Drugo
(5)
Irak je letos februarja razglasil konec vojne proti Islamski državi, ki si je med letoma 2014 in 2017 podredila drugo največje mesto Mosul, skupno pa približno tretjino iraškega ozemlja. Foto: EPA

Dodaj v

Prvi koraki k obnovi kulturne dediščine v Mosulu, uničenem od vojne z Islamsko državo

Iniciativa Oživitev duha Mosula
13. september 2018 ob 16:58
Pariz - MMC RTV SLO, STA

V Unescu so se na ponedeljkovem mednarodnem srečanju v Parizu z iraško vlado, civilno družbo in strokovnjaki zavzeli za obnovo kulturne dediščine v Mosulu, nekdanji utrdbi skrajne skupine Islamska država.

Za to si bodo v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) prizadevali pod iniciativo Oživitev duha Mosula.

Obnova mesta skozi kulturo
"Naša prizadevanja želimo osredotočiti na človeško razsežnost obnove mesta s spodbujanjem kulture in izobraževanja," je o iniciativi povedala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Dodala je: "Samo z obnovo kulturne dediščine in oživitvijo kulturnega in izobraževalnega življenja bodo ljudje Mosula znova akterji obnove svoje države. To je želja naše iniciative."

Usposobiti izobraževalni sistem
Mednarodno srečanje je prvo v vrsti dogodkov z namenom ne le obnoviti kulturno dediščino tega severnega iraškega mesta, ampak tudi znova usposobiti izobraževalni sistem in oživiti kulturno življenje mesta, je zapisano na spletni strani Unesca.

Srečanje so pripravili v sodelovanju z iraško vlado. Številni strokovnjaki in državniki, vključno z iraškim ministrom za kulturo in vodjo Univerze Mosulske knjižnice, so delili svoje vedenje o zgodovini mesta in seznanili udeležence s trenutnimi razmerami.

Irak je letos februarja razglasil konec vojne proti Islamski državi, ki si je med letoma 2014 in 2017 podredila drugo največje mesto Mosul, skupno pa približno tretjino iraškega ozemlja.


V fotogaleriji so zbrane fotografije, ki pričajo o trenutnih razmerah v mestu Mosul.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
PriKoritnež
# 13.09.2018 ob 17:48
Super,
sedeaj lahko vsi arheologi, restavratorji, geologi, inzenirji in ostali solan kader zaviha rokave.
Ratomira
# 13.09.2018 ob 18:56
Upam, da doživim dan, ko se bo dokazalo, da je ZDA sama 11.9.2001 naredila napad in bo morala plačati vojno odškodnino vsem državam, ki jih je uničila.
seven7
# 13.09.2018 ob 19:43
Odlično mesto za bivanje... pravijo tisti no saj veste kateri...
dkdj
# 14.09.2018 ob 08:35
Grozljivo...hvala ZDA!
Ratomira
# 13.09.2018 ob 18:57
No mrtvi ljudje pod ruševinami še vedo gnijejo in razpadajo. Ko bodo izbruhnile bolezni, se bo izpolnila še ena od napovedi jasnovidke Babe Vange.
Kazalo