Na sobotno popoldne grad Negova vabi z razpoloženjsko glasbo zasedbe Swarga in pesnicami Matejo Jevšnikar Hočevar, Majo Gal Štromar in Simono Kopinšek, potem pa se bodo obiskovalci lahko srečali s slovenskim pisateljem in arhitektom Venčeslavom Špragerjem, ki sicer živi v Nemčiji. Foto: Spletna stran festivala / Dejan Bulut
Na sobotno popoldne grad Negova vabi z razpoloženjsko glasbo zasedbe Swarga in pesnicami Matejo Jevšnikar Hočevar, Majo Gal Štromar in Simono Kopinšek, potem pa se bodo obiskovalci lahko srečali s slovenskim pisateljem in arhitektom Venčeslavom Špragerjem, ki sicer živi v Nemčiji. Foto: Spletna stran festivala / Dejan Bulut
Festival Ljubezni
Ob večerih bo ob glasbeni spremljavi Igorja Bezgeta in vizualni podobi Sandija Kolariča poezijo brala Simona Kopinšek, Jure Tori bo s harmoniko spremljal pripovedovanje Jureta Longyke, Boštjan Narat pa se predstavlja v spremstvu Mine Špiler. Foto: Spletna stran festivala/Dejan Bulut

Festival ljubezni pripravlja mariborski multimedijski center Kibla in je bil zasnovan kot potujoč dogodek med gradovi severovzhodne Slovenije. Prvič so ga organizirali pred tremi leti v Svečini, nato na Ptuju in lani v Negovi. Zadnja je organizatorje tako navdušila, da so se odločili, da festival letos znova izvedejo tam. Raznoliki program, ki združuje pogovore, branja, koncerte, predstave in delavnice, bo trajal vse do nedelje.

"Osnovni vsebinski koncept Festivala ljubezni je veliko ljubezni, in to ljubezni do literature, glasbe, vizualnih umetnosti, druženja, pomladi," razlaga ena izmed organizatorjev, Snežana Štabi.

Knjiga ob jutranji kavi
V ospredju je vendarle literatura. Ena izmed stalnic programa so tako literarni zajtrki, kjer bodo letos gostili pisateljico Vesno Milek in striparja Cirila Horjaka. Prav tako utečeni dogodek so pesniški dvojci, v sklopu katerih se v pogovoru soočita dva pesnika. Letos se bodo na takšen način pogovarjali Saša Pavček in Vinko Möderndorfer ter Jure Longyka in Jure Tori. Jutri ob 19.00 lahko na primer prisluhnete tudi izvirnemu proznemu dvojcu: za srečanje ubesedenega in vizualiziranega bosta poskrbela mlada avtorica kratkih zgodb Vesna Lemaić in malo manj znan kot pisatelj, a toliko bolj uveljavljen kot režiser Metod Pevec.

Zvečer literaturo zavijejo v glasbo in letos se bodo med drugim predstavile Saša Pavček, Simona Kopinšek in Mina Špiler (kot gostja na koncertu Boštjana Narata).


V soboto bo organiziran tudi poseben program za otroke, da bi tako približali literaturo otrokom, hkrati pa omogočili njihovih staršem in drugim spremljevalcem, da brezskrbno uživajo na prireditvi.Med festivalom bo na Negovskem gradu na ogled razstava ilustracij, s katerimi je Suzi Bricelj opremila šaljivo pesnitev Po morju plava kit Toneta Pavčka. Poleg tega festival spremljata mobilna knjigarna Za:misel in že tradicionalna knjigoteka, ki vabi k menjavi knjig.

Tri prizorišča: Negova, Potrna, Gradec
Festival ima tudi mednarodno noto, saj je že drugo leto vzpostavljeno sodelovanje s Pavlovo hišo na avstrijskem Koroškem, kjer se je s posebnim uvodnim programom predstavil že teden prej. Danes pa bodo v Gradcu priredili literarni večer s slovenskimi, avstrijskimi in nemškimi avtorji.

Življenje onkraj EPK
Festival ljubezni je bil vzpostavljen kot eden od temeljnih točk kandidature Maribora za evropsko prestolnico kulture (EPK), a je po organizacijski preobrazbi projekta izgubil prvenstveno vlogo. "A zgodba in projekt kot taka ostajata," je poudaril podpredsednik Kible Dejan Pestotnik.

"Za zelo malo denarja pripravimo bogat program, ampak ga še vedno želimo narediti prepoznavnega kot lep festivalček, ki v nekem obdobju obogati ta del Slovenije, kjer pravzaprav ni veliko takšnih dogodkov," je pojasnil.