Ukradeni sliki so italijanski kriminalisti našli med racijo zoper mafijski klan Camorra. Foto: EPA
Ukradeni sliki so italijanski kriminalisti našli med racijo zoper mafijski klan Camorra. Foto: EPA
false
Sliko Farani odhajajo je van Gogh leta 1884 naslikal za svoja starša. Foto: EPA

Sliki so odkrili v sklopu širše kriminalistične preiskave organiziranega kriminala septembra v Neapeljski pokrajini v Italiji. Gre za deli Pogled na morje v Scheveningenu (1882) in Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu (1884), ki sta ocenjeni na okoli 10 milijonov evrov.

Pogled na morje, ki je ena izmed dveh morskih krajin, ki jih je van Gogh naslikal v času, ko je živel na Nizozemskem, ter Farani odhajajo, ki jo je slikar naslikal za svoja starša, so ukradli 7. decembra 2002. Tatovi so sicer potem, ko so jih ujeli, priznali krajo in pristali v zaporu, niso pa želeli izdati, kje so slike končale, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Odkritje med racijo zoper mafijski klan
Italijanski policisti so sliki odkrili v raciji zoper mafijski klan Camorra v kraju Castellamare di Stabia v Neapeljski pokrajini. Po oceni strokovnjakov sta v dokaj dobrem stanju.

Za sliki, za katerima se je pred odkritjem izgubila vsaka sled, so v amsterdamskem muzeju najditelju ponujali nagrado v višini 100.000 evrov. Deli sta bili s privolitvijo van Goghovega muzeja med 7. in 26. februarjem razstavljeni v neapeljskem muzeju Capodimonte.

Vincent van Gogh (1853-1890) velja za predhodnika ekspresionizma in z neposrednim slikarskim izrazom za enega najpomembnejših utemeljiteljev modernega slikarstva.