Plečnikov leto se je z razstavo Jože Plečnik (1872-1957) - Arhitekt v Ljubljani, Pragi in na Dunaju slovesno začelo tudi v Narodni galeriji. Foto: RTV SLO/P. B.
Plečnikov leto se je z razstavo Jože Plečnik (1872-1957) - Arhitekt v Ljubljani, Pragi in na Dunaju slovesno začelo tudi v Narodni galeriji. Foto: RTV SLO/P. B.
Jože Plečnik je Ljubljani zapustil neprecenljivo arhitekturno dediščino. Foto: RTV SLO/P. B.

V mesecu, ko mineva 50 let od smrti arhitekta Jožeta Plečnika, so se mojstra že osmič spomnili na ljubljanski Gimnaziji Jožeta Plečnika. Že osmo leto zapored so v letu, ki ga je država razglasila za Plečnikovo leto, na gimnaziji pripravili Plečnikov teden. Začel se je 23. januarja, na dan Plečnikovega rojstva, ko je dogodek uvedla že tradicionalna prireditev Srečanja in odprtje razstave. Uvod je poskrbel za druženje dijakov in profesorjev s tistimi profesorji, gimnazijci in prijatelji gimnazije, ki so znanje na "šubički" nabirali v preteklosti.

Nekoč gimnazijci, danes znana imena
Na gimnaziji, ki od šolskega leta 1997/98 nosi arhitektovo ime, so si praznovanje obletnice arhitektovega rojstva - Jože Plečnik se je rodil leta 1872 v Ljubljani - zamislili kot druženje z nekdanjimi gimnazijci, ki so danes znani umetniki, zdravniki, pisci, politiki, novinarji, ekonomisti, filozofi ... Letos se bodo na Plečnikovem tednu predstavili arhitektka in slikarka Marjeta Cvetko, filozof in glasbenik Jani Kovačič, matematik Tomaž Pisanski in zgodovinar Peter Vodopivec.

Za konec "gimnazijski improvizacijski derbi"
Prireditve ob Plečnikovem tednu so se na Gimnaziji Jožeta Plečnika začele že v ponedeljek - predstavili so projekt Comenius. 24. januarja bo v Slovenski filharmoniji koncert klasične glasbe, 25. januarja bo na vrsto prišla med drugim tudi predstavitev projekta o Stritarju in Plečniku, arhitektu posvečen teden pa se bo končal s tekmovanjem v improvizacijah - 26. januarja se bo Gimnazija Jožeta Plečnika pomerila z Gimnazijo Bežigrad.