Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Zevgma
V gradnji jezu je bilo poplavljeno tudi antično mesto Zevgma. Foto: EPA
Zevgma
Rimski reliefi iz Zevgme, ki čakajo na prevoz v muzej. Foto: EPA

Dodaj v

Turčija brezkompromisno na lov za antičnimi spomeniki

Francoski arheologi ostali brez dovoljenj za delo
22. januar 2013 ob 18:21
Ankara - MMC RTV SLO

Turška vlada se je v zadnjem času zapletla v pravo kulturno vojno z nekaterimi evropskimi muzeji, od katerih zahteva vrnitev starin. V nasprotnem primeru grozi z izgonom tujih arheologov.

Uradna Ankara tako navaja, da je vrnitev arheološke dediščine v Turčijo projekt, za katerega se zavzemajo že leta. A pri tem so se, če gre verjeti Nemškemu arheološkemu inštitutu, zatekli k precej skrajnim metodam. Tako naj bi lani zagrozili, da bodo nemškim arheologom vzeli dovoljenja za izkopavanje, če jim ne bo vrnjena ogromna, kakih 3.300 let stara hetitska sfinga. Ta je z velikim pompom nato res prispela nazaj v Ankaro, Turki pa naj bi Nemcem podaljšali le dovoljenja za restavracijska dela, ne pa tudi za izkopavanja.

Kot je povedal Herman Parzinger, predsednik Fundacije kulturne dediščine Prusije, je šlo za znamenje dobre volje, na katero pa so Turki odgovorili z novimi zahtevami: tako zdaj med drugim pričakujejo še vrnitev več kot dva tisoč let starega torza s kipa ribiča v Hadrijanovih termah v Afrodiziadi.

Turčija se je zapletla tudi v spor s pariškim Louvrom, od koder pa sporočajo, da ne nameravajo vrniti ničesar. Francoski arheologi tako v Turčiji že dve leti nimajo dovoljenja za delo.

Muzej civilizacij na dveh hektarih in pol
Ertugrul Gunay
, turški minister za kulturo in turizem, zatrjuje, da Turčija ne zahteva ničesar, kar ji ne bi pripadalo. V zadnjih desetih letih je lastnike tako že zamenjalo več kot štiri tisoč starin, ki so iz Evrope in Amerike pripotovale nazaj v domovino. A še to je malo, pravi Gunay in dodaja, da njegova država šele v zadnjem času odkriva svojo antično preteklost, pri čemer želi, da bi se njeni muzeji lahko kosali z evropskimi. Leta 2023, ob stoletnici ustanovitve turške republike, tako nameravajo odpreti Muzej civilizacij, ki se bo razprostiral na dveh hektarih in pol.

Rimsko kopališče potonilo zaradi gradnje jezu
Drugo plat zgodbe predstavljajo arheologi, ki pravijo, da bi Turki lahko pokazali več skrbi za domača arheološka najdišča. Februarja 2011 so, denimo, poplavi prepustili rimsko kopališče Allianoi, ki je tako postalo žrtev gradnje novega jezu. V anatolijskem mestu Konya pa so pet tisoč let staro pokopališče pred kratkim zabetonirali in spremenili v športno igrišče. Te navedbe je potrdil tudi turški arheolog, ki je želel ostati neimenovan, pravi pa, da odnosa svoje vlade do kulturne dediščine ne razume najbolje.

"Turška vlada ima vso pravico, da zahteva vrnitev določenih starin, a tega ne bi smeli izsiljevati z ogrožanjem tujih izkopavanj," je še povedal.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
naš človek
# 22.01.2013 ob 19:03
Res je, lahko da imajo prav, ampak napore in finance naj raje vlagajo v tisto, kar že/še imajo. Cel kup najdišč je v razsulu.

Da ne govorimo o Severnem Cipru, ki veselo PRODAJA "svojo" dediščino, mednarodno priznani Ciper jo pa potem išče po svetu - in to se dogaja DANES, ne pa v dvomljivih (a morda povsem zakonitih) okoliščinah v 19. stoletju.
jurist
# 23.01.2013 ob 09:02
Ne vem, po svoje razumem Turke.
Tudi Slovenci imamo malo morje dragocenih stvaritev zunaj svojih meja in osebno bi bil vesel, če bi se vrnile k nam: npr. Brižinski spomeniki, umetniška dela iz slovenske Istre itd.

Res pa je, da vsi naši imajo zvezo z nami, turški artefakti pa so bolj kot ne povezani s civilizacijami, ki so na njihovem sedanjem območju živele pred njimi.
Po drugi strani pa vsi ti kosi nimajo oz. imajo še manj zveze recimo z Nemčijo, kot s Turčijo. Vsaj nastali in postavljeni so bili na današnjem turškem ozemlju, medtem ko s Francijo, Nemčijo itd. nimajo nobene zveze.
stein
# 23.01.2013 ob 06:59
Triglavski zmaj@, lepo si napisal, a bistva vseeno ne; in to je, da velika večina teh arheoloških najdišč nima popolnoma nič s Turki ali Turčijo. Starorimska in Starogrška najdišča pripadajo naši zahodni civilizaciji, so celo temelj naše civilizacije, gotove ne Islamske in Turške. In potem ko so večino teh ozemelj Turki zasedli z ognjem in mečem, bi verjetno radi dobili nazaj ostaline ki dokazujejo ravno to, da nekoč niso živeli na teh prostorih. Verjetno jih peče predvsem to............. Kaj pa Turki počnejo z ne-turki pa videmo že od nekdaj; Armenci, Kurdi, še prej Grki, Grki na Cipru......in zakaj pa ne, očitno smo pozabili na čase, ko so požigali in kradli po naših domovih....
ixxo
# 23.01.2013 ob 01:32
haha turki.
vse, kar je lepega v turciji, so zgradili grki. vkljucno z agio sophio, ki so jo turki nesramno unicili s tem, da nanjo nabili neke cudne spicaste stolpe.

namesto da zahtevajo nazaj nekaj, kar so sami ukradli pred pol tisocletja, naj raje posljejo se tisto, kar hranijo v muzejih (pa so si tudi prilastili, jasno), nekam na varno. npr. british museum.
polzaliva
# 22.01.2013 ob 20:51
Tudi Egiptu in Grkom (in še komu) bi morale biti vrnjene arheološke umetnine. Veličina držav, ki za zdaj to imajo, bi bila lahko v pomoči vzpostavljanja muzejev in konserviranja spomenikov.
Whitetrasher
# 22.01.2013 ob 19:23
Poleti grem v Turčijo obiskat Gobekli Tepe :) ..no pa še kako lokacijo.Ampak najbolj se veselim G.Tepeja.
borut-blas
# 23.01.2013 ob 11:07
Smešno!
To ni turška dediščina, ampak bizantinska in grška. Najprej so uničili in islamizirali bizanc, zdaj pa bi radi nazaj svojo dediščino. Njihova dediščina je na altaju, šotori in dvokolesna vprega.
Naj najprej vrnejo v prvotno stanje hagio sofijo,zgrajeno leta 537 v času cesarja Justiniana.
grozny
# 23.01.2013 ob 10:20
:D Nemci so takrat izkopavali, plačevali delavce, vlado, uradnike, razvijali regije in tako dobro plačali starine ki so jih odnesli. Sedaj naj jih Turčija (če že hoče) odkupi nazaj.

Tako bi tudi jaz posloval- najprej prodaja, potem pa to zahtevaš nazaj brezplačno :)
Jasminelle
# 23.01.2013 ob 09:29
in Angleži imajo definitivno večjo pravico do artefaktov iz starega Egipta kot sodobni egipčani, kakopak zaradi civilizacijskega nasledstva.
Jasminelle
# 23.01.2013 ob 09:26
"turški artefakti pa so bolj kot ne povezani s civilizacijami, ki so na njihovem sedanjem območju živele pred njimi."

da, ker Slovenci so neposredni potomci starih Grkov. za nekdanjega predsednika Turka pa se govori, da je neposredni potomec Sokrata.
ivod
# 23.01.2013 ob 09:06
Triglavski zmaj
praviš ...
Kaj se zgodi z muzeji v teh državah tam doli smo pa tudi videli v zadnjem času v Egiptu in Siriji.
... ni kaj veliko slišati o tem, kaj se je zgodilo / z muzeji / v Libiji, je pa dobro znano, kaj se je zgodilo
v Iraku: že pred zadnjo vojno so prišle v Bagdat specializirane roparske tolpe, ki si po tem ...
ah kaj ... "rešile, kar se je rešiti dalo " oz. pokradle, kar se je pokrasti dalo ...
... in te reči takole prehajajo v "naše, zahodno-krščanske demokratične NATO roke" :)
... smrad in sram ....
Skippy
# 22.01.2013 ob 22:30
Oziroma, če bi Evropejci hranili zgodovino Maldivov, ne bi ta za vedno izginila, kot se je zgodilo ob zadnjem upoštošenju njihovih muzejev s strani verskih skrajnežev.
Triglavski zmaj
# 22.01.2013 ob 22:20
In zakaj bi vračali? Saj so evropske države tja pošiljale arheologe, naj bodijo veseli, da so evropski strokovnjaki vsaj raziskali njihove zgodovino.

Kaj se zgodi z muzeji v teh državah tam doli smo pa tudi videli v zadnjem času v Egiptu in Siriji.
gappon
# 22.01.2013 ob 21:46
Turki imajo ogormno enih ostankov v poraznih razmerah, naj prvo to uredijo potem pa zahtevajo use zivo. Saj razumem da je marsikaj njihovega razmetanega po svetu ampak glede na to koliko imajo vsega doma...
Skippy
# 22.01.2013 ob 22:25
A zato, da če pride do kakšnega konflikta, da bodo stvari za vedno izgubljene? Itak pa Evropejci za skoraj celi svet financiramo arheološka izkopavanja.
trewq
# 22.01.2013 ob 22:19
Pravilno. Po plačilu hrambe artefaktov, jih morajo dobiti nazaj! Volk sit in koza cela? Neeeeeeeeeeeee :)
Mr.D
# 22.01.2013 ob 22:13
Tp naj kar Grkom in Italijanom vrnejo hehe
Kazalo