Sprememba med drugim omogoča, da se varuje celotno nacionalno bogastvo vsake države. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sprememba med drugim omogoča, da se varuje celotno nacionalno bogastvo vsake države. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Poslanske skupine SD, NSi in ZL so ob tej priložnosti pozvale vlado k aktivnejšemu reševanju problematike vračanja umetnin, ki so bile ob začetku druge svetovne vojne odnesene iz slovenske Istre.
Poslanske skupine SD, NSi in ZL so ob tej priložnosti vlado pozvale k dejavnejšemu reševanju problematike vračanja umetnin, ki so bile ob začetku druge svetovne vojne odnesene iz slovenske Istre. Foto: Arhiv RTV SLO

Podporo noveli so v predstavitvi stališč izrekle vse poslanske skupine, sprejeta pa je bila z 58 glasovi za in enim proti. Po besedah ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar je bila evropska direktiva 2014/60 o vračanju predmetov kulturne dediščine sprejeta, ker se je pokazalo, da postopki vračanja predmetov kulturne dediščine, ki so bili protipravno odstranjeni z ozemlja države članice, niso bili dovolj uspešni.

Po prenovljenih smernicah države članice same določajo svoje nacionalno bogastvo, navedena sprememba pa omogoča, da se varuje celotno nacionalno bogastvo vsake države. Prav tako se podaljšujeta roka za vlaganje zahtevkov in preverbo, saj so se doslej veljavni roki izkazali kot prekratki.

Lastniki zavezani k odgovornemu preverjanju provenience
Osrednji organi držav članic komunicirajo prek modula informacijskega sistema (IMI) za notranji trg, ki je posebej prilagojen predmetom kulturne dediščine, posedovanje predmeta v dobri veri pa se razširi s podrobnejšo navedbo ravnanja z dolžno skrbnostjo. Po besedah ministrice takšna odločba lastnike oziroma posestnike predmetov zavezuje k odgovornemu ravnanju pri preverjanju provenience, ki je bilo doslej zelo šibko opredeljeno in podprto. Poleg tega se obdobje poročanja o uveljavljanju smernic podaljšuje s treh na pet let.

Poziv k rešitvi problematike vračanja umetnin iz slovenske Istre
Poslanske skupine SD, NSi in ZL so vlado med drugim pozvale k aktivnejšemu reševanju problematike vračanja umetnin, odnesenih iz slovenske Istre ob začetku druge svetovne vojne. Zakon o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine oziroma novela zakona te problematike sicer ne zajema, saj se navezuje na vračilo predmetov kulturne dediščine, ki so bili protipravno odstranjeni z ozemlja Slovenije oziroma držav članic od vključno 1. januarja 1993 dalje.