Ni povsem znano, kdaj je Constance ugotovila, da je njen mož istospolno usmerjen; po tem, ko sta se jima rodila dva sinova, je Wilde večinoma živel po hotelih. Kljub temu velja, da sta ostala v dobrih odnosih. (Na sliki je Constance s sinom Cyrillom, leta 1889.) Foto: Wikipedia
Ni povsem znano, kdaj je Constance ugotovila, da je njen mož istospolno usmerjen; po tem, ko sta se jima rodila dva sinova, je Wilde večinoma živel po hotelih. Kljub temu velja, da sta ostala v dobrih odnosih. (Na sliki je Constance s sinom Cyrillom, leta 1889.) Foto: Wikipedia

Merlin Holland, vnuk slovitega irskega literata, je razkril osebno korespondenco Wildove družine, iz katere zdravniki zdaj lahko razberejo najverjetnejši vzrok Constancine smrti. Pisma namreč omenjajo simptome, ki bi jih medicina danes povezovala z multiplo sklerozo, a so kar dva zdravnika speljali na napačno sled. Eden ji je predpisal precej dvomljiva zdravljenja, drugi pa je zašušmaril operacijo, zaradi česar je Constance pozneje tudi umrla, povzema The Guardian.

Italijanska terapija
Družinska pisma popisujejo stopnjevanje bolezni, zaradi katere gospa Wilde ni mogla hoditi, obenem pa je morala prenašati izjemno utrujenost, glavobole in nenehne bolečine. Čeprav multipla skleroza takrat za medicino ni bila več neznanka, je v tem primeru nihče ni pravilno diagnosticiral. Bolnica se je tako obrnila na neimenovanega nemškega "zdravnika za živce", ki jo je zdravil s kopelmi in elektrošoki, nato pa še na Italijana Luigija Mario Bossija, ki je bil privrženec teorije, da se da nevrološke in psihične težave pozdraviti z ginekološkimi operacijami.

Le nekaj dni po drugi operaciji, ki jo je opravil Bossi (prva na bolnico ni imela dobrodejnega učinka), je Constance izgubila zavest in pozneje umrla. Kakšnih dvajset let pozneje je bil zdravnik - v povezavi z nekim drugim primerom - obtožen neetičnega ravnanja, na koncu pa ga je do smrti ustrelil ljubosumni mož neke pacientke.

Tudi za zdravnika se je naposled končalo slabo
Tudi Constancin brat Otho je razmišljal o sodnem boju proti Bossiju, a se je na koncu sprijaznil z mislijo, da mu to ne bo pomagalo vrniti sestre. Obenem se je zavedal, da je Constance v operacijo privolila, čeprav so ji drugi zdravniki to odsvetovali. "To jo je stalo življenja," zdaj povzema njen vnuk. "Na koncu sta tako nemočna Constance kot Bossi končala tragično."

Zdravniški zbornik The Lancet je nove podatke vzel resno: danes je na to temo izdal študijo, pod katero sta podpisana Holland in Ashley H. Robbins, specialistka iz bolnišnice Univerze v Cape Townu.

Holland upa, še piše The Guardian, da bodo mnenja medicinske stroke končno utišala govorice o smrti njegove babice, in ji po 116 letih končno prinesla mir. Umrla je manj kot leto dni po tem, ko je bil njen - takrat že obubožani in bolehni - mož izpuščen iz zapora.