Terry Redlin je bil osem zaporednih let - med 1991 in 1998 razglašen za
Terry Redlin je bil osem zaporednih let - med 1991 in 1998 razglašen za "najpriljubljenejšega umetnika v Ameriki" po anketi revije US Art Magazine. Foto: Redlin Wildlife Art
Ebayev zemljevid najbolj iskanih umetnikov po državah. Foto: eBay

Tudi če imena ne poznate, poznate njegov tip umetnosti: Terry Redlin ima najraje božič, zasnežene prizore hišic z osvetljenimi okni, Božička z njegovimi jeleni in podobne idealizirane pejsaže na temo zimske pravljice ali Divjega zahoda. Ebayevi kupci ga imajo najraje na srednjem Zahodu: v Severni in Južni Dakoti, v Nebraski in Kansasu. Kot povzema The Guardian, je Redlin veljal za priljubljenega slikarja v devetdesetih letih, danes pa je njegova slava bolj ... lokalizirana. (Rojen je bil v Južni Dakoti, kjer danes stoji tudi Redlinov center umetnosti.)

Zemljevid, ki so ga ustvarili na eBayu, sugerira, da imajo številni Američani radi kičaste in sentimentalne slike. To potrjujejo tudi dela drugega najbolj iskanega ameriškega umetnika, "botra ameriške ljudske umetnosti" Normana Rockwella, ki ga imajo najraje v Vermontu in Massachusettsu. Poleg Redlinovih in Rockwellovih del imajo Američani na steni radi tudi dela slikarja svetlobe Thomasa Kinkadeja.

In če velja kliše, da je popumetnik Andy Warhol najširše priljubljen umetnik v Ameriki, statistika tega ne podpira: najbolj so ga iskali le v njegovi domači Pennsylvaniji; več držav (dve) si je izboril celo Peter Lik, o katerem smo nedavno pisali kot o avtorju najdražje prodane fotografije na svetu.

Pablo Picasso je priljubljen v dveh zveznih državah, prav tako baročna umetnica Artemisia Gentileschi. V Kaliforniji imajo najraje Frido Kahlo, na Floridi pa Salvadorja Dalija. Ti podatki kažejo na to, da kljub vsemu v nekaterih koncih ZDA, še posebej na vzhodu, ljudi zanima tudi malo resnejša umetnost.

Na obeh obalah je opazna priljubljenost ulične umetnosti: Banksy je zavzel New York, Emek Oregon, Shepard Fairey pa Rhode Island (tam je avtor najslavnejšega plakata v kampanji Baracka Obame hodil v šolo).