Metka Golec, del umetniškega tandema Son:DA, bo v okviru Inštituta za ulično umetnost vodila Photoshop delavnico. Transnacionalna gverilska umetniška šola je nastala pred dvema letoma kot rezultat sodelovanja med mariborsko fundacijo Son:da in graškim centrom za sodobno umetnost Rotor. Foto: Zavod Udarnik
Metka Golec, del umetniškega tandema Son:DA, bo v okviru Inštituta za ulično umetnost vodila Photoshop delavnico. Transnacionalna gverilska umetniška šola je nastala pred dvema letoma kot rezultat sodelovanja med mariborsko fundacijo Son:da in graškim centrom za sodobno umetnost Rotor. Foto: Zavod Udarnik
Maša Gračanič bo na delavnici A-mash: Modne skice in ilustracije udeležence spoznala z modno industrijo na zabaven način, sami pa bodo lahko ustvarili lastno mini kolekcijo. Foto: Zavod Udarnik
FeshnTeka je projekt, ki so ga inicirali Dualik in Ustanova Fundacija Sonda. Kot trgovina s konceptom in odprti atelje mode, oblikovanja, nakita, umetnosti, fotografije, glasbe deluje v kinu Udarnik in povezuje lokalne modne ustvarjalce in druge umetnike. Foto: FeshnTeka FB

Inštitut bo deloval v okviru platforme GT22 na Glavnem trgu 22, ki jo je postavila Transnacionalna gverilska umetniška šola. Tam že nekaj časa delujejo foto muzej, skate park in hack lab, po novem pa bodo zagnali tudi Inštitut za ulično kulturo.
Kot so zapisali v Inštitutu, želijo vzpostaviti principe dela in nekonvencionalnega učenja preko inovativnih praks in metod, ki poudarjajo predvsem kreativno izrabo in uporabo praktičnega učenja skozi uporabne prakse. Osredotočili se bodo na kulturne, ustvarjalne in umetniške smeri, ki jih ni mogoče spoznavati skozi formalno izobrazbo. Na delavnicah bodo ponujali praktična znanja in kreativne pristope, da bi spodbudili ustvarjalnost, domišljijo in potencial posameznikov ter jim podajali izkušnje na poti v umetniško in kulturno sredino mesta.
Prvi niz delavnic od produkcije do promocije
Inštitut za zdaj vključujejo modo, fotografijo in DJ delavnice, producentka inštituta Petra Hazabent pa je pojasnila, da si v prihodnje želijo razširiti krog sodelavcev in področij raziskovanja in ustvarjanja. Med temi omenjajo še ulično slikarstvo, graffite, delavnice govorjene besede, rapa in ulične poezije oziroma glasbeno ter plesno ustvarjanje. Vsebine in strukturo delavnic bodo zasnovali glede na potrebe in želje udeležencev. Prva lekcija bo ulična moda in bo z delavnicami na področju mode, fotografije in glasbe potekala med 29. aprilom in 10. majem.
Ob spoznavanju mode, glasbe in fotografije bodo mentorji udeležence preko praktičnega primera pripravili tudi na izvršno produkcijo dogodkov, promocijo svojih veščin in lastnih kreacij, trženja svojih izdelkov, pokazali bodo tudi nekaj trikov in povedali, kako se znajti in preživeti v kulturno-umetniškem svetu. Cilj je skozi kreativne pristope spodbuditi ustvarjalnost in angažiranost vsakega posameznika.



Alternativa velikim trgovcem
Gre za nadaljevanje projekta konceptualne trgovine in odprtega ateljeja FeshnTeka, ki od julija lani deluje v preddverju kina Udarnik in katerega namen je povezati lokalne modne ustvarjalce in druge umetnike. "Treba je začeti postavljati alternativo velikim trgovinam in ozavestiti ljudi, da v Mariboru so ustvarjalci, ki delajo dobre reči," je za STA pojasnila Petra Hazabent.
Vsi udeleženci delavnic bodo 10. maja v kinu Udarnik pripravili modno-vizualno-glasbeni dogodek, v okviru katerega bodo lahko svoje izdelke tudi prodali. Performans bo obsegal predstavitev oblačil, modnih dodatkov, glasbenih spretnosti in fotografije.