Razstavo bo odprla Severa Gjurin. Foto: Narodni muzej Slovenije
Razstavo bo odprla Severa Gjurin. Foto: Narodni muzej Slovenije

Razstavo bodo odprli ob 19. uri, po besedah organizatorjev pa fotografije ponujajo vpogled v svetle in temne plati slovenskih arheoloških parkov. V vhodni avli muzeja bosta postavitev dodatno popestrila še videokolaž in kotiček za najmlajše.

Zakaj "svetle" in "temne" plati? Podobe veličastnih ruševin, tako organizatorji, vabijo k razmisleku o velikokrat "vprašljivem (ne)odnosu" do slovenske kulturne dediščine in o problematiki njenega ohranjanja. Posebno mesto znotraj razstave pripada Arheološkemu parku Ad Pirum. Razstavo je pripravila Andreja Breznik, ki podpisuje tudi večino razstavljenih fotografij.

Razstava bo potovala leto dni
Vlogo ambasadorke potujoče fotografske razstave je prevzela Severa Gjurin, ki bo drevi ob kitarski spremljavi razstavo pospremila na enoletno potovanje po Sloveniji.

Razstava Arheološki parki Slovenije, Brez cenzure je nastala v sklopu projekta Arheološki parki severnega Jadrana - PArSJAd, ki je sofinanciran v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz nacionalnih sredstev.

Pred Narodnim muzejem Slovenije bo postavitev na ogled do 30. junija, julija se seli na Bled. Do septembra 2014 bo med drugim obiskala še Kranj, Piran in Vrhniko, druge lokacije pa bodo organizatorji razkrili v prihodnjih tednih.