Ženske vseh oblik, barv in velikosti so visoko nad glavami držale okrogla ogledala, usmerjena proti areni, kjer bo ta teden potekala konvencija republikanske stranke. Foto: Reuters
Ženske vseh oblik, barv in velikosti so visoko nad glavami držale okrogla ogledala, usmerjena proti areni, kjer bo ta teden potekala konvencija republikanske stranke. Foto: Reuters
false
"Z držanjem ogledal sugeriramo, da so ženske odsev in utelešenje narave, sonca, neba in pokrajine ter želimo izraziti prepričanje, da se bomo zanašali na moč, intuicijo in modrost naprednih in razsvetljenih žensk", da bi spet našli ravnovesje. Ogledalo prenaša idejo, "da smo odsev nas samih, drug drugega in sveta, ki nas obdaja". Foto: Reuters
Spencer Tunick in gola telesa

V nedeljo zjutraj, pred začetkom nacionalne konvencije republikanske stranke v Clevelandu, na kateri bosta ta teden uradno potrjena predsedniški kandidat Donald Trump in njegov podpredsednik Mike Pence ter bo predstavljen štiriletni strankarski program (ob konvenciji pa so napovedani tudi številni protesti ter različne prireditve in zabave), je prizorišče blizu dvorane konvencije zavzel ameriški fotograf Spencer Tunick z ekipo.
Ženske vseh oblik, barv in velikosti so visoko nad glavami držale okrogla ogledala, usmerjena proti areni, kjer bo ta teden potekala konvencija republikanske stranke. Tunick je instalacijo naslovil Everything She Says Means Everything (Vse, kar reče, pomeni vse).

Modrost žensk in odsev v ravnovesju narave
Ogledala odsevajo "znanje in modrost naprednih žensk in koncept 'matere narave' v in na center konvencije, v in na mesto in horizont Clevelanda," je zapisal Tunick. Filozofijo umetniškega dela povezuje z idejo svete ženskosti. "Z držanjem ogledal sugeriramo, da so ženske odsev in utelešenje narave, sonca, neba in pokrajine ter želimo izraziti prepričanje, da se bomo zanašali na moč, intuicijo in modrost naprednih in razsvetljenih žensk", da bi spet našli ravnovesje. Ogledalo prenaša idejo, "da smo odsev nas samih, drug drugega in sveta, ki nas obdaja. Ženska postane prihodnost in prihodnost postane ženska," piše na spletni strani projekta.

V okviru njegovega dela gre za izrazito majhno instalacijo, če velikost merimo glede na število sodelujočih. Za tokratno instalacijo se je sicer javilo 1.800 žensk, a potreboval jih je le sto. Tudi natančna lokacija fotografiranja je sprva zaradi varnosti sodelujočih ostala skrivnost in ob prijavi ženske niso natančno vedele, kje bo fotografiranje potekalo, a so se bile pripravljene sleči v neposredni bližini konvencije, izpostaviti žensko telo, na katerem se med drugim lomijo nasprotujoča si stališča predsedniških kandidatov.

Refleksija sovražne retorike
Vključevanje, sodelovanje in interaktivnost so bili vedno integralni vidik Spencerjeve umetnosti. Vsak sodelujoči k instalaciji prispeva svojo izkušnjo, svoje telo, svojo zgodbo. Gole ženske z ogledali so predstavljale svojo in republikance in vse druge pozdravile s pozivom k refleksiji svoje jeze, pozivom proti sovražni in represivni retoriki, ki jo velik del republikanske stranke vodi proti ženskam in manjšinam. "Trump in Pence v Ameriki širita prepričanje, da je prav sovražiti," je poudaril Tunick.

"V predsedniških izborih ne bi smelo biti retorike sovraštva," se je Tunick odzval na Trupmove žolčne napade proti Mehičanom, ženskim novinarkam in mnogim drugim. "Ne morem le voliti. Moram nekaj storiti," je povedal in dodal, da bi lahko vsak umetnik v ZDA naredil svoje umetniško delo kot odziv na predsedniške izbore in ga pred volitvami predstavil javnosti.
V okviru njegovega dela gre sicer za izrazito majhno instalacijo. Spencer Tunick je v zadnjih dveh mesecih združil več kot 6.000 Kolumbijcev, ki so pred sklenitvijo mirovnega sporazuma kolumbijske vlade in Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (FARC) zanj goli pozirali na osrednjem trgu, obkroženem z kongresom, mestno hišo, vrhovnim sodiščem in katedralo, ter več kot 3.000 ljudi, ki so z modro pobarvanimi telesi naselili središče britanskega obmorskega mesta Hull.

Spencer Tunick in gola telesa