Vittorio Storaro s partnerico (in hčerko) na predstavitvi projekta, ki naj bi bil dokončan že do naslednjega leta. Foto: EPA
Vittorio Storaro s partnerico (in hčerko) na predstavitvi projekta, ki naj bi bil dokončan že do naslednjega leta. Foto: EPA
21. aprila se je v Rimu že zgodil svetlobni dogodek Avgustov forum - 2000 let kasneje. Foto: EPA

Na čelu projekta stojita italijanski direktor fotografije in dobitnik treh oskarjev Vittorio Storaro ter njegova hči Francesca Storaro.

Navadne ulične svetilke ne bodo dovolj
Rimski župan Ignazio Marino je že januarja letos dejal, da je nova osvetlitev arheološkega območja nujno potrebna, da pa mora biti takšna, da bo izražala kreativnost in pustila vtis na obiskovalce večnega mesta.

Na torkovi predstavitvi projekta je dejal: "Cesarski forumi so edinstveni na svetu in prav neverjetno je, da ponoči niso bolje razsvetljeni." Po njegovih besedah naj bi bil projekt osvetlitve končan 21. aprila 2015, na obletnico ustanovitve Rima.

Vittorio Storaro, ki je avtor projekta in ki bedi nad njegovo izvedbo, je tudi avtor knjige Writing with Light (Pisanje s svetlobo). Oskarje je prejel za filme Apokalipsa zdaj, Reds in Zadnji kitajski cesar.

Novo osvetlitev cesarskih forumov je opisal z besedami: "Izhodišče je v odnosu med svetlobo in senco, vmes so številne točke, ki imajo izjemno izrazno moč."

Storarova hčerka Francesca, ki je arhitektka, pri projektu sodeluje kot oblikovalka luči in umetniška direktorica.

Nova osvetlitev bo precej pripomogla k varnosti tega območja; tamkajšnja slaba osvetlitev je namreč že večkrat doživela kritiko.

Denar še kupčkajo
Za projekt je 100.000 evrov donirala prehrambna multinacionalka Unilever, preostala sredstva, od milijona do 1,5 milijona evrov, namerava po Marinovih besedah do konca meseca zbrati mesto.