Mlado nemško filharmonijo vodi priznani dirigent Jonathan Nott. Foto: EPA
Mlado nemško filharmonijo vodi priznani dirigent Jonathan Nott. Foto: EPA

Nemško filharmonijo, ki bo drevi v Unionski dvorani izvedla Koncert za violo in orkester (Gubaidulina) in Simfonijo št. 9 v d-molu, sestavljajo najboljši študentje nemških glasbenih visokih šol.

Orkester vodi dirigent Jonathan Nott, ki je priljubljen pri vseh pomembnih orkestrih v Evropi in ZDA. Od lani je prvi dirigent in umetniški svetovalec Mlade nemške filharmonije in glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Tokia. Januarja 2015 je bil imenovan za glasbenega in umetniškega direktorja Orkestra romanske Švice.

Solist, violist Antoine Tamestit, je vzbudil pozornost, ko je v kratkem času osvojil prva mesta na najpomembnejših tekmovanjih v Parizu, Chicagu, New Yorku in Münchnu na prestižnem tekmovanju ARD.

2.200 umetnikov iz 30 držav
V okviru letošnjega festivala v Ljubljani je bilo skoraj 80 prireditev, ki si jih je skupno ogledalo več kot 60.000 obiskovalcev. Festival, na katerem je nastopilo okoli 2.200 umetnikov iz več kot 30 držav, predstavlja tudi velik finančni zalogaj. Proračun za letošnjo izdajo je ocenjen na 2,5 milijona evrov, je ob predstavitvi povzetka pestrega festivalskega dogajanja povedal direktor festivala Darko Brlek.