"Še vedno včasih na ulicah brez dovoljenja počnem stvari. Česa se bom lotil tudi v Detroitu," je Fairey sam maja izjavil za časopis Free Press, ko je napovedal svoj enotedenski obisk v mestu, med katerim je odprl tudi razstavo svojih del. V Detroit je prišel na vabilo kolektiva Library Street, lotili pa so se več projektov, ki niso imeli zelene luči mestnih oblasti. Foto: AP
Shepard Fairey
Naročeno delo na 18-nadstropni stavbi One Campus Martius v Detroitu. Foto: AP

"Pričakujemo, da se bo predal sam," je povedal John Roach, tiskovni predstavnik urada detroitskega župana Mika Duggana. "Nimam podrobnosti, vendar je naša pravna služba govorila s predstavniki gospoda Faireyja."

45-letni Fairey je na začetku tega tedna priletel iz Los Angelesa v Detroit, kjer so ga sprva pridržali. Po prihodu z letališča ni želel dati nobenih izjav, povedal je le: "Ne morem govoriti o ničemer."

Obtožen je povzročitve približno za 9.000 dolarjev škode (približno 8.150 evrov), saj je letošnjega maja s svojim delom nezakonito posegel v devet detroitskih stavb, od katerih sta dve v lasti mesta. Nanje je nalepil svoje slavne posterje, katerih motivi se naslanjajo na lik francoskega rokoborca (Andre the Giant).

Delo po naročilu in tudi mimo njega
V Detroit so Fairleya pravzaprav povabili, da ustvari delo po naročilo, ki je med drugim vključevalo stensko poslikavo 18-nadstropne stavbe, imenovane One Campus Martius.

Umetnik je zdaj soočen z dvema obtožbama zlonamernega uničevanja lastnine, za kateri mu grozi največ pet let zaporne kazni in plačilo globe, ki bi lahko presegla 10.000 dolarjev (približno 9.000 evrov), poroča Detroit Free Press.