Foto:
Foto:

Ministrici za kulturo Andreji Rihter, ki se je udeležila seje, so priporočili, naj predlog resolucije argumentira v DZ-ju in stori vse, da bo sprejet, nato pa naj se ta uporabi kot temelj za gradnjo kulturne nadstavbe v prihodnjih letih.

Obravnava v državnem zboru
Odbor državnega zbora za kulturo, šolstvo, mladino, znanost in šport bo predlog resolucije obravnaval 13. 1., poslanci pa naj bi dokument sprejeli na januarskem zasedanju državnega zbora.

Delno spremenjena resolucija
Ministrica Rihterjeva je pojasnila, da je predlog resolucije o NKP-ju, ki ga je vlada potrdila 23. oktobra lani, pred tem šel skozi medresorska usklajevanja in bil glede na osnutek nekoliko spremenjen. Spremenjene so bile predvsem finančne podlage, kar je bilo delno posledica usklajevanj med ministrstvom za kulturo in ministrstvom za finance, deloma pa rebalansa proračuna za leti 2004 in 2005.

Gradivo je poleg tega šlo skozi širok krog razprav v strokovnih krogih, o njem je dvakrat razpravljal državni svet, svoje pa so povedali tudi predstavniki nevladnih organizacij in drugi zainteresirani, je še povedala Rihterjeva.

Lep sklep mandata
Predsednik sveta Slavko Pregl je dejal, da se bo s sprejetjem resolucije o NKP-ju lepo končal tudi mandat sveta, in poudaril, da bomo Slovenci tak dokument dobili prvič v svoji zgodovini.

Svet je na seji podprl tudi predlog pravilnika o knjižničnem nadomestilu in osnutek zakona o obveznem izvodu.