Drugo
(7)
Temeljni cilj projekta Arheološki parki severnega Jadrana- PArSJAd, financiranega iz Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013, je valorizacija arheološke dediščine obalnega območja severnega Jadrana, od obale Emilije-Romagne do slovenske obale. Izdajo dvojezičnih vodnikov Arheološki parki in poti v Sloveniji ter Po antičnih poteh so predstavili na primorski univerzi. Foto: PArSJAd
Irena Lazar
Mnogi spomeniki so sčasoma zamrli zaradi pomanjkanja denarja ali interesa, pravi Irena Lazar, avtorica vodnika in dekanka koprske Fakultete za humanistične študije. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenske in italijanske arheološke poti

Na primorski univerzi predstavili dvojezična vodnika
20. april 2014 ob 12:07,
zadnji poseg: 20. april 2014 ob 12:29
Koper - MMC RTV SLO

V okviru slovensko-italijanskega projekta Arheološki parki severnega Jadrana sta izšla dvojezična vodnika, ki predstavljata arheološke poti obeh držav in arheološke parke v Sloveniji.

Kulturna dediščina postaja tudi v Sloveniji pomemben del turistične ponudbe. V okviru čezmejnega slovensko-italijanskega projekta Arheološki parki severnega Jadrana sta izšla dvojezična vodnika, ki so ju konec tedna predstavili na primorski univerzi. Obširnejša knjiga povezuje arheološke poti obeh držav, drobnejša publikacija pa predstavlja arheološke parke v Sloveniji.

Vodnik Arheološki parki in poti v Sloveniji natančneje predstavlja tri na novo urejene arheološke parke iz rimskega obdobja: vojaško postojanko Hrušica, obcestno postajo Mošnje in obmorsko vilo Simonov zaliv. Ti so namreč vključeni v čezmejni projekt Arheološki parki severnega Jadrana, katerega cilj je bil uveljaviti pomen in izboljšati dostopnost arheološke dediščine za najširšo javnost. V publikaciji pa so opisana tudi druga za obiskovalce odprta najdišča.

"Žal moramo reči, da so mnogi spomeniki, ki so bili svoj čas predstavljeni, konzervirani, sčasoma zamrli, ker ni bilo dovolj denarja ali interesa, da se to razvija naprej," je povedala Irena Lazar, avtorica vodnika in dekanka koprske Fakultete za humanistične študije.

Vodnik je v slovenskem in italijanskem jeziku. "Želi biti predvsem uporaben, zato je tudi njegov format tako oblikovan."

Obširnejši vodnik z naslovom Po antičnih poteh pa povezuje enajst arheoloških najdišč v Italiji in Sloveniji. "Menim, da je vključitev naše dediščine v tako mednarodno publikacijo izjemno pomemben rezultat tega projekta in brez dvoma prispeva k prepoznavnosti naše dediščine širše," meni Irena Lazar.

Rezultat triletnega projekta je tudi publikacija o arheološki didaktiki v slovenskem in italijanskem jeziku. Sicer pa sta vodnika brezplačna. Dobiti ju je mogoče na Primorski univerzi, na Zavodu za varstvo kulturne dediščine in v Narodnem muzeju Slovenije, v elektronski obliki pa na spletni strani projekta PArSJAd.

Lea Širok, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 20.04.2014 ob 12:21
Še takih projektov prosim.
tjasham
# 20.04.2014 ob 17:54
Ja Nemci s pomočjo domobrancev pa res niso uničevali naše kulturne dediščine ane John? Zgodovinski revizionizem brez primere...
velenjcan
# 20.04.2014 ob 18:10
JohnMichxx

# 20.04.2014 ob 17:46
Prijavi neprimerno vsebino Ja mene kar stisne ko vidim koliko in kakšne gradove so partizani(slovenci) uničili v 2WW....WTF?!?!?!


kako bi te šele stisnilo, ko bi vedel, koliko gradov je propadlo na začetku 19.stoletja, ko se je davek izračunaval na površino grajskih streh.

ampak ti si pravi slovenec - delj kot do sosedovega plotu ti ne nese...
menitosi
# 20.04.2014 ob 21:36
Še dobro da vsi turisti obiščejo primorsko univerz, zavod za varstvo kulturne dediščine in NMS. res bravo, zakaj jih ni na voljo v kakšni kleti.

In dobro da turusti govorijo italjansko saj drugače bi bili vodiči bolj nekoristni.
velenjcan
# 20.04.2014 ob 18:19
Dobiti ju je mogoče na Primorski univerzi, na Zavodu za varstvo kulturne dediščine in v Narodnem muzeju Slovenije, v elektronski obliki pa na spletni strani projekta PArSJAd.

a nobeno sodelovanje italijanskih partnerjev očitno ne pripravi do tega, da bi svoje umotvore razen tega kataloga na netu ponudili vsaj v angleščini, če že ne tudi v slovenščini.
pravi pravnik
# 20.04.2014 ob 13:47
A morda kdo ve, če so so še na voljo sredstva za obnovo gradov na slovenskem?
Vem, da so se nekateri gradovi obnovili tudi do 90 % z nepovratnimi sredstvi.
JohnMichxx
# 20.04.2014 ob 17:46
Ja mene kar stisne ko vidim koliko in kakšne gradove so partizani(slovenci) uničili v 2WW....WTF?!?!?!
Kazalo