Dan se bo končal na gradu Slovenska Bistrica, kjer bodo slovesno odprli letošnje slovenskega DEKD-ja. Foto: Statistični urad RS
Dan se bo končal na gradu Slovenska Bistrica, kjer bodo slovesno odprli letošnje slovenskega DEKD-ja. Foto: Statistični urad RS
Kot je zapisal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jernej Hudolin, je približevanje dediščine vsem starostnim skupinam, predvsem najmlajšim, vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem, srednješolcem in tudi šolajočim se odraslim, velik izziv. Foto: ZVKDS

DEKD so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije. Njihov cilj je slaviti enotnost in obenem raznolikost skupne kulturne dediščine Evropejcev. Vsako leto potekajo v septembru.

V sklopu celodnevnega programa ob odprtju dnevov v Slovenski Bistrici bo več kot 300 sodelujočih - otrok, strokovnjakov in ljubiteljev dediščine - oživilo grad, grajski park in mestno jedro s predstavitvami in modernimi interpretacijami dediščine, z lutkovnimi, glasbenimi in plesnimi nastopi, delavnicami, razstavami, predavanji, pokušnjo avtohtonih kulinaričnih dobrot in vodenimi ogledi mesta. Dan se bo končal na gradu Slovenska Bistrica, kjer bodo slovesno odprli letošnje slovenske Dneve evropske kulturne dediščine.

Kot je zapisal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jernej Hudolin, je približevanje dediščine vsem starostnim skupinam, predvsem najmlajšim, vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem, srednješolcem in tudi šolajočim se odraslim, velik izziv. Ker pri obravnavi dediščine v vrtcih in šolah ne gre nujno le za pasivno prejemanje znanja, temveč predvsem za odkrivanje in pridobivanje naših sposobnosti, je proces učenja usmerjen v raziskovanje, predvsem pa spodbuja ustvarjalnost tako pri učiteljih kot pri učencih.

Program letošnjih DEKD-jev obsega 350 dogodkov, k čemur je pripomogel tudi dober odziv vrtcev in šol, ki so se vključili v organizacijo programa.

Skoraj 30-letna zgodovina
Začetki DEKD-jev segajo v leto 1985, ko je na konferenci evropskih ministrov za kulturo držav članic Sveta Evrope v Granadi v Španiji tedanji francoski minister za kulturo predlagal, da naj se akcija dnevov odprtih vrat, ki so jo leto pred tem začeli v Franciji, razširi še v druge države.

Svet Evrope je akcijo DEKD uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD-ji postali leta 1999.