijo ter razumevanje logistike in distribucije.

Slovenski študentje industrijskega oblikovanja in oblikovanja vizualnih komunikacij so oblikovali Florami, embalažo, ki omogoča brezskrbno potovanje v stilu. Izdelek je tako visoko uvrstitev v mednarodni konkurenci dosegel zaradi številnih prednosti. Oblikovna zasnova izdelka omogoča cenejšo in preprostejšo izdelavo, saj so študentje izločili sekundarno embalažo ter primarno zasnovali kot uporabno, varno in do okolja prijazno. Embalaža omogoča popolno reciklažo brez dodatnih materialov in je trajnostno naravnana.

Predlagana rešitev Florami je navdušila tudi in predvsem s svojo konstrukcijo in velikostjo, saj je dovolj majhna, da jo lahko prenašamo v kateri koli ročni prtljagi, kovčku ali torbici. Embalaža je sestavljena iz sedmih delov, vsak del pa v ločenih predelih ponuja dva proizvoda – v tem primeru kremo za obraz in antibakterijski robček. Po uporabi zavržemo del, ki smo ga porabili, in tako vsak dan oziroma z vsako uporabo zmanjšamo velikost embalaže. Snovalci so izdelku Florami dodali tudi osmi del, ki je prazen in lahko vanj spravimo, kar želimo in potrebujemo (npr. zobno nitko, mini zobno ščetko, britvice ali ličila).