Slike, ki naj bi v letih 1940 in 1941 prišle v italijansko last, so jabolko spora med državama. Foto: RTV SLO
Slike, ki naj bi v letih 1940 in 1941 prišle v italijansko last, so jabolko spora med državama. Foto: RTV SLO
Največ umetnin so odtujili med letoma 1940 in 1941. Foto: RTV SLO
Ob ustanovitvi Foruma slovanskih kultur. Foto: RTV SLO

Zunanji minister Rupel je na tiskovni konferenci povedal, da se bodo ravnali po seznamu umetnin, ki so bile naštete v knjigi V Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana. Gre za umetnine, ki jih je Italija v letih 1940 in 1941 odpeljala iz cerkva in muzejev v Kopru in Piranu, pred kratkim pa je izšel uradni dokument, v katerem je italijanska vlada zapisala, da so umetnine njena last.



Leta 2002 je slovenska vlada imenovala medresorsko delovno skupino za zbiranje in proučevanje razpoložljivega gradiva v zvezi z vračanjem, marca 2005 pa je sprejela sklep o njenem preoblikovanju v delovno skupino za pripravo strokovnih in pravnih temeljev za nadaljnje pogovore o vprašanjih vračanja. Vanjo so bili vključeni predstaviki ministrstva za kulturo, ministrstva za zunanje zadeve, Narodne galerije in Rimskokatoliške cerkve kot večinske lastnice umetnin. Ob podpsovanju kulturnega programa je februarja lani Slovenija italijanski strani izročila promemorijo, v kateri je pozvala k čimprejšnjemu začetku pogovorov na strokovni ravni v zvezi s to problematiko.

Pogovori s Finijem
Z italijanskim zunanjim ministrom Gianfrancom Finijem se je Rupel o vračanju umetnin pogovarjal tudi ob robu nedavnega vrha svetovnih voditeljev ob 60. obletnici ZN-a v New Yorku. Po Ruplovih besedah je Fini pojasnil, da ima Italija podobne težave z vračanjem umetnin z Etiopijo. Kot je še zatrdil Rupel, je v pogovorih z italijanskim kolegom izrazil stališče, ki je vsaj tako jasno, kot je jasno besedilo, ki ga vlada tokrat naslavlja na Italijo.

Povezovanje slovanskih narodov
Vlada je v nadaljevanju sprejela tudi sklep, da ustanova Forum slovanskih kultur v prihodnje ne bo več delovala pod pristojnostjo kulturnega, ampak zunanjega ministrstva. Ideja za ustanovitev foruma se je rodila že leta 2001, ob srečanju Bush - Putin v Sloveniji, lani pa je bila tudi uresničena. Mlada ustanova ima namen vzpodbujati kulturno sodelovanje med slovansko govorečimi državami. Končni cilj foruma je čim večja mednarodna izmenjava na širšem območju kulture, izobraževanja, komunikacij in gospodarstva.