V družbi Radia študent ta teden še zlasti ne bo dolgčas. Foto: Radio Študent
V družbi Radia študent ta teden še zlasti ne bo dolgčas. Foto: Radio Študent
Radio Študent
Številni dogodki se bodo paralelno odvijali v javnosti in etru. Foto: Radio Študent
Radio Študent "na robu od leta 1969"

Nekateri dogodki bodo potekali v okviru rednih projektov. V okviru projekta Dogodkovnik Evropskega parlamenta, radijska aktualizacija (D.E.P.R.A.) bodo v četrtek v Trnovem izvedli pripovedovanje novodobnih ljudskih zgodb, v sredo pa Risanko Radia Študent. Gre za projekt javnega risanja v živo, pri čemer risbo oblikujejo ilustrator in občinstvo prek telefonske ali spletne komunikacije.

Odgovorni urednik radia Bojan Anđelković pa je med drugim napovedal, da v sredo in četrtek pripravljajo tudi dvodnevni festival RADART, v okviru katerega organizirajo umetniške dogodke, ki se paralelno odvijajo v fizičnem prostoru in v radijskem mediju. V sredo bo dogodek z naslovom EU.METNIK ob prenosu na radiu potekal na ploščadi Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, v četrtek pa na skrivnostni javni lokaciji pripravljajo skupinsko minikoreografijo, ki se bo prav tako paralelno odvijala v etru Radia Študent.

V četrtek bodo zagnali tudi novo spletno platformo za neodvisno glasbeno produkcijo INDIE-GRAD. Platforma bo med drugim ponujala neposredno predstavitev založb, pregled diskografije neodvisne produkcije in spletno trgovino.

V sredo pa v okviru praznovanja pripravljajo tudi simpozij Prostor in lastnina. Na večurnem simpoziju, ki bo v prostorih nekdanje tovarne Rog, želijo opozoriti na problematiko praznih in zapuščenih prostorov.

Praznovanje pod geslom "Na robu. Že od leta 1969." bodo v petek sklenili z zabavo v tovarni Rog.

Proti združevanju prostorov
Predstavniki Radia Študent so ob tej priložnosti izrazili tudi nasprotovanje predlogu Študentske organizacije Univerze v Ljubljani o prostorskem in vsebinskem združevanju medijev ŠOU. V izjavi za javnost programskih sodelavcev radia so med drugim zapisali, da bi selitev stalne dejavnosti Šouvizije in Tribune v prostore Radia Študent zaradi prostorske stiske onemogočila kakovostno opravljanje dejavnosti radia, pomenila pa bi tudi poseg v prostorsko, skupnostno in vsebinsko avtonomijo Radia Študent.

V izjavi opozarjajo tudi, da bi bila ta selitev v nasprotju s pogodbo o zagotavljanju prostorov za Radio Študent med ministrstvom za šolstvo in šport, Zavodom Študentski domovi v Ljubljani in ŠOU-om v Ljubljani. Od 660 kvadratnih metrov prostorov bi jih Šouvizija in Tribuna skladno s predlogom sicer dobili 150.

Radio Študent "na robu od leta 1969"