Volitve predstavnikov zaposlenih v svet zavoda SF-ja so potekale v ponedeljek, udeležilo se jih je 132 od 148 volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Volitve predstavnikov zaposlenih v svet zavoda SF-ja so potekale v ponedeljek, udeležilo se jih je 132 od 148 volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Marina Kopše
Marina Kopše (na fotografiji levo) pravi, da so bile volitve veljavne. Eno izmed dveh mest je pripadlo tudi njej, sicer že dozdajšnji članici sveta in predsednici stavkovnega odbora SF-ja. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Nov svet SF-ja se mora konstituirati zaradi sprememb ustanovitvenega akta SF-ja, s katerim je vlada razširila članstvo v svetu s petih na šest članov tako, da bodo v njem štirje predstavniki ustanovitelja in dva predstavnika zaposlenih. Foto: BoBo
Direktor SF-ja Damjan Damjanovič je demantiral izjavo Marine Kopše glede tega, da je pravna služba volilno komisijo o poteku glasovanja seznanila šele pred njegovim koncem. Foto: BoBo

Vse skupaj meji že na nezakonita dejanja. Ne jaz kot direktor, ne Marina Kopše, ne volilna komisija in ne svet zavoda si zakonodaje ne smemo razlagati po svoje.

Damjan Damjanovič
Slovenska filharmonija
Kot je v dopisu zaposlenim v SF-ju zapisala volilna komisija, je volilna komisija člen 17. e interpretirala na način, da se na glasovnici lahko obkroži dva kandidata. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Volitve bodo ponovili 18. aprila. Foto: BoBo
Slovenska Filharmonija
Zaposleni v Slovenski filharmoniji bodo prihodnji teden volili med štirimi evidentiranimi kandidati - Matejem Grahkom, Marino Kopše, Francijem Krevhom in Katarino Lenarčič. Foto: BoBo

Na ponedeljkovih volitvah predstavnikov zaposlenih v svet zavoda SF-ja je največ glasov prejel tolkalec Franci Krevh, mesto v svetu pa je pripadlo tudi dozdajšnji članici tega organa Marini Kopše, sicer tudi predsednici stavkovnega odbora SF-ja. Volitve je pripravila in izvedla šestčlanska volilna komisija, ki ji je predsedovala Mateja Kralj. Ker pa so se ob glasovanju pojavili zapleti glede tolmačenja člena 17. e pred kratkim spremenjenega ustanovitvenega akta SF-ja, rezultatov iz SF-ja niso sporočili takoj.

Zaradi nepravilnih napotkov več neveljavnih glasovnic
Volilna komisija je danes v dopisu zaposlene v SF-ju obvestila, da je člen 17. e interpretirala na način, da se na glasovnici lahko obkroži dva kandidata. V pojasnilu svoje odločitve za izvedbo glasovanja na način, da vsak zaposleni glasuje za (največ) dva kandidata, je zapisala, da je bilo, ker se je spreminjal zgolj prvi odstavek člena 17. e sklepa o ustanovitvi SF-ja, njeno prepričanje, da so naleteli na dvoumje z drugim odstavkom istega člena. Zaradi dvoumnosti sklepa so sicer skušali pridobiti čim več mnenj glede besedila sklepa, na koncu pa so ravnali v dobri veri.

Člen določa, da ima vsak zaposlen en glas, imena kandidatov pa se navedejo po abecednem redu njihovih priimkov z navedbo, da se volita dva kandidata. "Voli se tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega se želi glasovati," piše v členu, ki navaja tudi, da so glasovnice neveljavne, ko je "volivec glasoval za več kot enega kandidata".

Volilna komisija je svojo odločitev glede glasovanja na ponedeljkovih volitvah pojasnila v treh točkah. Kot je zapisala, je v državi splošna praksa, da se glasuje za toliko (ali manj) kandidatov za predstavnike delavcev, kot jih je treba izvoliti. Poleg tega je, če je treba na glasovnici izrecno navesti zgolj imena kandidatov in navedbo, da se volita dva kandidata, logično, da bodo glasujoči obkrožili ali drugače označili (do) dva kandidata, ne pa zgolj enega, kar je glasovanje potrdilo. In kot tretje - ker interese zaposlenih po novem predstavljata dva oziroma oba predstavnika zaposlenih, se jim je zdelo tudi edino življenjsko in logično, da ima vsak zaposleni pravico (so)odločati o obeh.

Zaradi navedbe kandidatov v nepravilnem vrstnem redu, nepravilnih napotkov volilne komisije na glasovnicah in napačnih ustnih napotkov, kako voliti, ter posledično velikega števila neveljavnih glasovnic, se je volilna komisija danes odločila razveljaviti pisno ugotovitev izida volitev z dne 11. aprila in ponedeljkovih volitev.

Volitve bodo ponovili prihodnji torek
Ob tem je razpisala nove volitve na podlagi obstoječih kandidatur, in sicer 18. aprila. Na njih bodo zaposleni volili med štirimi evidentiranimi kandidati - Matejem Grahkom, Marino Kopše, Francijem Krevhom in Katarino Lenarčič - dva predstavnika zaposlenih v svet zavoda tako, da bodo na glasovnicah obkrožili le enega kandidata. V svet SF-ja bosta izvoljena kandidata z največjim številom glasov.

Volitve predstavnikov zaposlenih v svet zavoda SF-ja so potekale v ponedeljek, udeležilo se jih je 132 od 148 volilnih upravičencev. Največ glasov je prejel tolkalec Franci Krevh, mesto v svetu pa je pripadlo tudi dozdajšnji članici tega organa Marini Kopše, sicer tudi predsednici stavkovnega odbora SF-ja. Za mesti v svetu sta se potegovala še članica zbora SF-ja, sopranistka Katarina Lenarčič in flavtist Matej Grahek, so sporočili iz zavoda.

Volitve je pripravila in izvedla šestčlanska volilna komisija, ki ji je predsedovala Mateja Kralj. Izidov iz SF-ja pa niso sporočili takoj, ker so se ob glasovanju pojavili zapleti glede tolmačenja člena 17. e pred kratkim spremenjenega ustanovitvenega akta SF-ja.

Kopše: "Dvoumen oz. kontradiktoren člen"
Po oceni Marine Kopše gre za dvoumen oziroma kontradiktoren člen, zaradi katerega je tudi nastal omenjeni zaplet. Kot je še povedala, je sicer ministrstvo 30. marca v SF-ju posredovalo tolmačenje člena, vendar pa je pravna služba SF-ja volilno komisijo s tem seznanila le nekaj minut pred koncem glasovanja. Stvar se je, kot pravi Marina Kopše, zadržala pri vodstvu, kar se po njenih trditvah ni zgodilo prvič.

Zaposleni v SF-ju so, kot so še sporočili, volili v skladu z navodili volilne komisije in navodili na glasovnicah. Na njih je pisalo, naj glasujejo za največ dva kandidata tako, da obkrožijo številko pred kandidatovim imenom in priimkom. Ob tem so dodali, da so o avtonomnosti volilne komisije prejeli zagotovilo pristojnih na ministrstvu za kulturo.

Na ministrstvu so zapisali, da so o proceduralnih nepravilnostih pri volitvah zaposlenih v svet zavoda izvedeli iz medijev. Pojasnili so, da se je svetovalka za pravne zadeve SF-ja pred izvedbo volitev obrnila na ministrstvo, ki ji je 30. marca posredovalo dodatno pojasnilo o načinu izvedbe volitev. S tem, kaj je šlo pri izvedbi volitev dejansko narobe, pa v torek niso bili seznanjeni. "Z naše strani sta ji bila člena ustrezno tolmačena," so poudarili in dodali, da za pravilnost volitev predstavnikov delavcev v svet zavoda skrbi volilna komisija.

Damjanovič: "Šli so čez mejo"
Direktor SF-ja Damjan Damjanovič je demantiral izjavo Marine Kopše glede tega, da je pravna služba volilno komisijo o poteku glasovanja seznanila šele pred njegovim koncem. Po direktorjevih besedah je člane volilne komisije že 6. aprila opozorila njegova pomočnica Majda Nahtigal, volitve pa so bile 10. aprila.

Enako ureditev glede volitev, kot je zapisana v novosprejetem sklepu o ustanovitvi javnega zavoda SF-ja, imata od leta 2008 SNG Opera in balet Maribor in od leta 2009 SNG Opera in balet Ljubljana, zato gre za že ustaljeno ureditev. Damjanovič je pojasnil, da so se kot vodstvo, čeprav se morajo od volitev distancirati, odločili, da jih skušajo usmeriti na pravo pot in so se zato tudi sami zanimali, ali interpretacija v sklepu ustanovitvenega akta SF-ja drži, najprej besedno, potem pa prek elektronskega dopisovanja.

Po Damjanovičevih besedah je v primeru, da bi na glasovnicah vsak lahko obkrožil dva kandidata, "matematično jasno, da so potem avtomatsko izločene vse ostale organizacijske enote znotraj zavoda, kajti orkester bi po njihovi logiki imel 192 glasov, ker je sicer 96-članski". Dodal je, da je tako "absolutno izigran" predstavnik zaposlenih v skupnih službah ali zboru.

Na vprašanje, ali meni, da bi morali volitve razveljaviti, je Damjanovič pred odločitvijo komisije o razveljavitvi volitev povedal: "V vsakem primeru nosijo odgovornost. Vse skupaj meji že na nezakonita dejanja. Ne jaz kot direktor, ne Marina Kopše, ne volilna komisija in ne svet zavoda si zakonodaje ne smemo razlagati po svoje. Volilna komisija je avtonomna, a mora spoštovati zakon. Čez mejo so šli s tem, da si akt, ki ga je sprejela Republika Slovenija, tolmačijo po svoje."

Nov svet SF-ja se mora konstituirati zaradi sprememb ustanovitvenega akta SF-ja, s katerim je vlada razširila članstvo v svetu s petih na šest članov tako, da bodo v njem štirje predstavniki ustanovitelja in dva predstavnika zaposlenih. Akt je spremenila po stavki zaposlenih v orkestru SF-ja, ki je bila uperjena proti direktorju Damjanoviču in šefu dirigentu Urošu Lajovcu. Oba sta odhod s položajev odklonila. Ministrstvo predstavnikov države v svetu še ni izbralo.

Vse skupaj meji že na nezakonita dejanja. Ne jaz kot direktor, ne Marina Kopše, ne volilna komisija in ne svet zavoda si zakonodaje ne smemo razlagati po svoje.

Damjan Damjanovič