August Rodin je ta kipec, poimenovan Večna pomlad (L'éternel Printemps) ustvaril v svojem najdejavnejšem obdobju in je bil namenjen za njegovo najznamenitejšo zbirko Vrata Pekla, vendar ni pristal v njej zaradi svoje pretirane prisrčnosti. Foto: AP
August Rodin je ta kipec, poimenovan Večna pomlad (L'éternel Printemps) ustvaril v svojem najdejavnejšem obdobju in je bil namenjen za njegovo najznamenitejšo zbirko Vrata Pekla, vendar ni pristal v njej zaradi svoje pretirane prisrčnosti. Foto: AP
Večna pomlad
Rodin (1840–1917) je nekoč dejal, da je ob ustvarjanju Večne pomladi poslušal Beethovnovo drugo simfonijo. Foto: AP

Pri newyorški dražbeni hiši Sotheby's so si obetali, da bodo zanj iztržili od osem do 12 milijonov dolarjev, s tem pa dosegli nov rekord za kako umetnikovo delo v marmorju. Z več kot 20 milijoni dolarjev so bila torej na ponedeljkovi dražbi njihova pričakovanja krepko presežena.

Po oceni umetnostnih strokovnjakov je francoski kipar to delo, ki tehta 154 kilogramov, izklesal iz enega samega bloka marmorja okoli leta 1901. Zamislil naj bi si ga že leta 1884, ustvaril pa torej skoraj dve desetletji pozneje.

Delo po naročilu, vendar kljub temu intimno
Kip je nastal po naročilu nemškega diplomata Hellmutha Luciusa von Stoedtena, ki je prijateljeval s pesnikom Rainerjem Mario Rilkejem in ta naj bi imel tudi pomembno vlogo pri naročanju te stvaritve. Vodja tokratne dražbe Jeremiah Evarts je povedal še, da kip morda zrcali kiparjevo ljubezen do Camille Claudel, ki jo je spoznal sredi osemdesetih let 19. stoletja. ter je bila njegova učenka in ena njegovih velikih ljubezni.

Pri dražbeni hiši Sotheby's niso razkrili imena kupca, je pa znano, da je bil kip prej v lasti igralca Sylvestra Stallona. Pred to prodajo je najvišjo ceno za kako Rodinovo delo dosegel njegov bron Iris, božja odposlanka, ki so ga februarja prodali za 16,6 milijona dolarjev, kar je približno 14,6 milijona evrov. Zanimivo je, da je bil tudi ta kip nekoč v lasti Stallona.

Več marmornih in bronastih različic
Pravzaprav obstaja več odlitkov Večne pomladi, ki velja za Rodinovo najdrznejše in seksualno eksplicitno delo. Ena izmed različic je bila nekoč tudi v lasti pokojnega britanskega umetnika Luciana Freuda, vendar je bila Stallonova še posebej cenjena, saj je bila odlita še v času Rodinovega življenja.

Kip je bil sprva namenjen za Rodinovo najznamenitejšo zbirko Vrata Pekla, vendar na koncu ni pristal v njej, saj je obveljal za preveč prisrčno za tematiko te zbirke. V njej na primer prav tako ni pristalo kiparjevo najznamenitejše delo Poljub.

Na tokratni dražbi prodani kip naj bi bil peti v seriji desetih znanih marmornih različic Večne pomladi, ki se je izkazala za zelo uspešen motiv.

Večna pomlad, razpršena po več celinah
Preostale različice iz te serije hranijo znamenite zbirke Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti, muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu in newyorškega Metropolitanskega muzeja. Vodja tokratne dražbe impresionistične in sodobne umetnosti Evarts je povedal, da gre za najkakovostnejši Rodinov marmorni kip, ki ga je bilo mogoče v zadnjih letih kupiti na kaki dražbi, poroča BBC.