Na celodnevnem dogajanju v Mariboru, ki se je sklenilo z branjem odlomkov del nobelovcev, je sodelovalo več kot 200 nastopajočih. Foto: RTV SLO
Na celodnevnem dogajanju v Mariboru, ki se je sklenilo z branjem odlomkov del nobelovcev, je sodelovalo več kot 200 nastopajočih. Foto: RTV SLO
Danes se dogajanje seli v dvorec Radlje ob Dravi, kjer bodo odprli prvi lokalni center Foruma slovanskih kultur. Foto: www.radlje.si
10 let Foruma slovanskih kultur

V Forumu slovanskih kultur (FSK), ki je bil uradno ustanovljen junija 2004 v Ljubljani, se osredotočajo na sodelovanje na področjih literature, jezikoslovja in prevodoslovja, muzeologije in arhivistike, izobraževanja, gledališča, arhitekture, filma in glasbe. Eden najuspešnejših projektov je zbirka 100 slovanskih romanov, prirejajo pa tudi filmske in literarne festivale, koncerte in razstave, z rezidenčnimi štipendijami spodbujajo mobilnost ustvarjalcev.

"Mi povezujemo. Povezujemo med generacijami, med narodi, gradimo mostove," je pojasnila Rihterjeva. "Slovani mislimo, da se poznamo, pa se ne. In glavna naloga našega foruma je, da se spoznamo. Ko se bomo spoznali, bomo to povedali tudi preostalemu svetu - Anglosaksoncem, Romanom, Frankofoncem in drugim, ki imajo občutek tesnobe in strahu pred slovansko dušo," je dodala.

Večji narod nima večje teže
Forum povezuje 13 držav oziroma 300 milijonov Slovanov. "Naše poslanstvo je enakost, enakovrednost in spoštovanje različnosti in drugačnosti," je poudarila nekdanja ministrica za kulturo Rihterjeva. Posamezne projekte podprejo, če se vanj vključijo najmanj tri države. "Za vse države veljajo popolnoma enaka pravila," je dodala.

Pobudnica je Slovenija
Enaki deleži veljajo tudi za financiranje posameznega projekta, medtem ko samo delovanje foruma največ financira Slovenija, ki je zanj leta 2004 tudi dala pobudo. "Zelo smo dejavni tudi pri pisanju projektov za evropska sredstva, pri sodelovanju s Svetom Evrope, Unescom in drugimi mednarodnimi organizacijami," je povedala direktorica.

Po njenih besedah je med umetniki oziroma kulturniki veliko zanimanja za sodelovanje. "Določeni zadržki so včasih med politiki. A nam je bistveno, da povežemo ustvarjalce in ti bodo potem premaknili tudi vrhove. Deset let ni veliko, zdaj smo šele najstniki, in potrebujemo še najmanj deset let," je dodala.

Sodelovanje v forumu je po besedah predsednice programskega sveta FSK-ja Danijele Pavlović, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine, pomembno za vsako posamezno državo članico, ne le zaradi promocije njene kulturne identitete, ampak tudi zaradi možnosti mednarodnega sodelovanja, integracije v mednarodni prostor in vključevanja umetnikov in organizacij v različne projekte.

Kot je za STA povedala Natalija Dikova z ruskega ministrstva za kulturo, si v prihodnje želijo še več sodelovanja. "Forum je stičišče vseh slovanskih kultur in narodov. Naša dediščina je morda najboljše od vsega, kar nas združuje," je dejala.

Članice FSK-ja so poleg Slovenije, BiH in Rusije še Bolgarija, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Srbija, Črna gora, Belorusija, Češka, Slovaška in Ukrajina.

10 let Foruma slovanskih kultur