V okviru foruma je slovenski minister za kulturo evropskim ministrskim kolegom predal tudi pobudo, da se še pred nastopom nove komisije pripravi knjiga evropskih kulturnih politik Foto: BoBo
V okviru foruma je slovenski minister za kulturo evropskim ministrskim kolegom predal tudi pobudo, da se še pred nastopom nove komisije pripravi knjiga evropskih kulturnih politik Foto: BoBo

Konference se udeležuje 18 ministrov za kulturo iz držav članic EU-ja, evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou ter generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Grilc, ki se srečanja udeležuje na povabilo francoske ministrice za kulturo in komunikacije Aurelie Filippetti, je evropskim ministrom ponudil pobudo o publikaciji kot zbirki strateških razmislekov in vizij, ki bi jih ministri v enotnem dokumentu predložili prihodnji komisarki oz. komisarju. Pobudo je že podprla francoska ministrica.

Publikacija bi, kot so sporočili z ministrstva za kulturo, predstavljala zbirko vizij evropskih ministrov za kulturo in predlagala usmeritve za prihodnost, strateške razmisleke in pričakovane ukrepe evropskih kulturnih politik, ki bi jih nato ministri v enotnem dokumentu predložili prihodnjemu komisarju, celotnemu EU-ju in javnosti.

"Preprosto ni dovolj, da se o kulturi pogovarjamo v zaključenem krogu prepričanih. Naš predlog za skupno evropsko strategijo je povezovanje na številnih področjih: intenzivno nadaljujemo s spodbujanjem izmenjav umetniških del in umetnikov, prevajanjem, prizadevamo si za Evropo kot ključnega igralca na področju digitalizacije, podpiramo evropsko kinematografijo preko spodbujanja večjih koprodukcij, artkinomreže, spodbujamo razvoj kulturnega sektorja in večanje zaposlovanja," je dejal.

Grilc je tudi dodal, da še vedno trdno stoji za ciljem, ki ga je izpostavil že na zadnjem srečanju v Avignonu, da se doseže sprememba evropske direktive o davku na dodano vrednost in tako omogoči nižje obdavčevanje e-knjig, ki se danes obravnavajo kot storitve in ne kot dobrine.

Opozoril je na pomen partnerstva, ki prinaša dodano vrednost, izmenjavo izkušenj in znanj ter širi obzorja, obenem pa daje kulturi možnost, da pokaže svojo moč na vseh področjih življenja. V smislu uresničevanja partnerstva je predstavil nekaj predlogov, s pomočjo katerih bi delo ministrov za kulturo na evropski ravni postalo prodornejše.

Podprl je tudi evropsko kinematografijo prek spodbujanja večjih koprodukcij in artkinomreže ter spodbude za nove projekte in kroženje ljudi, tako študentov kot mladih, z odpiranjem novih kulturnih poti in čezmejnega sodelovanja oziroma povezovanja regij.

Na konferenci, ki poteka v obliki delovnega srečanja na ministrski ravni ter okroglih miz in je neke vrste vsebinsko nadaljevanje Foruma v Avignonu, sodelujejo številni predstavniki kulture in umetnosti iz Evrope in sveta.

Umetniki izražajo skrb zaradi zmanjševanja sredstev
Na konferenci so objavili tudi poziv okoli 50 umetnikov, v katerem ti izražajo zaskrbljenost zaradi zmanjševanja sredstev za kulturo. "V preveč državah je bila kultura ena prvih žrtev proračunskega omejevanja," piše v pozivu, ki so ga med drugim podpisali cineasti Costa Gavras, Bertrand Tavernier in Luc Dardenne.

Udeležence je nagovoril tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da je kultura "priložnost za evropsko gospodarstvo, vir za zaposlovanje in vir aktivnosti ter primerjalna prednost pred drugimi celinami"

V soboto bosta na vrsti še okrogli mizi na temo Evropa, nov mejnik za kulturno demokracijo ter Kultura v digitalni dobi - novi izzivi v urejevalni politiki.