Film Čefurji raus! je Vojnovićev drugi celovečerec po filmu Piran Pirano. Foto: BoBo
Film Čefurji raus! je Vojnovićev drugi celovečerec po filmu Piran Pirano. Foto: BoBo
Čefurji raus!, Goran Vojnović
Goran Vojnović je uspeh požel že z romanesknim prvencem Čefurji raus!, za katerega je dobil nagrado Prešernovega sklada in kresnika. Po romanu, prevedenem v šest jezikov, je nastala tudi gledališka predstava. Foto: BoBo

Število gledalcev je pravzaprav preseglo številko 29.600 gledalcev, film Gorana Vojnovića pa se z doseženim obiskom po prvih dveh koncih tedna prikazovanja pridružuje filmom, kot so Jaz, baraba 2, Smrkci 2, Prekrokana noč 3, Hitri in drzni 6 ter Krudovi. Gre za animirane uspešnice oziroma franšizne naslove, ki imajo, kot pojasnjujejo v Koloseju, zaradi uspeha predhodnih delov pogosto že uveljavljeno občinstvo. "Glede na to, da je legalno gledanje filmov zelo nepopularno, je to izjemen dosežek in upam, da ta prva zlata rola v letošnjem letu ni zadnja," je ob predaji priznanja dejal predstavnik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Klemen Dvornik.
Med dozdajšnjimi gledalci filma Čefurji raus!, ki jih je Vojnović posnel po svoji istoimenski knjižni uspešnici, je največ študentov in starejših gledalcev.
Po prvih dveh koncih tedna predvajanja sta bila med slovenskimi filmi bolj gledana le Naberšnikov Petelinji zajtrk, ki ga je v tem času videlo 36.520 gledalcev, in Hočevarjev Gremo mi po svoje s 56.745 obiskovalci.
V prvem koncu tedna kar 13.500 obiskovalcev
Film Čefurji raus!, ki je na spored premierno prišel 3. oktobra, je že prvi konec tedna videlo več kot 13.500 obiskovalcev, le v Ljubljani je v kinodvorane privabil 7.197 gledalcev. Predtem se je film predstavil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so si vesno za najboljšega stranskega igralca razdelili Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek za vloge t. i. čefurjev Adija, Acota in Dejana.
Zgodba, ki je bila že prvotno zamišljena kot scenarij za film, a jo je Vojnović prej uresničil v romaneskni različici, je postavljena v ljubljansko sosesko Fužine. Vojnović je scenarij napisal skupaj s priznanim sarajevskim pisateljem in scenaristom Abdulahom Sidranom, film pa je nastal v produkciji Arsmedie v sodelovanju s sarajevsko produkcijsko hišo Depo in zagrebškim Jadran filmom.