Prix Italia 2014 za radijsko igro po izvirnem besedilu je pripadla danskemu radiu DR za igro Following Redundancy, nagrada za igro po priredbi pa Radiu France za igro Hostilities. Foto: Prix Italia
Prix Italia 2014 za radijsko igro po izvirnem besedilu je pripadla danskemu radiu DR za igro Following Redundancy, nagrada za igro po priredbi pa Radiu France za igro Hostilities. Foto: Prix Italia
Borut Veselko
Z glasom je v igri nastopil Borut Veselko. Foto: BoBo

Za Radio Slovenija je to že tretja nominacija v zadnjih letih. Prislužili so si jo tudi za radijski igri Koža iz bombaža iz leta 2011 ter Ženska bomba iz leta 2013.

"Čustvena intenzivnost neizrečenega"
Igra Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo upoveduje pretresljivo, a tudi duhovito zgodbo o na smrt bolnem fantu in njegovi poslednji želji. Režiral jo je Alen Jelen, v glavnih vlogah pa sta nastopila Jernej Gašperin in Borut Veselko. Pod dramaturgijo igre se podpisuje Vilma Štritof, glasbo je oblikovala Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica je Sonja Strenar.

Mednarodna žirija je v obrazložitvi nominacije poudarila, da gre za emocionalno intenzivno radijsko igro, ki ji uspe pritegniti poslušalca s povsem vsakdanjim dogajanjem, z močjo neizrečenega in s prepričljivo igro glavnega junaka, so sporočili z Radia Slovenija.

Radio Slovenija je na festivalu Prix Italia doslej prejel več uradnih strokovnih priznanj. Nominaciji sta si prislužili tudi igri Koža iz bombaža iz leta 2011 po besedilu Gabrijele Babnik v režiji Irene Glonar ter Ženska bomba iz leta 2013 po besedilu Ivane Sajko in Saške Rakef, ki jo je prav tako režiral Jelen.

Zmaga je šla na Dansko in v Francijo
Prix Italia 2014 za radijsko igro po izvirnem besedilu je sicer pripadla danskemu radiu DR za igro Following Redundancy, nagrada za igro po priredbi pa Radiu France za igro Hostilities.

Prix Italia je leta 1948 na Capriju ustanovila italijanska državna televizija RAI. Festival je medijsko kulturo od takrat promoviral v večini italijanskih mest in se naposled ustalil v Torinu. Danes ima več kot 80 članic javnih in komercialnih radijskih in televizijskih postaj iz več kot 40 držav z vseh celin.

Nagrado Prix Italia so doslej med drugim prejeli tudi Dylan Thomas, Samuel Beckett, Friedrich Dürrenmatt, Ingmar Bergmann, Eugene Ionesco in George Tabori.

Ponovitev nominirane radijske igre bo v torek, 7. oktobra, ob 21.05 na Prvem programu.