Foto:
Foto:
Laibachi bodo pripotovali v meko grunge glasbe.
Na ameriško prizorišče je svoj film poslal tudi plesni kolektiv En knap.

Na njem bodo slovenski umetniki Američanom predstavili izdelke naše kulturne produkcije, ki bi jih lahko opredelili kot avantgardne.

Celovita predstavitev slovenske umetnosti
Glavna organizatorja meseca slovenske avantgarde sta kinoteka Northwest Film Formu in založniška hiša Scala House Press, ki sta projekt, ki bo potekal še daleč v praznični mesec, natančneje do 18. decembra, zastavila zelo velikopotezno. Njuni sodelavci namreč niso hoteli zapostaviti prav nobenega področja umetniške izraznosti.

Država, ki se hrani z umetnostjo
Odprtje slovenskega avantgardnega meseca je postregla s projekcijo filma Sladke sanje, ki je doslej prek prikazovanja na mnogo festivalih po svetu že osvojil simpatije množice tujih ljubiteljev zapisov na filmskem traku. Vzporedno oziroma kot del dogajanja, ki so ga organizatorji poimenovali State in Art: The New Slovenian Avant Garde, bo umetniški kolektiv NSK v sodelovanju z ameriškim umetnikom Charlesom Kraftom predstavil svoj dolgoročni projekt Država v času.

NSK bo ponovno novačil nove državljane
Del pozornosti, ki jo bo pritegnila predstavitev slovenske kulture, bo zagotovo pripadel dvema od skupin, ki delujeta v okviru NSK-ja od njegovih začetkov v prvi polovici osemdesetih. V Seattlu si bodo obiskovalci namreč lahko ogledali razstavo selekcije del, ki so jih Irwini ustvarili pod krovnim naslovom East Art Map, ravno tako pa bodo na stenah razobešeni grafični podvigi Novega kolektivizma.

Lahko slovenski film prepriča razvajene Američane?
Za promocijo slovenske umetniške scene je zelo velikega pomena predstavitev velikega števila filmov, ki so jih slovenski ustvarjalci med občinstvo poslali v zadnjih letih. To je pomembno zlasti zaradi kronične finančne podhranjenosti slovenske filmske industrije, za katero je zato dobrodošel vsak novi oboževalec njenih proizvodov. Če omenimo le nekatere, naj povemo, da se bodo Američanom predstavili filmi Rezervni deli, Varuh meje in Temni angeli usode; veliko odmevnost pa bo verjetno doživel dokumentarni film Predictions of Fire, ki ga je režiser Michael Benson ustvaril v sodelovanju s slovensko nacionalno RTV-hišo in v katerem prikazuje razvoj gibanja NSK.

Laibach na ameriškem severozahodu
Vrhunec dogajanja se bo zgodil prav na začetku meseca slovenskih kulturnih ustvarjalcev. Že drugi dan bo v prestolnici glasbe grunge, ki je z Nirvano na čelu v devetdesetih prevzela mladino v vseh deželah sveta, svoj teatralni glasbeni spektakel uprizorila slovenska paradna glasbena skupina Laibach. Laibach v ZDA ne bodo pripotovali samo za to priložnost, saj zasedba trenutno nabira kilometrino na ameriški turneji.