V četrtkovi izjavi za javnost je Turšič ponovno zapisal, da pri svojih trditvah o neustreznem poteku in ugotovitvah inšpekcijskega nadzora vztraja. Foto: BoBo
V četrtkovi izjavi za javnost je Turšič ponovno zapisal, da pri svojih trditvah o neustreznem poteku in ugotovitvah inšpekcijskega nadzora vztraja. Foto: BoBo
Kot je pred dnevi poročalo Delo, je urad za nadzor proračuna ministrstva za finance potrdil ugotovitve ministrstva za kulturo, da so v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v letu 2014 nenamensko porabili proračunski denar. Foto: BoBo

V izjavi za javnost je kot nenavadno izpostavil, da se inšpektor ni opredelil do trditev resornega ministrstva o nezakoniti rabi sredstev.

Kot je pred dnevi poročalo Delo, je urad za nadzor proračuna ministrstva za finance potrdil ugotovitve ministrstva za kulturo, da so v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v letu 2014 nenamensko porabili proračunski denar. Šlo je za približno 46.000 evrov, ki so jih po Turšičevih navedbah namenili plačilu najemnine občini Vitanje za uporabo objekta.

Kaj je ugotovil inšpektor?
Proračunski inšpektor je po poročanju časopisa pritrdil, da bi morali v Ksevtu denar porabiti izključno za programske stroške. Prav tako naj bi bilo po ugotovitvah inšpektorja netransparentno gotovinsko poslovanje zavoda, v letu 2015 pa naj bi Turšičev zasebni zavod Planit izdal tri račune za opravljene storitve v povezavi z nalogami, ki jih je Ksevtu financiralo ministrstvo.

Turšič je že takrat zatrdil, da inšpekcijski nadzor ni pokazal nezakonitosti. V četrtkovi izjavi za javnost pa je ponovno zapisal, da pri svojih trditvah o neustreznem poteku in ugotovitvah inšpekcijskega nadzora vztraja.

Prepričan je, da je inšpektor Boštjan Bezek deloval subjektivno in "očitno pristransko". To je zasledil ob opombi o "zasebnem dolgu v. d. direktorja Ksevta (bivši) soprogi Poloni Lovšin". Kot je zapisal, je zasebni zavod Ksevt, pozneje preimenovan v zavod Planit, za Lovšinovo v letu 2013 posredoval pri tujem založniku in na svoj račun prejel njen honorar.

Zavrača "zavajanja o lastnem okoriščanju"
Zaradi likvidnostnih težav, ki jih je imel Ksevt med prehodom iz zasebnega v javni zavod, so bile določene obveznosti, kot so stroški elektrike in telefona, z asignacijami krite iz javnega zavoda, sam je zaradi neurejenih razmerij ostal brez številnih plač, ki še vedno niso izplačane, dolg do Lovšinove pa je bil izplačan v obliki honorarja, je zapisal Turšič. Ob tem sprejema "odgovornost za morebitno formalno napačno obliko izplačila", ne pa tudi "zavajanja o lastnem okoriščanju na račun proračunskih sredstev".

Po njegovem mnenju je prišlo tudi do "očitno napačne in selektivne obravnave ključnih dejstev pri ugotavljanju upravičenosti rabe proračunskih sredstev". Kot trdi Turšič, je urad za nadzor proračuna napačno navedel, da je Ksevt dokazoval porabo namenskih sredstev državnega proračuna z računi, izdanimi v letu 2015. Programski stroški za upravičen program in na njih vezani računi so nastali na zavodu Planit v času tranzicije iz zasebnega v javni zavod v letu 2014, v letu 2015 pa je bila izvedena zgolj kompenzacija med zavodoma.

Turšič tako vztraja, da med zavodoma ni prišlo do nobenega finančnega toka, dodaja pa tudi, da je tovrstno reševanje potekalo usklajeno z ministrstvom za kulturo, dokler ni v nekem trenutku iz "neznanih razlogov" od te rešitve odstopilo. Zanikanje teh dejstev pa se mu zdi sumljivo, "kot da jih inšpektor Bezek noče vključiti v zapisnik zgolj zato, ker so neugodna za ministrstvo".

Kot med drugim še trdi, je inšpekcijski pregled omenil tudi poslovanje zavoda, ki s preiskavo nimajo nič opraviti. Poleg tega bode v oči to, da so bile njihove pripombe in dopolnila na zapisnik v celoti zavrnjena. Nenavadno pa se mu zdi tudi, da se inšpektor ni opredelil do dosedanjih trditev ministrstva o nezakoniti rabi sredstev. "V zapisniku o nadzoru ne ugotavlja nobenega neskladja z obstoječimi pravilniki in zakoni," je še zapisal Turšič.