Novi muzej je prvi vikend privabil 20.000 obiskovalcev. Foto: http://www.muse.it/
Novi muzej je prvi vikend privabil 20.000 obiskovalcev. Foto: http://www.muse.it/
Poslopje muzeja je dolgo 135 in široko 35 metrov in ima 12.600 kvadratnih metrov. Foto: http://www.muse.it/

V muzeju Museo delle scienze - Muse sta na igriv in obiskovalcem prijazen način predstavljena tako zgodovina evolucije kot bližnji Dolomiti. Muzej je urejen tako, da številni eksponati visijo izpod stropa, pri čemer je bil Pianov moto "nična gravitacija". "V fantazijskem svetu, v katerem se srečata narava in znanost, vse lebdi naokrog," je opisal bistvo zvezdniški arhitekt, ki je med drugim izdelal načrte za sloviti Centre Georges Pompidou v Parizu.

Severnoitalijanska pokrajina Trento je za gradnjo muzeja, ki je vrata za obiskovalce odprl konec julija, namenila 70 milijonov evrov. Načrtovati so ga začeli pred desetletjem, gradnja pa je trajala štiri leta.

Nekateri kritiki menijo, da je prevelik, vendar pa so lokalne oblasti prepričane, do bo postal pravi magnet za turiste in da gre za dobro investicijo. Računajo namreč na 200.000 obiskovalcev letno, na otvoritveni konec tedna pa so v muzeju našteli več kot 20.000 obiskovalcev.

Poslopje muzeja je dolgo 135 in široko 35 metrov. Čeprav je na voljo kar 12.600 kvadratnih metrov razstavnih površin, pa stavba deluje lahkotno in zračno. Velika okna dajejo vtis, da se spajata notranjščina in zunanjščina. Piano je stavbo muzeja odlično umestil v prostor. Poleg tega se z nagibi površin dobro sklada s svojo okolico, gorovjem Dolomiti.

V notranjščini je velik odprt prostor, ki po višini sega od pritličja do najvišjega nivoja stavbe in v katerem je mogoče videti ogromne dinozavre in številne nagačene živali. Galerije in stranski razstaviščni prostori omogočajo različne poglede na ta osrednji prostor.

Dotikanje eksponatov je izrecno dovoljeno
Pritličje je v celoti namenjeno otrokom. Dotikanje eksponatov je "izrecno dovoljeno", je dejal direktor muzeja Michele Lanzinger. Muzej je zasnovan interaktivno in otroke in mladino spodbuja k preizkušanju stvari. Poleg klasičnih razstavnih panojev in muzejskih eksponatov so v postavitev vključene številne videoprojekcije in računalniške animacije, še piše dpa.