Protestnikom se je pred dnevi pridružil tudi ameriški pevec in igralec David Hasselhoff. Foto: EPA
Protestnikom se je pred dnevi pridružil tudi ameriški pevec in igralec David Hasselhoff. Foto: EPA
Berlinski zid
Nasprotniki nepremičninskega projekta so že večkrat protestirali ob 1,3 kilometra dolgem delu zidu, ki se sicer imenuje East Side Gallery. Foto: EPA
Berlinski zid
Po odstranitvi je nastala pet metrov široka vrzel, kamor so namestili vrata. Foto: EPA
Odstranili še dodaten odsek Berlinskega zidu

Zaradi predhodnih protestov, ki se jim je med drugim pridružil tudi ameriški zvezdnik David Hasselhoff, ki je ob padcu Berlinskega zidu na silvestrovo leta 1989 zapel svojo pesem Looking for Freedom (posnetek si oglejte spodaj), je tokratno rušenje v zgodnjih jutranjih urah spremljalo približno 250 policistov. Po odstranitvi je nastala pet metrov široka vrzel, kamor so namestili vrata. Z odstranitvijo delajo prostor za gradnjo luksuznih stanovanj v 63 metrov visokem nebotičniku, mesto pa želi s prebitjem zidu pešcem in kolesarjem omogočiti dostop do mostu, ki ga bodo do leta 2015 postavili čez reko.
Prvi del zidu so odstranili na začetku marca, vendar so potem zaradi protestov prekinili dela. Berlinski zid s 155 kilometri je mesto delil od 13. avgusta 1961 do 9. novembra 1989, danes so ostali še trije kilometri. 1.316 metrov zidu vzporedno z reko Spree je leta 1990 poslikalo 118 grafitarjev iz 21 držav in East Side Gallery je z umetninami na prostem takoj postala je ena izmed osrednjih turističnih točk Berlina. Ker so obzidje prvič poslikali s cenejšimi in zato manj obstojnimi barvami, so pred nekaj leti nekatere poslikave - med temi je najbolj slavna upodobitev znamenitega poljuba predsednika SZ-ja Leonida Brežnjeva in vzhodnonemškega kolega Ericha Honeckerja - restavrirali oziroma ponovili.
Mirni protesti ob rušenju dodatnega odseka
Delavcem je dostop do zidu 1. marca zablokiralo kakšnih tristo protestnikov, ki v ostanku zidu vidijo spomin na pomemben del zgodovine in simbol boja za svobodo, zadnje čase pa je območje postalo prostor gradbenih vizij, ki si ob reki zamišljajo nove stanovanjske komplekse. "Tukaj smo, da omogočimo gradbenikom nadaljevanje del, obenem pa pospremimo in dovolimo ljudem, ki se s tem ne strinjajo, da protestirajo," je po navedbah BBC-ja dejal predstavnik policije Volker-Alexander Toennies. Protestniki so se tudi zbrali in mirno izrazili svoje nasprotovanje.
Neuspešno iskanje drugačne rešitve
Spomeniška zaščita iz leta 1991 se nanaša zgolj na zid, ne pa tudi na območje, kjer stoji. Manjkajoči segment pa bodo po navedbah investitorja Maika Uweja Hinkela večinoma nadomestili. Dovoljenje za gradnjo stanovanj je dalo okrožje Friedrichshain-Kreuzberg, medtem ko projektu ni naklonjen berlinski župan Klaus Wowereit, ki se strinja s protestniki. Ti so predlagali, da se razmisli o alternativnih rešitvah za odstranitev, vendar pa večer pred rušenjem župan, lokalna iniciativa in pobudniki projekta niso našli skupne rešitve.




Odstranili še dodaten odsek Berlinskega zidu