Dražbe se je udeležilo 1.700 ljudi, 26.000 jo je spremljalo na internetu. Foto: Reuters
Dražbe se je udeležilo 1.700 ljudi, 26.000 jo je spremljalo na internetu. Foto: Reuters
David Bowie
Člani družine Davida Bowieja, ki je umrl januarja dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu, so zadržali nekaj umetniških del, ki so zanje posebnega pomena. Foto: Reuters

najbolj dobičkonosen, je tudi petek dražiteljem prinesel nekaj prijetnih presenečenj. Vsega skupaj so na dvodnevni dražbi zbrali 38 milijonov evrov, kar je 13,3 milijona evrov več od pričakovanega zneska.

Najvišje cene so padale prvi dan, in sicer so pričakovano najdraže prodali sliko Air Power Jeana-Michela Basquiata. Delo prezgodaj umrlega ameriškega umetnika, so prodali za 8,1 milijona evrov, pred dražbo pa so vrednost platna ocenili na največ štiri milijone. Prodali so še eno Basquiatovo delo, sliko iz leta 1984, za katero je nov lastnik odštel 2,7 milijona evrov.

Oblikovalske izdelke Ettoreja Sottsasa in skupine Memphis Group so prodali za 1,4 milijona evrov, kar je desetkrat več, kot so dražitelji pričakovali. Po navedbah londonske dražbene hiše Sotheby's so prodali čisto vse predmete, ki se jih je Bowiejeva družina odločila prodati (tiste, ki so zanje posebnega pomena, so družinski člani obdržali), dražbe se je udeležilo 1.700 ljudi, 26.000 jo je spremljalo na internetu.

Že v prvem delu dražbe so prodali sliko Franka Auerbacha z naslovom Glava Gerde Boehm, ki je postala s 4,3 milijona evri doslej najdražje na dražbi prodano delo umetnika. Portret sestrične je britanski umetnik naslikal leta 1965. Do četrtkove londonske dražbe je bil rekord za Auerbachovo delo, prodano na dražbi, 2,6 milijona evrov. Med najbolj zvenečimi prodanimi deli so še umetnine Damiena Hirsta, Henryja Moora in Marcela Duchampa.

"V čast nam je bilo, da smo dražili to izredno zbirko in počastili Davida Bowieja kot zbiratelja," je po uspešni dražbi dejal predsednik londonske Sotheby's Europe Oliver Barker. Pred dražbo si je bilo dela iz Bowiejeve zbirke mogoče ogledati na razstavi, ki je osvetlila glasbenikovo manj poznano ljubezen do vizualne umetnosti. Kot je januarja umrli glasbenik nekoč dejal, so bile prav umetnine tisto, kar si je od nekdaj želel imeti. "Umetnost lahko zjutraj spremeni tvoje razpoloženje."