Zgodovina starih hiš v Škofji Loki bo predmet raziskave mladih sodelavcev Dnevov evropske kulturne dediščine. Foto: BoBo
Zgodovina starih hiš v Škofji Loki bo predmet raziskave mladih sodelavcev Dnevov evropske kulturne dediščine. Foto: BoBo
Na sprehodu Po poti Loške kulturne dediščine bo vodnik predstavil zgodbe o "Puštucih" in povedal, kako so živeli nekoč. Izvedeli boste lahko, kako so s Puštalom povezani hudič, glavniki, žabe in še marsikaj zanimivega. Foto: BoBo

V organizacijo so se letos, ko se prireditve posebej osredotočajo na ozaveščanje otrok o pomenu kulturne dediščine, vključile tudi vse škofjeloške šole.

Kot je povedala škofjeloška koordinatorka Dnevov evropske kulturne dediščine Mateja Hafner Dolenc, je pri pripravi dogodkov naletela na zelo pozitiven odziv. Tako pri organizaciji sodelujejo škofjeloški gimnazijci, vse štiri osnovne šole, vrtec, knjižnica, razvojna agencija, rokodelski center in turistično društvo.

Dediščina gre v šolo
Skupaj bodo v četrtek odprli DEKD s prireditvijo Dediščina gre v šolo. Poudarek bo na otrocih, ki so s pomočjo učiteljev in mentorjev sami pripravili program. V petek bo sledilo odprtje razstave Mladi umetniki, na kateri se bodo gimnazijci predstavili s fotografijami, osnovnošolci pa z grafikami. Hkrati bo odprtje del razstave v okviru male Groharjeve kolonije.

V okviru posebnega projekta bodo otroci raziskovali zgodovino starih hiš v Škofji Loki. Med zanimivejšimi dogodki pa bosta tudi dramatizacija Kamniti most in večer pravljic za odrasle, ki ga pripravljajo loške vzgojiteljice. Za konec DEKD pa bodo pripravili večer etnografskega filma, na katerem bodo prikazali devet filmov, nastalih v okviru čezmejnega sodelovanja z Avstrijo.

"Škofja Loka se po izredni količini in pisanosti programa s kar 21 dogodki uvršča takoj za Slovensko Bistrico in idrijsko-cerkljanskim območjem," je vključenost Škofje Loke v celoten slovenski program letošnjih DEKD opisala nacionalna koordinatorka Nataša Gorenc. Kot je povedala, bodo Škofjo Loko predstavili tudi kot primer dobre prakse na regijskem posvetu za kakovostnejšo kulturno vzgojo.

Tisti, ki bodo dediščino podedovali jutri
Letos na dnevih dediščine, ki nosijo naslov Dediščina gre v šole, izpostavljajo prav pomen izobraževanja o dediščini. Zato so muzeje, galerije in druge zavode po vsej državi pozvali, naj pripravijo brezplačne programe za šolske skupine. Hkrati so nagovarjali učitelje in vzgojitelje, naj otroke vključujejo v vzgojno-izobraževalne procese tako, da bodo otroci sami ustvarjali in pri tem uživali.

Brez vstopnin in članarin
Pri pozivih so naleteli na zelo dober odziv, je povedala Gorenčeva. Po vsej državi bo tako v okviru dnevov potekalo rekordnih 350 brezplačnih dogodkov. Po vsej Evropi pa se bo v tem času zvrstilo kar 40.000 dogodkov, ki naj bi skupaj privabili od 20 do 30 milijonov obiskovalcev.