Indianove stvaritve so običajno preproste, a močne in ikonične podobe. Gre predvsem za podobe številk in kratkih besed, kot so EAT, HUG in seveda LOVE. Foto: EPA
Indianove stvaritve so običajno preproste, a močne in ikonične podobe. Gre predvsem za podobe številk in kratkih besed, kot so EAT, HUG in seveda LOVE. Foto: EPA

Vrnimo se na začetek: leta 2008 je monaški zbiralec umetnosti Joao Tovar svojemu takratnemu poslovnemu partnerju Johnu Gilbertu za deset kipov v obliki besede PREM - v sanskrtu to pomeni "ljubezen" - plačal nekaj več kot 481 tisoč dolarjev. Od tolikšne vsote se je bil pripravljen ločiti, zdaj navaja v tožbi, ker je bil prepričan, da si je Indiana zamislil njihovo izdelavo in jo odobril.
Gilbert je ustvarjal na lastno pest
Indiana, ki se je v starosti umaknil na otok ob obali ameriške zvezne države Maine, je nato leta 2009 v pismu newyorškemu trgovcu z umetnostjo Simonu Salami Caru svoje avtorstvo PREM-a že zanikal; v dopisu je zatrdil, da si je kip zamislil in ga izdelal John Gilbert sam, brez njegovega sodelovanja ali dovoljenja. Takrat je dražbena hiša Christie's ob teh podatkih kipe tudi umaknila iz svoje dražbe.

Indiana je danes najbolj znan po svoji ikonični stvaritvi iz leta 1964: veliki tiskani črki L in O sta postavljeni na prav tako predimenzionirana V in E. Njegova dela so v stalnih zbirkah cele vrste pomembnih muzejev po vsem svetu, od MoME pa do inštituta Smithsonian. Logo LOVE, po predlogi katerega je seveda nastal tudi PREM, je leta 1973 izšel tudi na ameriških poštnih znamkah.

Milijon dolarjev za kupček kovine
Indianovo zanikanje, da je pooblastil nastanek kipov, "je njihovo vrednost zreduciralo na ceno materiala, iz katerega so bili narejeni," v svoji tožbi piše Tovar. Vse skupaj dodatno zaplete še dejstvo, da so nekatere izmed njih medtem že večkrat prodali (pred kratkim enega za 1,1 milijona dolarjev).

Avtogram na dnu certifikata?
Tovar trdi, da se je zanašal na certifikat pristnosti z umetnikovim podpisom in pripisom "Tovarju" iz leta 2008, ki mu ga je priskrbel Gilbert. Indiana je že potrdil, da je podpis res njegov, a dodaja, da je bil mišljen kot avtogram v spomin zbiratelju, in ne kot potrdilo za kar koli.

Sodni spor med samima Gilbertom in Indiano se je medtem že razrešil; zvezni sodnik je aprila letos ugotovil, da je Gilbert skušal "prisiliti umetnika, da bi dal svoj podpis na stvaritev, ki ni bila njegova in mu ni bila niti všeč, kar je nameraval uporabiti pri njenem trženju". Drži sicer, da sta se leta 2007 dogovorila, da bo Indiana za Gilberta ustvaril kip iz besede "prem" - a takrat ni bilo govora o transkripciji besede v latinici, saj se je Indiani zdelo, da bi bil tak dizajn "pošasten" in "videti kot hladilnik".