Kljub incidentu v Gliptoteki trdijo, da je njihov varnostni sistem ustrezen. Foto: Kobenhavnska policija
Kljub incidentu v Gliptoteki trdijo, da je njihov varnostni sistem ustrezen. Foto: Kobenhavnska policija
Policija je v upanju, da kdo o njiju ve kaj več, objavila slike tatov. Foto: Kobenhavnska policija

Tatvine Rodinovega Moža z razbitim nosom, ki se je zgodila med delovnim časom muzeja, niso opazili ne varnostniki ne drugi obiskovalci. Gre za eno največjih tatvin umetnosti v danski zgodovini, danska policija pa - s predpostavko, da je šlo za temeljito organiziran, morda mednaroden podvig - že sodeluje z Interpolom in Europolom.

Zgodilo se je že julija
Danski časopis Politiken je v četrtek poročal, da je kip izginil sredi julija, rop pa je bil izveden v 12 minutah. Kot kaže, sta tatova prišla naravnost do ogledanega kipa, ga dvignila s podstavka, spravila v torbo in odnesla iz muzeja. Ukradeni kip, ki je visok le dobrih 25 centimetrov, naj bi bil vreden okoli 270.000 evrov.

"Grozno je. Izgubili smo pomemben del zbirke," je dejal direktor muzeja Flemming Friborg. Kip Mož z razbitim nosom je zgolj ena izmed različic tega dela iz leta 1863. V lasti muzeja Ny Carlsberg Glyptotek je bil 95 let.

"Tatova sta muzej obiskala že kak teden prej in jasno je, da sta vedela, po kaj sta prišla," je pojasnil predstavnik policije Ove Randrup. Muzej sta obiskala dvakrat. Prvič sta, zdaj ugotavlja policija, zrahljala podstavek kipa in onesposobila njegov alarm, drugič pa sta ga dejansko odnesla. Friborg je za Politiken že komentiral, da prevzema vso odgovornost za tatvino, da pa "načeloma z varovanjem v muzeju ni nič narobe".

Objavili so tudi že posnetke z varnostnih kamer, ki kažejo, da sta storilca visoka med 170 in 175 centimetri, stara med 30 in 40 let in verjetno evropskega, morda vzhodnoevropskega rodu.

Na spletni strani danskega muzeja piše, da je njihova zbirka Rodinovih del zunaj Francije edinstvena, saj vključuje kar nekaj prepoznavnih del, kot so Poljub, Mislec in Calaijski meščani.