Foto:
Foto:

Ministrica za kulturo Andreja Rihter je na tiskovni konferenci med drugim dejala, da bodo knjižnična nadomestila začeli izplačevati septembra. Obenem je avtorje, ki presegajo spodnje pragove izposoj, pozvala, naj preverijo podatke za nadomestilo, ki so zbrani v bazah podatkov sistema cobiss, in da ministrstvu posredujejo svoje osebne podatke na posebnem identifikacijskem obrazcu.

Tudi na svetovnem spletu
Identifikacijski obrazec bo služil kot podlaga za izdajo sklepa o višini sredstev, ki pripadajo posameznemu avtorju, in za sama izplačila. Ministrica je na novinarski konferenci opozorila, da bo najkasneje 15. junija v okviru aplikacije za knjižnično nadomestilo obrazce mogoče izpolniti tudi v elektronski obliki.

Dokončne podatke o številu izposoj knjižničnega gradiva avtorjev, ki so upravičeni do denarnega nadomestila, ter podatke o tem, kolikšna sredstva jim pripadajo, bo ministrstvo za kulturo na svoji strani objavilo 1. julija.

Le za Litvo
Pravilnik o izvajanju knjižničnega nadomestila je stopil v veljavo konec aprila letos, s tem pa je Slovenija za Litvo druga izmed držav pristopnic uredila pravico do javnega posojanja, kot jo določa evropska direktiva, in v ta namen izoblikovala sistem neposredne podpore avtorjem knjižničnega gradiva (na področju knjige, glasbe, filma, ilustracije in fotografije).

Nadomestila in štipendije
Na ministrstvu za kulturo so se odločili za uvedbo dvojnega, enakovrednega, mehanizma - denarne prispevke avtorjem in delovne štipendije za perspektivne in vrhunske avtorje, ki jih bodo podeljevala stanovska društva. V letošnjem proračunu je tako 80 milijonov tolarjev namenjenih izplačilu nadomestila, 80 milijonov tolarjev pa delovnim štipendijam.