Kar dve desetletji svoje poklicne poti je posvetila Televiziji Slovenija. Foto: Osebni arhiv
Kar dve desetletji svoje poklicne poti je posvetila Televiziji Slovenija. Foto: Osebni arhiv

Težko je razumeti, zakaj se je moralo zgoditi, težko je sprejeti to dokončnost. Ostajajo živi spomini in v televizijski zgodovini ogromno sledi njene ustvarjalnosti. Prvič sva se srečala še v oddaji Nedeljskih 60 sredi devetdesetih let, začenjala je svojo pot stilistke, kar je opravljala z redko videno vestnostjo, prefinjenostjo in natančnostjo. Nobenih bližnjic ni želela ubirati, zmeraj se je delu posvetila z vsem srcem, z željo narediti nekaj zares lepega, izjemnega. Taka je bila do danes. Ne znam prešteti vseh oddaj, kaj šele nastopajočih, ki jih je v tem času oblekla. Včasih so bile zahtevne oddaje, pogosto tudi ljudje, ki so v njenih oblekah šli pred kamere. Kakih 500 oddaj je za njo, večinoma v razvedrilnem programu. Bili smo skupaj v dobrem in slabem, pogosto v nemogočih pogojih, stiskah. A vsemu je bila kos, nikoli nas ni pustila na cedilu. Bila je stilistka v Zoomu, v oddaji Mario, Spet doma, Avtoportret, Moja Slovenija, da ne omenjam festivalov, posebnih projektov, silvestrskih oddaj, koncertov, nekaj časa je sodelovala z oddajo Sobotno popoldne in občasno z drugimi uredništvi. A to so samo suhoparna dejstva, ki ne povedo veliko o naši Sonji. Pred časom sem o njej spregovoril v nekem intervjuju, težko povem drugače:

"Za mojo podobo na televiziji skrbi stilistka Sonja Lužar, in to že skoraj dvajset let. Pozna me kot svoj žep, bere moje misli in ji tako zelo zaupam, da pridem na dan oddaje v garderobo in oblečem, kar me čaka, ker vem, da ne bo zgrešila. Tako je to. Seveda mi nikoli ni bilo treba obleči stvari, v kateri se ne bi počutil dobro. To sploh ne pride v poštev. Kdor nastopa, se res ne more ukvarjati še z obleko ali razmišljati, ali čudno izgleda. Včasih povem, da se mi zdi kaj preozko, da mi katera barva ni pri srcu, da bi raje s kravato namesto brez ipd. Nikakor pa si nisem sam izmislil svoje podobe na ekranu. To je zasluga stilistke, ki je našla moj televizijski stil, s katerim sem zadovoljen. Stilistka mora nekako zoreti z mano, ujeti moje pomisleke, razpoloženje, samozavest, drznost. Dostikrat ji rečem, da je pol stilistke in pol psihologinje. Zanimiv poklic pravzaprav.'' Verjamem, da bi podobno o njej lahko govorili vsi, ki jim je posvetila svoj čas, svojo nadarjenost in ustvarjalnost.

Sonja je bila neskončno zanimiv človek. Če te je spustila blizu, so se ti odprle neskončne širjave. Skromna, duhovita, iskrena, čista duša. Vse to pogrešamo že zdaj. Hvala za vse in iskreno sožalje njeni družini ter vsem, ki so bili njeni prijatelji.