V celotni regiji Costa Chica je večina predhispanskih najdišč praktično neraziskana. Foto:
V celotni regiji Costa Chica je večina predhispanskih najdišč praktično neraziskana. Foto:

Z inštituta za antropologijo in zgodovino so sporočili še, da je 1,65 metra visok kip, ki naj bi ga okoli leta 600 ustvarili Miksteki, obglavljen (in to najverjetneje ne po zaslugi zoba časa). Indijanci Srednje Amerike so namreč ob koncu koledarskih ciklov obredno "žrtvovali" kipe in druge predmete: najprej so jih pobarvali rdeče, nato pa so jih razdrobili in zakopali.

Več kot samo majhen zaselek
Na območju Piedre Labrade so med izkopavanji, ki potekajo že več kot leto dni, med drugim odkrili kar pet igrišč za tradicionalne igre z žogo, več stavb ter različne kipe, kar po mnenju arheologov kaže na to, da je bila Piedra Labrada pomembno versko središče.

Obglavljeni kip so našli na severnem delu največjega igrišča, ki ima obliko črke L in po najdaljši dimenziji meri 40 metrov. "Od petih različnih iger je bil pri treh vpleten kip s kačjo glavo; zdaj, ko smo odkrili to stelo, pa vemo, da je na severnem robu igrišča prav tako stal kip. Take oblike do zdaj še nismo videli," razlaga Pablo Sereno, arheolog na čelu izkopavanj. "Glede na pomembnost tega odkritja, smo arheološkemu odboru že predlagali obširnejša izkopavanja na celotnem območju. Stela je trenutno spravljena kar na policijski postaji."

Odkritje igrišč za igre z žogo, ki so bila po navadi pred templji ali na velikih javnih trgih, priča o tem, da je bila starodavna Piedra Labrada kraj velikega ritualnega pomena.
Arheološko ta okoliš še ni dobro raziskan; še za njegovo ime niso popolnoma prepričani, ali se nanaša na spretnost staroselcev ("piedra labrada" namreč v španščini pomeni obdelan kamen). "Če upoštevamo slog kipov, ki kaže na Miksteke, in to, kako so razporejeni okrog trgov, lahko sklepamo, da gre morda za pozno klasično obdobje okrog leta 600 n. š. A prezgodaj je še, da bi trdili kaj dokončnega," opozarja Sereno.