Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Predrag Lucić
Predrag Lucić (12. februar 1964-10. januar 2018). Foto: Wikipedia Commons
Melodije uma in Neuma
Predrag Lucić, Boris Dežulović in Benjamin Isović med izvajanjem Melodij uma in Neuma na splitskem odru leta 2009. Foto: Wikipedia Commons

Dodaj v

Umrl je Predrag Lucić, eden od soustanoviteljev Feral Tribune

Hrvaški novinar, pesnik in režiser je umrl pri 53 letih
10. januar 2018 ob 15:06
Split - MMC RTV SLO, STA

Poslovil se je Predrag Lucić, eden ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune in avtor več knjig, sicer tudi član hrvaškega pisateljskega društva in hrvaškega centra PEN.

V Splitu rojeni Predrag Lucić je umrl v rojstnem kraju po hudi bolezni, poročajo hrvaški mediji. Novinar, pesnik, dramatik in režiser je bil tudi eden izmed ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune. Velik del prepoznavnega humorja tega tednika je temeljil na parafraziranju in fotomontažah.

Po ukinitvi tednika Feral Tribune, ki je izhajal med letoma 1993 in 2008, je bil Lucić dejaven kot kolumnist. Lani pa je prejel nagrado judita festivala Splitsko poletje za dramo Aziz ali svatba, ki je rešila Zahod.

Študij gledališke in radijske režije
Leta 1964 rojeni Lucić je po končani osnovni in srednji šoli v rojstnem mestu študiral gledališko in radijsko režijo na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu. Pri Feralu, ki je bil najprej satirična priloga nedeljske izdaje splitskega časnika Slobodna Dalmacija, je začel sodelovati leta 1985. Med vojno na Hrvaškem je bil poročevalec za Slobodno Dalmacijo.

Plodno obdobje Feral Tribuna
Samostojni politično-satirični tednik Feral Tribune je ustanovil skupaj z Viktorjem Ivančićem in Borisom Dežulovićem. Na začetku je bil glavni in odgovorni urednik. Feral Tribune je prejel vrsto mednarodnih nagrad.

Odgovoren je bil tudi za urejanje Feralove založbe. Objavil je več knjig, med njimi zbirko poezije Ljubimci iz Verone leta 2009. Z Dežulovićem sta nastopala v pesniškem političnem kabaretu Melodije Bliska in Nevihte. Kot režiser je bil dejaven na odrih v Splitu, Beogradu in Tuzli.

Hrvaško novinarstvo in kultura sta revnejša za velikega Predraga Lucića, je danes na svoji spletni strani ob njegovi smrti zapisal časopis Novi list.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 10.01.2018 ob 16:09
Feral Tribune sem rad prebiral,zdaj ob sobotah kupim Dnevnik,zaradi Dežulovića
cairns
# 10.01.2018 ob 18:51
Umrl je Predrag Lucić, eden od soustanoviteljev Feral Tribune

Žalostno. RIP

Ta klapa res ni imela dlake na jeziku. Časopis po mojem okusu.
FT sem kupoval od takrat ko se je ločil od Slobodne Dalmacije. Najboljši časopis v regiji. Hrvaška oblast s Tuđmanom na čelu je dejansko ubila ta časopis ker nihče ni smel oglaševati pri njih.
Najboljši pa je bil njihov slogan: Bogu dragi, a ni vragu mrski.
velenjcan
# 10.01.2018 ob 19:12
FT je bil eden redkih jugo- in postjugočasopisov, ki so se obnašali, kot da jih pišejo v demokraciji. Ne v demokraturi, ampak v demokraciji. Lucić je bil njegov nepogrešljivi del.
Bivši uporabnik
# 10.01.2018 ob 17:07
Počivaj v miru. Žalostna novica
Feral tribune, časnik, ki sem ga enega redkih kupoval redno.
Dežulovića pa spremljam v Objektivu.
RobiK3a
# 10.01.2018 ob 16:21
Velik človek, neizmerno duhovit in pronicljiv.
Počivaj v miru.
Whitetrasher
# 10.01.2018 ob 22:28
Feral je bil eden boljsih casopisov kar sem jih bral.
U broj!U broj!!
Pocivaj v miru.
REsnica
# 10.01.2018 ob 18:26
ima tudi slovenija svoje FERAL TRUIBUNE. Demokracija MAG... so več kot dostojne humoristične revije.
zanimivo kolikokrat si lahko bral podobne novice v njih časopisih. S to razliko, da so se pri Feralu hecali, pri "naših" pa so isti štos povedali smrtno resno, ko da gre za življenje ali smrt države!
favory
# 11.01.2018 ob 11:43
Lucić in ekipa feralovcev so se delali norca iz vseh avtokratskih režimov, tudi iz jugoslovanskega, še v prilogi Slobodne Dalmacije, pa tudi na ulici so prodajali predhodnik Ferala (ali pe je že bil Feral, se ne spomnim več..se samo spomnim, da sem cepal od smeha, ker so se res duhovito in cinično zezali takrat iz Jugoslavije, Miloševiča, hrvaških politikov (ni bilo še Tuđmana). Po propadu Juge so ohranili svoj stil in se enako obnašali do že vidne oblike Tuđmanovega avtokratizma ina nacionalizma pod masko demokracije..zato jih HDZ in Tuđman žive niso mogli in so storili vse, da so jih uničili...nihče ni smel več oglaševati v Feralu, nabili pa so jim tudi davek kot na pornografsko revijo. Feralovci so to poimenovali na prvi strani: namet na pamet! Vsekakor so bili kultni...Lucić, počivaj v miru..in naj se novinarji zgledujejo po tem svobodnem duhu!
tsinamuh0
# 16.03.2018 ob 02:50
Zakaj minusi, revčki, resnice ne prenesete?
Lucić je umrl zaradi identičnega vzroka kot Yul Brynner.
presenečen
# 10.01.2018 ob 19:16
Dragi komentatorji,

umrl je nekdo, ki si je mogoče upal biti to kar je, in taki ljudje si ponavadi ne želijo, da jih nekdo časti kot kult osebnosti, bodimo tudi mi to kar smo.

Prenehajmo s patetičnimi izpadi kot recimo: "bil je velik človek" ne da bi znali to vsaj malo komentirati..
tsinamuh0
# 10.01.2018 ob 19:49
Ne vem dovolj o Feral tribune, pogosto slišimo slavospeve o nih, kako so bili duhoviti, kaj so si upali... H. Erceg in B. Dežulović iz FT imata seveda nek prepoznaven, prodoren slog, ni pa povsem jasno, koliko je v njem tiste prave, napredne resnice.
G Lucić je umrl zelo mlad, premlad - meni je kristalno jasno, kaj je bil vzrok - iz vedno istih zlajnanih evfemizmov se to vedno zelo jasno ugotovi, in bo zelo, zelo, zelo zanimivo videti, ali bo g. Dežulović tokrat napisal kaj o tem...(glede na njegovo pisanje ob ZOUTI iz 2007),
ali bo napisal nekrolog in bo zadevo zamolčal, kot to žal počne večina novinarjev.
No, upam, na najboljše, da bo tokrat napisal resnico, tako kot je resnici v oči pljunil in pogledal Yul Brynner - vidite: TO JE RESNIČNI POGUM.
https://www.youtube.com/watch?v=ers66SQc
O8o
Kazalo