Foto:
Foto:
Prešernova rojstna hiša, Vrba
V sredo bodo začeli zadnja letošnja investicijsko-vzdrževalna dela - sanacijo strehe nad sanitarijami Prešernove rojstne hiše. Foto: BoBo

V Prešernovi rojstni hiši v Vrbi je na ogled razstava ilustracij prevoda Zdravljice v 26 jezikov, v sredo pa bo sledil še konec letošnjih sanacijskih del na hiši. Na Dan Zdravljice so v rojstnih hišah velikih mož organizirali sprejem za obiskovalce, ki se lahko z lojtrnikom popeljejo po srednji cesarski cesti in si v Prešernovi rojstni hiši ogledajo ilustracije iz knjižice Zdravljica in njena pot v svet, ki jih je pripravila domačinka iz Vrbe, akademska kiparka Andrejka Čufer.

Po njenih besedah je bilo ilustriranje Zdravljice, ki je bila sicer v preteklosti že večkrat upodobljena, zahteven izziv. Vrsti jezikov, v katerih je mogoče brati Prešernovo pesnitev, je dodala še likovni jezik. Ob tem se je navezovala tudi na jezike prevodov in vanje dodala simboliko posameznih kultur.
"Prešernove verze doživljam, kot da imajo poseben žar, ki sem ga želela pokazati tudi z likovnim izrazom. Zato sem se odločila za tehniko lavirane risbe s tušem," je pojasnila. Gre torej za tehniko slikanja s tušem, kjer se na robovih nanosov precej po naključju ustvarjajo mavrični prelivi in barve zaživijo.
Dan Zdravljice je bil osrednji dogodek v okviru praznovanja 170-letnice te pesnitve, ki jo je Prešeren napisal v jesenskem času okoli martinovega leta 1844.
Na vrsti so zadnja letošnja sanacijska dela na pesnikovi hiši
V sredo se bodo začela zadnja letošnja investicijsko-vzdrževalna dela, in sicer sanacija strehe nad sanitarijami Prešernove rojstne hiše. Čeprav za poseg niso dobili soglasja soseda Janeza Arka, so se odločili za takojšnjo sanacijo, saj voda že pronica skozi streho in se nabira na stenah ter tako povzroča materialno škodo.
Zakon takšen poseg dovoljuje tudi brez soglasja, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Maja Zupan pa upa, da bo izvajalec dela, ki naj bi potekala tri dni, lahko mirno izpeljal in sosed ne bo povzročal izgredov. Za vsak primer so v zavodu angažirali varnostno službo, ki tudi sicer skrbi za red in mir okoli Prešernove hiše.